Jön az első virtuális bringa-vb

A koronavírus-járvány miatt elmaradó versenyek kárpótlásaként decemberben országúti kerékpáros e-világbajnokságot rendez a nemzetközi szövetség. Vajon a világelitet is érdekli az esemény?

Jóllehet javában zajlik még néhány, a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) által jóváhagyott világverseny, a UCI már előre tekint. Mivel idén a koronavírus-járvány miatt több jelentős nemzetközi viadalt töröltek a versenynaptárból, decemberben a digitális platformon vigasztalódhat az országúti szakág világelitje. A nemzetközi szövetség ugyanis nemrég jelentette be, hogy december 8-án és 9-én rendezi meg az országúti szakág első e-világbajnokságát, amely a szeptember 20. és 27. közé tervezett, ám a pandémia miatt törölt svájci világbajnokság virtuális változata.

 

Fotó: shutterstock

 

„Örömmel jelentem be a szervezet fennállásának első e-világbajnokságát – újságolta David Lappartient, a UCI elnöke. Ez az év mindannyiunknak nagy kihívást jelentett, de most már előre kell tekintenünk, és újra a versenyzésre kell összpontosítanunk. Az év végi online-világbajnokság minden tekintetben rendhagyónak számít. A karantén alatt rendkívül népszerűnek bizonyultak különböző virtuális versenyek, ezért szilárdan hiszek az e-sportban rejlő lehetőségekben, amelyek a kerékpársportban is érvényesülhetnek. Történelmi pillanat tanúi vagyunk.”

Az e-világbajnokságon részt vevő országok listája:

Férfiak

Olaszország, Belgium, Franciaország, Hollandia, Ausztrália, Spanyolország, Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Svájc, Kanada, Dánia, Lengyelország, Ausztria, Kolumbia, Új-Zéland, Dél-Afrika, Norvégia, Írország, Japán

Nők

Hollandia, Olaszország, Ausztrália, Franciaország, Egyesült Államok, Németország, Belgium, Nagy-Britannia, Lengyelország, Kanada, Új-Zéland, Dél-Afrika, Japán

 

A nem mindennapi megméretés Zwiften zajlik majd, a győztes pedig büszkén viselheti a virtuális szivárványcsíkos mezt. Érdekesség, hogy a nők és a férfiak elitversenyét ugyanazon az útvonalon tartják meg, és mindkét nem számára ugyanolyan hosszú lesz a teljesítendő táv is.

A Zwift virtuális világa, a Watopa szolgál majd a futamok helyszínéül, a pontos útvonalat azonban csak később fedi fel a szövetség. A Zwift képviselői elárulták, hogy a versenyzők otthonukban vagy edzőközpontjukban teljesíthetik a távot.

A győztes – a tavasszal lebonyolított virtuális Tour de France-szal ellentétben – ezúttal tényleg átgurul a célvonalon, jutalma pedig egy valódi és egy virtuális szivárványszínű mez lesz, amelyet a következő év e-sport versenyein is hordhat.

Fotó: AFP

„Alapvetően nagyon érdekes kezdeményezés – vélekedett Parti András háromszoros hegyikerékpáros olimpikon. – Valójában a karantén tette még népszerűbbé a »e-szakágat«. Bár az igazi versenyzést nem helyettesíti, egész jó alternatíva. Sokaknak pluszmotivációt jelent, ráadásul ki sem kell mozdulniuk otthonról. Annyit hozzá kell tennem, nem vagyok nagy »görgős«, vannak, akik jobban szeretik nálam és magukénak érzik a műfajt. Éppen tavasszal jutottam hozzá egy okosgörgőhöz, és el tudom képzelni, hogy a jövőben telente többet edzek lakásban. Azt sem zárom ki, hogy kipróbálom magam egy ilyen versenyen. Nem tudom, kik állnak rajthoz ezen a megméretésen, de a műfaj leginkább az időfutammenőknek fekszik. Az e-bringázás nagy jövő előtt áll, és a pandémia még jobban ráirányítja majd a figyelmet az ilyen versenyekre.”

Húsz ország szövetsége, közöttük Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Ausztrália automatikusan kapott meghívót a férfiak küzdelmére, míg a hölgyek esetében tizenhárom ország részesült ebben az elismerésben. Hogy egy ország mennyi versenyzőt indíthat, elsősorban a UCI 2020 június után felállított országúti rangsorától és a doppingellenes rendszerben regisztrált versenyzők számától függ, de a szövetség kioszt néhány szabadkártyát is. Ami biztos: az összes kontinens képviselteti magát a történelmi eseményen.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta komoly versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság
Hallucinált, és dekoncentrált volt, de teljesítette a kitűzött célját
Megvédte a címét, 41 óráig volt a pályán, a legendás versenyről viszont lemondott

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.