Három Guinness-rekord a bringástól

Fiatal kora ellenére a brit Matti Hemmings már három rekord tulajdonosa a BMX flatland szakágban, teljesítménye úgy is elismerést érdemel, hogy egyik kísérletét még nem hitelesítették.

A szabad stílusú (freestyle) BMX egyik, ha nem a leglátványosabb szakága a flatland, amelynek lényege, hogy a bringások talajon mutatják be szemkápráztató, sokszor művészies elemeket felvonultató trükkjeiket úgy, hogy a gyakorlatsorozat kivitelezése közben – a parkszakággal ellentétben – csak ritkán emelkednek el a földtől. A hangsúly a mutatványok tökéletes megvalósításán és a kreativitáson van, nincsenek ugratók, akadályok, amelyekkel a flatland művelőinek meg kellene küzdeniük.

A flatland nem szerepel a nyári olimpia programján, pedig sokak szerint ott lenne a helye. Ha az ötkarikás játékokon még nem is, a különböző extrémsport-fesztiválokon sokszor megcsodálhatjuk a szakág legnagyobbjait, és néhány éve a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség is rendez világbajnokságokat.

 

Matti Hemmings

 

E szakág művelői kétségtelenül bátrak, haladó szellemiségűek és rendkívül találékonyak. Ilyen a brit Matti Hemmings is, aki az elmúlt években több Guinness-rekorddal hívta fel magára a BMX-rajongók figyelmét. Ez még akkor is megsüvegelendő teljesítmény, ha az egyiket mindmáig nem hitelesítették. Ennek során a BMX-kerékpár hátsó kerekén gurulva, elengedett kormánnyal tett meg 18 métert egy teremben.

 

 

Egy másik, már hitelesített Guinness-rekord is fűződik a nevéhez: 2013-ban egy perc alatt 56 cliffhanger spint mutatott be, vagyis egy lábbal a kerékpár első kerekén állva, elengedett kormánnyal, égnek emelt kézzel egyensúlyozva 56-szor forgott körbe.

 

 

Néhány évvel később, 2016-ban egy perc leforgása alatt összesen 46 deathtruck spint sikerült bemutatnia. Ennek a mutatványnak a lényege, hogy a függőleges irányba állított kerékpár hátsó kerekén, két lábon állva, elengedett kormánnyal minél több kört tegyen meg.

 

 

„Egy dél-walesi apró faluban nőttem fel. Mindig is vonzott a BMX, és szerettem trükkökön ötletelni. Sokat kell gyakorolnom, amíg egy mutatvány rögzül. A flatlandet csak kevesen művelik, így amikor edzek, legtöbbször magam vagyok. Emlékszem, gyerekkoromban rengeteget bújtam a Guinness-rekordok könyvét. Egy ilyen alkalommal határoztam el, hogy én is bekerülök a könyvbe. Örülök, hogy abban vagyok jó, amit nagyon szeretek csinálni. A deathtruck az egyik kedvenc mutatványom” – osztotta meg rajongóival a flatland iránti lelkesedését Hemmings.

A brit BMX-es nem ismeretlen a magyar bringások előtt sem.

Személyesen ismerem Matti Hemmingst, járt már nálunk versenyen, ügyes srác, de nem ő a legjobb a szakmában – mondja Sarlósi Attila, aki 1997-ben világbajnokságot nyert flatlandben. – Ami a szakágat illeti, nem lenne értelme lefordítani a trükkök neveit, mert azokat a flatlandesek találják ki. A Hemmings által bemutatott deathtruck nem könnyű mutatvány, ráadásul óriásit lehet esni. A BMX flatland nagyon összetett szakág, amely nem csak egy vagy két trükköt takar. Lényege a különböző mutatványsorozatok kreatív összekapcsolása. A versenyek során bemutatott trükkök nem olyan látványosak, mint amilyeneket a show-műsorokban láthatunk, mégis jóval nehezebbek. A flatland legeredményesebb művelői a franciák, név szerint Matthias Dandois és Alex Jumelin, akik szinte minden UCI-versenyen ott vannak, nem ok nélkül. Kétezerhuszonnégyben ugyanis Párizs lesz az ötkarikás játékok házigazdája, és állítólag a flatlandet is felveszik a nyári játékok programjába, amiért a két francia rengeteget tesz.”

 

A szakág hazai képviselői

Csak kevesen tudják, hogy bár mi, magyarok nem tartozunk a nagy BMX-nemzetek közé, több sikeres bringást is adtunk a világnak. Szilágyi Márton a honi flatlandszakág alapítója, a kilencvenes évek elején több világbajnokságot is nyert. Szintén az 1990-es évek meghatározó alakja volt Cseperényi Krisztián, Pásztor Gábor és Gyenes Pál. Az ezredfordulót követő években elsősorban a világbajnoki arany- és ezüstérmes Katona Dénes és Tivadar László, a háromszoros világbajnok Kun Ádám, továbbá Elek László és Sarlós Péter vitte a prímet. Bár az elmúlt tíz évben a nemzetközi versenyeken nem állt nekünk a zászló, két tehetséges bringás, Vidákovich Fülöp és Szájer Gergely szép sikereket ért el.

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.