A legszebb szlovén bringatúra-útvonalak

Délnyugati szomszédunk bővelkedik kerékpárostúra-útvonalakban, amelyek közül bemutatunk ötöt, mert különböző adottságaik miatt kedveltek. Bármelyiket is választjuk, egyikben sem csalódunk.

Nemrég írtunk arról, mennyire remek választás Ausztria, ha kerékpártúrára szeretnénk menni. Ezúttal délnyugati szomszédunk, Szlovénia öt legszebb, bringával bejárható túraútvonalával ismerkedünk meg, amelyek közül egyet mindenféleképpen érdemes kipróbálnunk.

 

Bringázás a Dráva mentén

Már csak azért is, mert a fővárosból háromórányi autózás után máris tesztelhetjük a Dráva-folyó mentén húzódó 145 kilométer hosszút, amely a nemzetközi, a folyót követő útvonalhálózat része. Koroskából indul, és Mariboron, valamint a legrégebbi szlovén városon, Ptujon keresztül egészen Ormozig vezet. Tekerés közben megcsodálhatjuk a Dráva folyó menti várakat, továbbá a jó állapotban fennmaradt római kori emlékeket. Mariborban mindenképpen álljunk meg, és nézzük meg a világ legöregebb szőlőtőkéjét, amelyen mindmáig terem szőlő!

Parenzana

A Parenzana-útvonal 115 kilométer hosszú, a szlovén tengerpart mentén húzódik, és a korábbi Trieszt–Porec vasútvonalat követi. Attól függően, hogy mennyi időnk van, és hogy éppen milyen formában vagyunk, kettő, de akár öt nap alatt is letekerhetjük a távot. Ha tehetjük, útközben álljunk meg Koperben, a halászatáról híres Izolában vagy a szűk, romantikus utcáiról híres Piranban egy csobbanásra és a szlovénok hagyományos sörére, egy korsó Laskóra vagy Unionra. Ha ezt az útvonalat választjuk, ne hagyjuk ki a Škocjan Inlet in Sečovlje Saltworks tájvédelmi körzetet sem!

 

A Júlia-Alpoktól indulva a Soca-völgyben is vezet bringaút

 

Trans Slovenia 1

Tagadhatatlanul Európa egyik legizgalmasabb hegyikerékpáros-túraútvonala, amely három országot, Szlovéniát, Ausztriát és Olaszországot szeli át. A Júlia-Alpokból indulva a festői szépségű Soca-völgyön át egészen a zöld hegyeiről híres Brda-régióig vezet. Ha tovább tekerünk, megcsodálhatjuk a Vipava-völgyet és a titokzatos karsztvidéket is. Ezen a vidéken nemcsak remek ételfinomságokat kóstolhatunk meg, hanem a múlt lenyűgöző és helyenként megrázó emlékeivel találjuk szembe magunkat. Kössük fel a gatyánkat, mert a 384 kilométer hosszú úton összesen több mint 10 000 méter szintemelkedéssel is meg kell birkóznunk!

Miért jó választás Szlovénia?

Nemcsak sík terepen, hanem hegyek között is bátran bringázhatunk akár egyedül, akár a családdal. Szlovéniában rendkívül fejlett a kerékpárhálózat, az utak minősége kitűnő. A különböző régiókat átszelő útvonalak gazdag természeti és kulturális tartalmat kínálnak. Ha az ország nem is olyan nagy kerékpárosnemzet, mint Olaszország vagy Spanyolország, a szlovénok szeretnek biciklivel közlekedni, ezáltal fejlett a kerékpáros-kultúrájuk. A kinti árak alig haladják meg az itthoniakat, ráadásul a járványügyi helyzet is majdnem olyan kedvező, mint Magyarországon.

Trans Karawanks

Ez az útvonal az ország leghosszabb hegyláncolatáról, a 120 kilométer hosszú Karavankákról kapta nevét. A 132 kilométernyi útvonalat öt szakaszra osztották fel, és túlnyomórészt erdei utak mentén halad. Elsősorban trek- és hegyikerékpárosoknak ajánljuk. Sokak szerint nem mindennapi látvány erre tekerni, mivel az érintetlen természet látványa mindenkit bámulatba ejt. Ha tehetjük, álljunk meg Ratecénél, amely a szlovén-osztrák-olasz határ mentén terül el. Egy nap 25-35 kilométert érdemes mennünk, miközben összesen 1650 méter szintemelkedéssel kell megküzdenünk.

A Szlovén Túrakerékpáros-útvonal

Az 1800 kilométer hosszú kihívás alatt összesen 50 000 méter szintemelkedéssel találjuk szembe magunkat, de ne ijedjünk meg, bőven van időnk, hogy teljesítsük. Az útvonal honlapja ugyanis 41 szakaszra osztotta fel a távot, így szinte biztos, hogy nem égünk ki a végére. Ezen az útvonalon található Szlovénia kerékpáros kánaánja, a Pohorje-hegység. Ha végigmegyünk rajta, összesen 109 ellenőrzőpont mellett haladunk el, ahol kitűnően felszerelt hegyi kunyhókban pihenhetünk meg.

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság
Hallucinált, és dekoncentrált volt, de teljesítette a kitűzött célját

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.