Hegyikerékpárosaink helytálltak a vb-n

A várakozásoknak megfelelően szerepeltek versenyzőink a világbajnokságon az olimpiai cross country (XCO) szakágban. Ötödik helyezésével Vas Kata Blanka bizonyult a legeredményesebb magyarnak.

Benkó László szövetségi kapitány hét bringásnak szavazott bizalmat terepszakágban az olaszországi Val di Soléban rendezett hegyikerékpáros-világbajnokságon. Közülük az olimpiai negyedik helyezett, a tavalyi U23-as vb-n ezüstérmes Vas Kata Blanka, valamint Buzsáki Virág és a 22 éves Schmidel Regina is az U23-asok mezőnyében állt rajthoz. A junioroknál a 18 éves Bokros Csenge, férfi U23-ban a már a 2024-es párizsi játékokra készülő Sylvester Balázs, míg az elitfutamokon Benkó Barbara és Palumby Zsombor képviselte hazánkat.

A világbajnokság első versenynapján a nők juniorversenyében voltunk érdekelve: a 18 éves Bokros Csenge 46. lett a 61 tagú mezőnyben. A magyar bringás kicsivel több mint 12 perces hátrányban ért célba a vb-címet szerző francia Line Burquier mögött.

 

Vas Kata Blanka az ötödik helyen végzett a vb-n

 

A szombati versenynapon aztán megmutatta tudását a többi magyar induló is. Az U23-asok között Vas Kata Blanka az ötödik helyen végzett. Sokáig a negyedik helyen haladt, végül mindössze hét másodperccel maradt el a negyedik helyen célba érő olasz Marika Tovótól. Buzsáki Virág a kifejezetten jónak mondható 19. helyen zárt, míg a kategória harmadik magyarja, Schmidel Regina 36. lett az 56 tagú mezőnyben. A férfiak U23-as viadalán Sylvester Balázs az utolsó helyen gurult át a célvonalon.

„Vas Kata Blanka ötödik helye teljesen reális, formáját az olimpiára időzítettük – kezdte az értékelést a kapitány. – Akik most megelőzték, az olimpián ott sem voltak, vagy rosszabbul szerepeltek nála. Ez azzal magyarázható, hogy akik nem indultak Tokióban, azoknak a formáját nyilvánvalóan a világbajnokságra hegyezték ki, ők ezért is teljesítettek ilyen jól a vébén. Buzsáki Virág nagyon szépen szerepelt, sokáig az első tízben tekert, aztán visszaesett. Hosszabb távon mindenféleképpen top tízes bringást szeretnénk faragni belőle. Ami Schmidel Reginát illeti, annak ellenére, hogy nem feküdt neki a pálya, viszonylag jól helytállt. Mindenféleképpen számolok vele a következő olimpiai ciklusban is.”

A szakember hozzátette: Sylvester Balázsnak nemigen megy a versenyzés a nagyobb viadalokon, azaz a világkupákon, a vébéken és az Európa-bajnokságokon. Benkó László úgy látja, először a kisebb versenyeken kellene bizonyítania és világranglistapontokat gyűjtenie, majd a nagyobbakon kellene helytállnia, hiszen a terv szerint ő is tagja lesz a párizsi játékokra készülő keretnek.

A felnőttek elitkategóriájában a férfiaknál Palumby Zsombor 71., a hölgyeknél a tavalyi vb-n 41. helyezett Benkó Barbara 35. lett.

 

Palumby Zsomborral hosszabb távon is számít a kapitány

 

„Elitversenyzőinkre kissé rájárt a rúd – mondta Benkó László a felnőttek viadalával kapcsolatban. – Harminc másodpercen múlott, hogy Palumby Zsombor nem tudta körön belül befejezni a futamot. Tudni kell, hogy elesett, bár nem igazán ezen múlott a szereplése. Hosszabb távon is számolok vele, hiszen egyelőre rajta kívül nincs más, aki be tudná tölteni az űrt, amelyet Parti András hagyott maga után. Benkó Barbara remek formában van, a vébén azonban nem volt szerencséje, mert nagyot esett az utolsó körben, pedig sokáig az első húsz kötött tekert.”

Benkó László szerint összességében a várakozásoknak megfelelően alakult a világbajnokság. A 2024-es olimpiai ciklusra adva van a keret, amely Szabó Leventével egészülhet ki. Akár módosul a jelenlegi kvótaszerzés menete, akár nem, a cél, hogy hegyibringásaink ott legyenek Párizsban is.

Érdekesség, hogy a nők elitversenyében a Tokióban olimpiai bajnok svájci Jolanda Neff a 4. helyen zárt, az ezüstérmes, szintén svájci Sina Frei bronzérmet szerzett, míg olimpiai harmadik honfitársuk, Linda Indergand a csalódást keltő 11. helyen ért célba.

A férfielit küzdelmeiben a Tokióban győztes brit Thomas Pidcock nem állt rajthoz, míg a svájci Mathias Flueckiger megismételte olimpiai teljesítményét, és ezüstérmet szerzett. Az olimpiai bronzérmes spanyol David Valero épphogy nem fért be a legjobb tíz kerekes közé, ezúttal meg kellett elégednie a 11. hellyel.

A világbajnokság összes eredményét ide kattintva olvashatják el.

 

Hegyikerékpáros-világbajnokság, Val di Sole
A magyar versenyzők eredményei (XCO-szakág)

Női junior
46. Bokros Csenge

Női U23
5. Vas Kata Blanka, …19. Buzsáki Virág, …36. Schmidel Regina

Férfi U23
93. Sylvester Balázs

Női elit
35. Benkó Barbara

Férfi elit
71. Palumby Zsombor

 

Címlapon: Palumby Zsombor

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.