A túrakerékpározás kalandosabb oldala

Külföldön töretlen népszerűségnek örvend a bikepacking túrakerékpáros irányzat. Hogy pontosan mit is jelent az elnevezés, miként lehet körülírni, arról magyar meghonosítójával Gangel Marcellel beszélgettünk.

Mit is értünk pontosan a bikepacking műfaj alatt?
A bikepacking egy kerékpáros túrairányzat, amely során a túrázó a – jellemzően többnapos – útjához szükséges felszerelést a kerékpárra rögzítve magával szállítja.

A legnagyobb különbség a túrabringázáshoz képest, hogy a bikepackingben más felfogatásokkal, kisebb és könnyebb táskákkal, ezáltal minimálisabb felszereléssel pakolják fel a biciklit.

Az újszerű felfogatásoknak és táskáknak köszönhetően a kerékpár még felpakolva is – természetesen a lehetőségekhez képest – a legergonomikusabb formáját hozza. Ez és a kisebb súlyú felszerelés eredményezi azt, hogy a bikepacking – a túrakerékpározással ellentétben – alkalmas arra, hogy a bringás kényelmesebben mozogjon kavicsos vagy földutakon, de akár egycsapásos ösvényeken is, így egy még kalandosabb és természetközelibb bringaélmény részese lehet. Nagyon jellemző a bikepacking túrákra és rendezvényekre, hogy főleg terepen, különböző kalandosabbnál kalandosabb útvonalakon zajlanak.

Honnan ered a mozgalom?
A bikepacking eredete egyértelműen a túrakerékpározásból eredeztethető, gyakorlatilag mióta létezik a kerékpár, azóta rögzítenek rá csomagokat különböző formában. Természetesen először a klasszikus, nagy csomagos túrakerékpározás vált népszerűvé, a mai napig gyakran találkozni az utakon óriási málhákkal megpakolt túrázókkal. Ebből (az előző válaszban említett minimalista stílus jegyében) fejlődött ki a bikepacking. Ez az új irányzat főleg az USA-ban és Angliában vált hirtelen népszerűvé, majd indult világhódító útjára.

Mióta van jelen a kerékpározásban?
A kezdetektől. Mindig azt szoktam mondani, hogy ha már van egy táska a biciklin akkor az tulajdonképpen bikepacking. A viccet félretéve: azt hívjuk kimondottan bikepackingnek amikor a csomagok között található alvó-/kempingfelszerelés is, és a túra több napig tart. Sajnos azt nem tudjuk, mikor aludt útközben az első kerékpáros túrázó, de feltehetőleg már a kerékpározás hajnalán voltak ilyen példák.

Így néz ki egy bikepackingre felszerelt túrakerékpár

Magyarországon mióta beszélhetünk bikepackingről?
A magyar bikepacking közösséget mi indítottuk el egy Facebook-csoporttal 2018-ban. Nemzetközi túrákon indultunk korábban, és az egyik után azt gondoltuk, hogy létrehozunk egy csoportot, amely egyesíti a hazai lelkes kerékpáros kalandorokat. Annyira jól sikerült, hogy egy évvel az alapítás után már meg is rendeztük az első saját bikepacking túránkat, a 5 Peaks 500 elnevezésű kihívást.

Tehát a kezdetek kezdetétől tagja a közösségnek?
A hazai közösségnek én vagyok az egyik alapítója, nagyon élvezem ezt az építő, közösségteremtő munkát. Még 2016-ban csináltam először kimondottan bikepacking túrát, akkor egy kis hátizsákkal, meg néhány könnyű outdoor felszereléssel mentem az adriai családi nyaralásra.

Ötszáz kilométert tekertem két nap alatt, és soha nem fogom elfelejteni azt az érzést, amikor egy nagy mászás után, egy hegytetőn először megláttam a tengert.

Csodás dolog önerőből a saját otthonunkból indulva, kemény munka árán elérni egy ilyet. Többször voltam már az Adriai-tengernél, de sohasem éreztem annyira nagy ajándéknak, mint akkor. Akkor aztán megfertőződtem, és azóta évente két nagy túrát csinálok, egyelőre Európában.

Bárki csatlakozhat a közösséghez?
Abszolút! A honlapunkon megtalálhatnak rólunk minden hasznos infót és tudnivalót. Ezenkívül természetesen jelen vagyunk a közösségi médiafelületeken, a Facebookon, Instagramon, ahol rendszeresen jelentkezünk újdonságokkal, és eredeti tartalmakkal.

Pecsételőlap a 5 Peaks 500 túrához, a rendezvény remekül sikerült

Milyen események szervezése köthető a mozgalomhoz?
Még fiatalok vagyunk, nincs sok rendezvény mögöttünk. A legbüszkébb a 5 Peaks 500 nevű túránkra vagyok, ezt 2019-ben szerveztük meg. Az első eseményre hatvanhatan neveztek, és végül ötvenöt bringásnak sikerült teljesíteni a Budapest és Tokaj közötti főleg erdészeti és földutakon vezető, közel 580 kilométeres távot. Idén azonban nagy dobásra készülünk, hiszen először rendezzük meg a teljes Magyarországon átívelő Hungarian Divide túránkat, amely során 1200 kilométer távolságot kell leküzdeni a résztvevőknek. Már márciusban több mint száz nevezésünk volt, mindenképp szeretnénk megtölteni a százötven fős létszámlimitet. Szintén idén indítunk el egy programot amelynek keretein belül a bringaszezonban havonta egyszer kétnapos, kint alvós kalandot szervezünk. Ezeket kisebb csoportoknak hirdetjük meg, és sokkal inkább az élményről szól, kevésbé kerül fókuszba a teljesítmény. A kalandokat minden alkalommal az ország különböző pontjaira visszük számos tájegységet érintve. Idén a Vasi hegyhát, a Gerecse, a Mecsek és a Bükk is a célpontjaink között található. Nagyon szép reményekkel nézünk a jövő elé, akár újabb nagy rendezvényekkel is előállhatunk.

5 Peaks 500, azaz az első kerékpáros kalandtúra Magyarországon

A rajt a Margitszigeten van, az első ellenőrzőpont pedig 100 kilométert követően az alpesi hangulatú Nagy-hideg hegyen lévő turistaházban található. Addigra már teljesen szétszakad a mezőny. A második pont 180 kilométernél a Sasbérci kilátón helyezkedik el. A dimbes-dombos Cserhátban a fejlámpa is előkerül. És sokan itt megállnak pihenni, hogy napkeltekor folytassák a túrát. A harmadik pont Galyatetőn várja az indulókat, a táv közel felénél járnak ekkor, a gyorsabbak a reggeli órákban, míg a mezőny nagy része estére érkezik Magyarország harmadik legmagasabb pontjára. Innen irány tovább Bánkút, a 353-ik kilométernél lévő pontig, ez már a negyedik ellenőrző állomás. Az ötödik, és egyben a cél előtti utolsó ellenőrzés 510 kilométert követően a Regéci várban található, mielőtt elérkezik a mezőny a Zemplénbe, 575 kilométerhez, Tokajba. Három nap és három éjszaka alatt már nyolc induló érte el az állomást, majd szépen sorban érkeztek a többiek is. A hatvanhat nevezőből ötvenöten tették meg az 575 kilométernyi távot, ami 8800 méternyi pozitív szintemelkedést is tartalmazott.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Videók

Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.