Fedett pályás Tour de France

Noha manapság sokkal népszerűbbnek tűnnek a szabadtéri és edzőtermi mozgásformák, az otthoni szobakerékpározás is hasznos sporttevékenység.

Elsőre inkább tűnik egy Mr. Bean-jelenetnek, mint a szigorú, izzadságszagú valóságnak, de ettől még igaz: ha van elég kitartásunk, és a pénzt sem sajnáljuk a sztorira, akár a nappalinkban is letekerhetjük a Tour de France-t.

Persze a kép úgy teljes, ha hozzátesszük, a 2011-es vagy a 2012-es viadalon tehetjük csak próbára magunkat, ráadásul ehhez is egy 400 ezer forintos szobakerékpárra lesz szükségünk. Viszont cserébe olyan gépet kapunk, amely az emelkedőket és a lejtőket illetően is 20 százalékos dőlésszögre képes, amelybe be vannak programozva a szakaszok, ráadásul egy hiper-szuper, sárga-fekete-szürke festésű bringát vehetünk. A TDF-szobakerékpár jópofa ötletnek tűnik, de valószínűleg nem lesz kasszasiker, mivel a 2011-es első és a 2012-es második generáció óta nem érkezett meg a harmadik kiadás, hiába volt ez a világ legjelentősebb kerékpárosversenyének hivatalos edzőbringája.

Ezzel együtt érdemes a szobakerékpárra hasznos eszközként gondolni, hiszen az edzőteremben is sokan pattannak nyeregbe, a spinning órák pedig végtelenül egyszerűek – szóval ha nem ragaszkodunk a teremhez, s egyedül is motiváltak vagyunk, hasznos társunk lehet a szobakerékpár. Jól mutatja a népszerűségét, hogy egy kutatás szerint Európában a 2014–2019 közti időszakban 3.9 százalékos növekedést prognosztizálnak, míg világszinten a 2013-ban még „csak” 417 millió dolláros piac 546 millió dollárosra nőhet.

Ráadásul a szobabiciklizés hasznos, akár rehabilitációs munkáról – térdfájósok is használhatják –, kalóriaégetésről vagy kőkemény edzésről van szó. Ha gyakorlatilag ellenállás nélkül tekerünk, akkor is 3-400 kalóriát égethetünk el egy óra alatt; komolyabb tempóban, váltakozó erősségű tekeréssel pedig 5-800 kalóriát, ami már nagyon komolyan vehető szám, és sokat segíthet a fogyásban, no meg a lábak erősítésében. Aranyszabály, hogy mindig kis ellenállással, laza tempóban kezdjünk kerékpározni, hogy rendesen bemelegedjenek az izmaink, s csak utána fokozzuk a nehézségi szintet; érdemes szépen felépíteni az edzést, amely közben hallgathatunk zenét, vagy nézhetjük akár a Tour de France-t is.

A kerékpár kiválasztásakor fontos meghatározni, hogy milyen céljaink vannak, no meg legyünk tisztában az egészségi állapotunkkal. Idősebb felhasználóknak jobban ajánlottak a háttámlás kerékpárok, aki pedig kőkemény edzésre hajt, annak érdemes megfontolni egy spinning kerékpár vásárlását. No meg a terhelhetőségre is figyeljünk oda, főleg, ha nagyobb túlsúllyal kezdünk tekerni.

Szobakerékpárt nagyjából 20-25 ezer forinttól vásárolhatunk, de ha van rá lehetőség, érdemes a minőségibb darabok felé orientálódni. A 100–200 ezres kategóriában már találunk bőséggel tartósnak és megbízhatónak tűnő darabokat. Ha pedig nagyon sok pénzünk van, egyrészt ott a cikkünk elején ajánlott 400 ezres TDF-bringa, sőt a 5–800 ezres kategóriában is rengeteg kerékpár közül válogathatunk – a 3-400 ezres kategóriától felfelé nehéz rosszat kifogni. A spinningkerékpárok 100 és 400 ezer között érhetőek el. A végén pedig jöhet az L’Alpe d’Huez!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.