Bringaparkok a szomszédban

Ausztriában, Szlovákiában vagy Szlovéniában is számos kerékpárospark várja a túrázókat, ezúttal kiemeltünk ötöt, amelyeket – ha a szabályozás lehetővé teszi – érdemes felkeresni a nyáron.

 

Megjelent a Bringázás 2021 kiadvány, amelyben további érdekességeket is talál a kerékpározásról. Kapható az újságosstandokon.

Térségünkben, különösen Ausztriában több remekül kialakított bringapark várja a kerékpározás szerelmeseit. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk ötöt, amelyek jókora adrenalinlöketet adhatnak. A koronavírus-járvány miatt még sok minden változhat, a jelenleg elérhető információk alapján azonban a kerékpároskalandokkal talán nem lövünk mellé.

 

Wexl Trails (Alsó-Ausztria, Ausztria)

Amikor nem a síelők, akkor a bringások veszik birtokba a hegyoldalt St. Corona am Wechselben. A helyiek nekik is kiépítették az infrastruktúrát, a park egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy mindenféle felkészültségű bringás megtalálja a maga ösvényét, a maga útvonalát. A single traileken (nevezzük egynyomos ösvénynek) rengeteg természetes akadály repíti az égig az adrenalinszintet. Ez értelemszerűen inkább a haladóknak ajánlott, hiszen egy-egy követ vagy keresztben fekvő fát tudni kell átugratni, kikerülni. A flow ezzel szemben simább útvonal, gyakran döngölt kavicsból, itt inkább a kanyarok vagy a szintcsökkenés jelent kihívást.

Nyitvatartás: 9–18. Napijegy ára: 5–25 euró. Honlap: wexltrails.at

 

Bikepark Leogang (Salzburg, Ausztria)

A The Epic Bikepark Leogangért már egy kicsivel messzebb kell mennünk, ám a lehetőségek bőven kárpótolnak a távolságért. Az Asitz-hegynél elterülő centrum ugyanis a downhillesek, a freeride-osok és a hegyi kerékpárosok világa, kontinens- és világszinten is a legjobb bringaparkok közé tartozik, mountain bike világkupaversenynek is adott már otthont. Izgalmas terepen lehet ugratni, míg a downhillösvényre felvonók szállítják az érdeklődőket, és összesen több mint 70 kilométernyi line és trail csábít a 2001-ben alapított központban. A parkban kerékpárt is bérelhetünk, illetve guide-ot fogadhatunk, ha útmutatásra lenne szükségünk.

Nyitvatartás: 9–16.45. Napijegy ára: 23-46.5 euró. Honlap: bikepark.saalfelden-leogang.com

 

Semmering (Alsó-Ausztria, Ausztria)

Az idén 15 éves a Soprontól kevesebb mint egy órára fekvő semmeringi bringapark, a downhillesek földi paradicsoma. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően ma már 18 kilométernyi pályán száguldhatnak és ugrathatnak a bringások a Zaubergen, a kedvező elhelyezkedés miatt nemcsak a magyaroknak, hanem a szlovénoknak, a szlovákoknak vagy a cseheknek is vonzó terep. A fő profil a downhill, világkupaversenyt is szoktak rendezni itt, így a haladóbb terepbringások sem unatkoznak – ám az osztrák hagyományoknak megfelelően kiemelten fontosak a családok, így kezdőknek való, könnyebb pályákat is kialakítottak. A szép tájban ugyanakkor slopestyle pálya is megbújik. A felvonók jól és gyorsan szolgálják ki a közönséget.

Nyitvatartás: 9–17. Napijegy: 19–34 euró. Honlap: semmering.com/page/bikepark-semmering

 

Kellys Bikepark (Kálnica, Szlovákia)

Nem kell Ausztriáig menni jól kialakított bringaparkért, hiszen a környező országokban, így Szlovákiában, Budapesttől nagyjából 250 km-re is találunk ilyet. Kálnica (Kalános) télen síterepként üzemel, nyáron viszont a kerékpárosok otthonává válik, a viszonyokból fakadóan remek downhillpályákat kínál. A bringaparkban épített pályaelemek sorát és aszfaltos pumpapályát is találunk, de léteznek enduro és slope nyomvonalak is, a térképük összesen húsz pályát jelöl. Csákányos felvonóval lehet feljutni a pályák tetejére. Ahogy illik, itt is lehet felszerelést bérelni, akinek elektromos bringára lenne szüksége, olyat is talál.

Nyitvatartás: péntektől vasárnapig 9–16, a többi napon egyéni foglalás. Napijegy: 3–17 euró. Honlap: bikeparkkalnica.sk

 

Bike Park Pohorje (Szlovénia)

Az osztrákok által képviselt minőséget nemcsak az alpesi országban találjuk meg, hanem déli szomszédjánál, Szlovéniában is. Több mint tíz kilométer hosszú pályát kínál a maribori Bike Park Pohorje, szupergyors vörös (2.9 km), kellemesebb, ám itt-ott ugratós családi (5.5. km) és világkupaszintű fekete (2.1 km) útvonalakkal. A kategorizálás jelzi, hogy a kezdőket éppúgy várják, mint a vérprofi mountainbike-osokat. A honlap alaposan informál, kedvcsináló videókon nézhetjük meg, mit is jelent végigmenni a kijelölt pályákon (amelyekről nem szabad letérni).

Nyitvatartás: 9–17. Napijegy: 14–22 euró. Honlap: bikeparkpohorje.si

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.