Budapesten járt a BMX freestyle krémje

Pörgés, ámulatba ejtő BMX-mutatványok és profi pálya – röviden így lehetne összefoglalni az újgenerációs olimpiai sportok háromnapos rendezvényének BMX freestyle versenyét.

Mint ismert, ötven világváros közül Budapest nyerte az Utcai Sportok Világjátékának (World Urban Games) rendezési jogát, olyan városokat megelőzve, mint Barcelona, Tokió és Los Angeles. A szeptember 13. és 15. között megrendezett, három napig tartó extrémsport és zenei fesztiválon olyan sportágakban bonyolítottak le versenyeket, mint az inline görkorcsolya, a parkour (szabadfutás), a breaktánc, a 3×3-as kosárlabda, a repülőkorong és a BMX freestyle, de az eseményre kilátogatók az ergométerrel és a lézerlövészetes futással (laser-run) is megismerkedhettek.

A flasztersportokat az amatőrök ki is próbálhatták, amire a dél-pesti Nagyvásártér 10 helyszínre osztott csarnoka tökéletes helyszínnek bizonyult.

A vasárnap BMX freestyle-döntőre – amelyre teljesen megtelt a lelátó – nem jutott be magyar versenyző, ám Szepesi Tibornak, a hazai szakág egyik legsikeresebb képviselőjének így is felejthetetlen élmény volt, hogy testközelből láthatta a világ legnevesebb BMX-eseit.

Szepesi Tibor

„Elképesztő élmény volt egy helyen látni a világ BMX-krémjét – vágott bele a mesélésbe Szepesi Tibor. – Bár az Európa- és világkupaversenyeken többször is találkoztam már a világ legjobbjaival, még mindig lenyűgöznek a mutatványaikkal. Elképesztő milyen sterilen és precízen BMX-eznek, szinte el sem hibázzák a mutatványokat. Ez már egy teljesen más dimenzió.”

Pénteken a magyar BMX-esek előselejtezőket vívtak egymás ellen az elődöntőbe (Top 24) jutásért, ahova mindössze egy magyar versenyző juthatott be. A vasárnapi döntőbe azonban már ő sem kvalifikálta magát.

„Annyira erős volt a profi mezőny, hogy magyar versenyzőnek lehetetlen lett volna bekerülnie a döntőbe, ahol már csak tizenketten csaptak össze az első helyért. Egyetlen magyar bringásnak, Jósa Dánielnek sikerült a top huszonnégybe kerülnie. A rutinos BMX-es nem ijedt meg a nagy nevektől, ám az egyik körben lecsúszott a lába a pedálról, így csak egy jó kört tudott teljesíteni – mesélte Szepesi Tibor. – Én az első, biztonsági körben olyan erős tempót mentem, hogy a második kör végére – amely a kvalifikáció szempontjából volt fontos – teljesen kiment belőlem az erő, így nem maradt esélyem a továbbjutásra.”

A kitűnően előkészített, a nézők számára is könnyen belátható pálya azonban a versenyzőknek nehézségeket is rejtegetett.

Utcai Sportok Világjátéka, szeptember 13-15., Budapest

Férfi BMX freestyle-döntő:
1. Brandon Loupos (Ausztrália)
2. Logan Martin (Ausztrália)
3. Justin Dowell (Egyesült Államok)
Női BMX freestyle-döntő:
1. Hanna Roberst (Egyesült Államok)
2. Minato Oike (Japán)
3. Lizsurley Villegas Serna (Kolumbia)

„A versenypálya egyszerű volt, nem igényelt különösebb technikai tudást. A nehézsége mégis abban rejlett, hogy mindenki a legnehezebb trükkjét akarta bemutatni rajta, viszont ha valaki rontott, nem biztos, hogy maradt elég lendülete a következő etaphoz, így végig nagyon precízen kellett tekernie. Külön öröm, hogy a magyar riderek több alkalommal is felmehettek a nemzetközi szintű pályára gyakorolni. Nálunk nincs ilyen színvonalú terep sem a gyakorlásra, sem pedig a versenyzésre. Remélem, hogy a közeljövőben Magyarországon is építenek hasonló színvonalú pályákat, így a szakág hazai versenyzőinek nagyobb esélye lesz, hogy utolérje a világelitet” – zárta a beszélgetést a magyar BMX-es.

Ilyen belső nézetből egy BMX Freestyle verseny:

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.