Villantsunk okosan!

Itt az ősz, a csukaidény, érdemes leporolni a villantókat. Ilyenkor, a hidegebb, napos idő beálltával érdemes igazán az egyik őshonos ragadozó halunkra horgászni. Lássuk, mit érdemes tudni a villantókról, milyen fajtái vannak.

Villantani nem csak a strandon lehet.

A bicepsz és a formás vádlik mutogatása helyett a horgászok a villantók kidobását és betekerését tartják igazán vonzónak az év ezen időszakában. Merthogy a villantózással igen szép csukákat lehet horogra csalni, ráadásul kifogásuk igazi élmény, hiszen nagy tudást, tapasztalatot igényelnek.

Támolygó villantók: A kanalak méretük, lemezük vastagsága, alakjuk, hajlításuk és domborításuk szerint számos halfajra bevethetőek. A rohanó vizű hegyi patakok és folyók horgászatához, a vízinövénnyel sűrűn benőtt sekély vizű tavak és holtágak halainak keresésére vagy a mély vizű bányatavak, tározók sikeres vallatásához is találhatunk megfelelő villantót. A klasszikus támolygó villantók mellett megkülönböztetünk alig hajlított, kis domborítású villantókat, hosszúkás, keskenyebb, S-alakban hajlított, kevésbé domborított vastag anyagú villantókat, valamint hasonló kiképzésű könnyű, vékony lemezű, de erősebben domborított támolygókat.

Körforgó villantók: A fémből készített villantók másik csoportja a több alkatrészből álló körforgó villantó. A kishal mozgását utánzó támolygó villantóktól eltérően a behúzás hatására az acéltengely körül forgó, inkább csak domborított kanál igen erős fény- és rezgésimpulzusokat kelt a víz alatt. A miniatűr 00-s Mepps körforgótól a 32 grammos Blue Fox Vibrax villantóig méretben, színben hatalmas választék áll rendelkezésre, a fogni kívánt halfajták, a víztípus vagy éppen a fényviszonyoknak megfelelőt könnyűszerrel találhatunk.

Kéttengelyű műcsalik: Szintén a villantók közé sorolhatók az Amerikából származó kéttengelyű műcsalik. Kanaluk, vagyis a buzzbait propellere a tengely felső szárához kapcsolódik, és a forgóvillantókhoz hasonlóan a bevontatás hatására pörögve mozog. Az alsó részen rögzített és egyágú horgot rendszerint szilikon bojttal vagy testtel rejtik el, illetve egészítik ki. Méretben, kivitelben és színben óriási a választék.

Csuka horgászatánál elsőként a támolygó villantókkal próbálkozzunk, ha huzamos ideig nincs kapás az egyik színre, típusra, érdemes váltogatni a csalikat – sosem lehet tudni, aznap éppen melyiket kívánja meg az éhes csukaszáj!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.