Fabio Wibmer, az őrülten jó trükk-király

Több mint egymilliárd megtekintést számlál Fabio Wibmer YouTube-csatornája, a trükköket látva pedig nem is kérdés, miért. A 25 éves osztrák bringás lélegzetelállító megoldásaival meghazudtolja a fizika törvényeit, persze a bámulatos mutatványokhoz elképesztő mennyiségű gyakorlás szükséges.

Sokan mondják, hogy manapság nem érdemes két-három percnél hosszabb videókat készíteni, mert az emberek úgysem nézik meg, nem köti le őket.

Aztán – ahogy több mint egymilliárd ember! – elindítjuk a 8-12 perces videókat Fabio Wibmer YouTube-csatornáján, és nemhogy elunjuk, olykor még levegőt venni is elfelejtünk, annyira lebilincselő trükköket mutat be a csupán 25 éves triálkirály.

Talán sajnálhatja a motokrossz-szakág, hogy a Wibmer 2009 táján meglátta Danny MacAskill mutatványait, hiszen onnantól kezdve nem akart mást, mint megcsinálni bringával azt, amit a most 35 éves triálos tudott.

A motokrossz a kerékpározásnál jóval hamarabb „érkezett meg” Wibmer életébe, hiszen csupán hatéves volt, amikor az édesapja vett egy korához illő kis gépet, onnantól kezdve bátyjával állandóan azt nyúzták. Ez persze nem volt egyszerű, hiszen Wibmer a csupán száz-egynéhány lakosú Oberpeischlachban nőtt fel, nem volt a környéken megfelelő pálya. Ettől függetlenül ügyesen haladt, 2011-ben 16 évesen részt vett élete első motokrossz-világbajnokságán.

„Imádom a falut, ám egyáltalán nem volt mit csinálni. Ha fociztunk, öt perc múlva már valamelyik domboldalon gurult lefelé a labda” – idézte fel gyermekkorát az osztrák.

Csakhogy jött a MacAskill-videó, és a skót példakép nyomán ő is kerékpárra pattant. „Karácsonyra kaptam egy triálbringát, és gyorsan össze is törtem. Aztán elkértem anyáét, de azzal is hamar végeztem” – gondolt vissza nevetve a kezdetekre, merthogy korábban is kerékpározott, de csak a motokrossz mellett.

Már-már álomszerűen alakult a folytatás, hiszen nem sokkal később Fabio csatlakozhatott az idol Drop and Roll nevű turnésorozatához. Wibmernek a versenysportban is vannak eredményei, hiszen 2015-ben osztrák whip-off viadalt nyert, egy évvel később osztrák bajnok lett hegyikerékpárban, 2016-ban és 2017-ben pedig az innsbrucki downhillkupán lett első, ám nem ez az elsődleges terepe.

„Ne egy szponzor vagy a remélt dicsőség miatt bringázzatok, hanem élvezzétek, amit csináltok. Ha így tesztek, a siker sem marad el.”

Kreatív énjével és fantáziájával maga szereti megszabni a kereteket, sajátos „bringás” szemüvegén keresztül trükközésre alkalmatlannak tűnő terepeket alakít át a maga játszóterévé. Több városban forgatott ilyen címmel videót, például Izraelben (a szent városban, Jeruzsálemben is), ám Franciaország vagy Ausztria is sokszor díszlet az elképesztő megoldásokhoz.

 

Ő is meghódította Lyon híres, elképesztően meredek lépcsősorát, míg a legsikeresebb videójában, a Wibmer törvényeiben osztrák városokban és területeken hazudtolta meg a fizika törvényeit.

„A teljesen normális dolgokat is nagyon más perspektívából látom magam körül. Azon gondolkodom, hogyan használhatnám őket egy jó ötlet megvalósításához. Egyébként nem kell hozzá nagy költségvetés vagy sikkes helyszín. Néha még jobb ötleteid is vannak, ha korlátozottak a lehetőségeid.”

Ebben nála nincs hiány, munkássága bemutatásában érezhetően szintlépést hozott, amikor a Red Bull mint támogató belépett az életébe. A rendelkezésre álló forrásoktól függetlenül az összes alkotására jellemző, hogy nemcsak egyszerűen bemutat néhány firkás megoldást, hanem történetmesélésre használja a kerékpárt és saját lenyűgöző képességeit.

A teljes cikket elolvashatja a már megjelent Bringázás 2021 kiadványban, amelyben egyéb érdekességeket is talál a kerékpározásról. Kapható az újságos standokon.

A trükköket maga találja ki, ám nemcsak a kerékpáron, hanem a számítógép mögött, illetve a közösségi médiában is elképesztően profi. 2019-ben arról beszélt, hogy maga vágja a videóit. „Próbáltam keresni valakit erre a munkára, de nehéz olyat találni, aki képes a vízióimat a gyakorlatba átültetni.”

Bár az eredményt elnézve Wibmer már-már légiesen könnyednek tűnik a kerékpárral, sosem titkolta, hogy a rengeteg munka révén lehet ennyire csillogó a kirakat. A tavaly elképesztő nézettséget hozó, szokás szerint roppant látványos Home office című videó például 25 forgatási nap alatt készült el, és nagyjából 2700 kísérlet kellett a trükkök sikeres végrehajtásához; de korábban volt olyan megoldása, amely a háromszázadik vagy az ötszázadik nekifutásra sikerült.

„Sokaknak elegük van egy trükkből, ha harminc kísérletből nem sikerül végrehajtaniuk. Én éppen fordítva gondolkodom: ami ennyi idő alatt sikerül, az nem érdekel” – mondta még korábban. A gyakorlásnak persze részét képezik a hatalmas „zúgások”, külön videót is szentelt a nagy eséseknek, a zúzódásokat, csúnya sebeket eredményező félresikerült megoldásoknak. Általában elkerülik a súlyosabb sérülések, mert mindig visel védőfelszerelést.

„Az emberek azt mondják, őrült vagyok, és nincs ki a négy kerekem” – így Wibmer, és tényleg, kell némi „beütés”, hogy valaki háztetőről ugorjon át egy fára helyezett matracra, vagy síterepen száguldozzon bringával. Okkal félti annyira az anyukája, a bringás többnyire el sem mondja neki, mire készül, inkább csak megmutatja a végeredményt.

Bár Wibmer tart a lehetséges következményektől, nem agyal rajtuk állandóan. „Próbálok nem a félelemre gondolni, inkább az jut eszembe, hogy mi sikerült, vagyis a jóra figyelek. Biztos, hogy az agyamban valahol megbújik a félelem érzése is, de ha elhatalmasodna rajtam, akkor lehúzna.”

Bár nemrég motokrosszozás közben lábát törte, nem ment el a kedve a vad megoldásoktól. Függetlenül a kényszerpihenőtől, a motorra akár hónapokig sem ül fel, a bringázásról viszont ezt el sem tudja képzelni. Ha képes vigyázni magára, mint mondja, még jó tíz évig képes lesz vagány megoldásokra.

A nézők nagy örömére.

Kényszerpihenőn

Bár Fabio Wibmer az elképesztő trükkökhöz mérten ritkán sérül meg, az elmúlt év végén utolérte a baj – milyen ironikus, nem is bicajozás, hanem motokrosszozás közben. Franciaországban ugratott, ám egy rossz esés következtében bokasérülést szenvedett.

„Előtte harmincszor-negyvenszer sikerült a trükk, talán elbizakodottá is váltam, aztán az esés előtt megüthettem a féket a levegőben, és ez lett a vége” – így a bringás, akit Ausztriában operáltak meg, miután kiderült, nagyobb a baj, mint elsőre hitték. Az örökmozgó Wibmer nehezen viselte a tétlenséget, ám az év elején ettől függetlenül bizakodóan tekintett 2021-re.

„A tavalyi volt az egyik legjobb, egyúttal legnehezebb évem is. Nagyszerűen indult, ám a végén történt motokrosszbaleset kicsit rontott az összképen. Egyelőre lábadozom, de alig várom, hogy újra bringára ülhessek. A cél, hogy ez az esztendő is felejthetetlen legyen.”

Forrás: Red Bull, CNN, MTB-News, Singletracks, As

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.