Egy fecske is csinálhat nyarat

Sok mindent elárul a honi terepkerékpáros-szakág jelenlegi helyzetéről, hogy a hétvégi Európa-bajnokságon mindössze egy versenyző, a tizenhét éves Vas Kata Blanka képviseli a magyar színeket.

Az olaszországi Silvelle ad otthont a cyclocross Európa-bajnokságnak, amelyen 22 országból négy korosztályban (junior, U23, elit, masters) állnak rajthoz a kontinens legjobb női és férfi terepkerékpárosai – összesen 273-an. A Veneto tartományban fekvő pályán immár negyven éve rendeznek hazai és nemzetközi versenyeket, többek között itt tartották a 2017-es Giro d’Italia Ciclocrosst is.

Magyarország – a tavalyihoz hasonlóan – most is csak egy versenyzőt delegál a kontinensbajnokságra. 2018-ban Vas Balázs a férfi U23-asok között a 41. helyen ért célba, ezúttal testvére, Blanka ugyanebben a korcsportban áll rajthoz – Cser Gábor szövetségi kapitány szerint nem esélytelenül.

Versenyprogram
Cyclocross Európa-bajnokság, Silvelle (Olaszország), 2019. november 9–10.
November 9., szombat: női és férfi masters (9.00, 10.00, 13.15, 14.15)
November 10., vasárnap: női junior (09.00), férfi junior (09.45), női U23 (11.00), férfi U23 (12.20), női elit (13.50), férfi elit (15.20)
Pálya hossza: 2900 méter
Címvédők
Női junior: nem rendeztek futamot 2018-ban
Férfi junior: Pim Ronhaar (Hollandia)
Női U23: Ceylin Del Carmen Alvarado (Hollandia)
Férfi U23: Thomas Pidcock (Nagy-Britannia)
Női elit: Annemarie Worst (Hollandia)
Férfi elit: Mathieu van der Poel (Hollandia)

„Jelenlegi formája és tudása alapján az első öt között is végezhet. A múlt hétvégi terepkerékpár-viadalon, a Koppenbergcrosson a tizedik helyen végzett az elitkategóriában, maga mögé utasítva az amerikai bajnok Katherine Comptont, ami azért nagy szó, mert Blanka még csak tizennyolc éves, és az U23-asok között szokott versenyezni” – magyarázta a szövetségi kapitány.

Ami az esélyeket illeti, Blanka versenykategóriájában – amelyben 31-en állnak rajthoz – a holland Ceylin del Carmen Alvarado számít nagy esélyesnek, ő a Koppenbergcrosson szintén a felnőttek között ért el kiemelkedő eredményt, 6. lett.

Fotók: uec.ch

A többi kategória esélyeit latolgatva a kapitány elmondta, a győzteseket nehéz megjósolni, hiszen vannak, akik kihagyják a kontinensviadalt, másoknak pedig – a sűrű versenynaptár miatt – kevés idejük marad a felkészülésre. Nagy meglepetésre így sem kell számítani.

„Férfi és női elitkategóriában szinte biztos, hogy holland vagy belga kerékpáros végez az élen, azt viszont nehéz megtippelni, hogy ki. A férfiak mezőnyében a holland színekben induló, világ- és Európa-bajnok Matthieu van der Poel az egyik favorit, ám nem szabad leírni a belga Eli Iserbytet és Toon Aerstet sem. A hölgyeknél nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni, mert nagyon sok a győzelemre esélyes kerékpáros” – mondta a szövetségi kapitány.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.