Beltéri bringás edzés okosan

A járványügyi helyzet okozta kijárási tilalom miatt a kerékpározás szerelmesei számos országban kénytelenek a szobában edzeni. Íme néhány tipp, hogyan tehetjük ezt hasznos és élvezetes tevékenységgé.

A Nemzetközi Kerékpáros-szövetség szerencsére nemcsak az elmaradt versenyekkel kapcsolatban közöl híreket honlapján, hanem – szakértők bevonásával – igyekszik tippeket is adni, hogyan tegyük igazán hasznossá a beltéri kerékpárosedzést. Ha odafigyelünk a szakemberek ötleteire, hamar élvezetes és minőségi foglalkozássá varázsolhatjuk az unalmas és egyhangú tekerést.

Diego Bragato, az Olasz Kerékpáros-szövetség sporttudósa, az olimpiai bajnok (omnium) kerékpáros Elia Viviani edzője, Jesús „Chiquitin” Hernández, az UCI WorldTeam NTT Pro Cycling Team pszichoterapeutája, a Zwift-alkalmazás egyik legelszántabb rajongója, valamint Julien Pinot, a 2014-ben Tour de France-3. Thibaut Pinot fivére, az UCI WorldTeam Groupama-FDJ edzője osztotta meg véleményét és tapasztalatát a beltéri kerékpározással kapcsolatban a nemzetközi szövetség (UCI) honlapján.

Hernández – aki a spanyolországi kijárási tilalom miatt naponta több órát tölt otthoni edzéssel – 250 kilométert tekert le nemrég, amiről Twitter-oldalán tájékoztatta rajongóit, bővebben pedig az UCI honlapjának nyilatkozott.

„Ha azt akarjuk, hogy gyorsabban teljen az idő, álljunk össze a barátainkkal, és eddzünk közösen – javasolja.

– Reggelente videohívás segítségével lépek kapcsolatba a haverjaimmal, és éhgyomorra lenyomunk egy fél-háromnegyed órás tréninget. Nagyon laza a hangulat, tekerés közben pedig megbeszéljük az elmúlt napok történéseit, így észre sem vesszük, milyen gyorsan repül az idő. Ilyenkor azt is megtárgyaljuk, mikor legyen a következő foglalkozás aznap – persze a Zwiftet is bevonjuk a szórakozásba. Mindenki kijelöl magának valamilyen célt, amit igyekszik teljesíteni, és tippeket adunk egymásnak, hogyan oldjuk fel a monotonitást. Például mindig változtatjuk az edzés intenzitását, tekerés közben videókat és tévéműsorokat nézünk, vagy egyszerűen csak dumálunk.”

Diego Bragato meg van győződve róla, hogy egyszerre több mindenen is dolgoznunk kell: ha kell, aerobkapacitás-növelő edzéseket végezzünk, nem elhanyagolva az ellenálló-képességet vagy a gyorsulást elősegítő foglalkozásokat sem.

„A legjobb, ha több apró részletben, egymás után végezzük a különböző elemeket, nem pedig hosszú órákat töltünk egy-egy edzésfajtával a görgős kerékpáron – vélekedik az olasz, aki arra is figyelmeztet, hogy tűrésküszöbünk máshol van beltéren, mint a szabad ég alatt.

– Előfordul, hogy a beltéri tréning során hatvan, de néha kilencven percet is a nyeregben töltünk. Elég, ha – mondjuk – heti három vagy négy alkalommal megismételjük az ekkora hosszúságú, nagy intenzitású foglalkozásokat.”

Julien Pinot is tisztában van a bezártság okozta nehézségekkel, ezért igyekszik levenni a terhet kerékpárosai válláról. Mint mondja, a legfontosabb, hogy a jelenlegi helyzetben is fenn tudják tartani a sportos életmódot.

„Nem szabad túl sok feladatot adnunk ilyenkor a versenyzőknek – figyelmeztet a francia edző. – A karanténban három lehetőséggel kell számolnunk. Az első, hogy naponta legfeljebb két órát tölthetünk nyeregben, azt is inkább két részletben. Fontos, hogy elvégezzük a napi tornát is, ami főként a hát- és a hasizmot erősíti. Végül, de nem utolsósorban, nem árt kicsit kocognunk, főleg, ha van lehetőségünk kültéri mozgásra. Így hetente összesen akár tíz-tizenöt órát tölthetünk edzéssel, ami hasonló, mint amennyit az amatőr bringások végeznek. Higgyék el, ennyi bőven elég ahhoz, hogy formában maradjunk, és jól átmozgassuk a testünket.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.