Lassan a triálszezon is beindul

A járványhelyzet javulása miatt az országútisok és a montisok után a triálosok is elkezdik a szezont. A szakág jelenlegi helyzetéről Végh András, a válogatott oszlopos tagja és vezetője beszélt a Csupasportnak.

A magyar bringásokat nem hozta olyan rossz helyzetbe a járványveszély miatt elrendelt karantén, hiszen bringázni folyamatosan ki lehetett menni, lehetett edzeni, a versenyeket persze mellőzni kellett. Így volt ez a triálosokkal is, a kezdeti néhány hetet leszámítva ők is folytatni tudták az edzéseket.

„Egy triálos igazából bárhová el tud menni, mindenhol talál olyan tereptárgyakat, amelyeket fel tud használni a gyakorláshoz

– mondja Végh András a triálszakág válogatottjának tagja és vezetője. – A nagy triálparkok természetesen zárva voltak, de az eldugott, vidéki pályákon azért lehetett gyakorolni.”

Elmondása szerint a válogatott mindhárom tagja (Végh András, Erdélyi Ádám, Kovács Péter) folyamatosan tudott edzeni a járvány alatt, így ők jó helyzetből várhatják a versenyszezont. Május óta már edzőtáborokat is lehet tartani, a triálosok a következő hetekben vonulnak edzőtáborba.

„Lassan beindul a versenyszezon is – folytatja Végh András. – A július tizenegyedikén Szlovákiában, Poprádon rendezendő C1-es kategóriájú nemzetközi verseny – amelyre a világ minden tájáról érkezhetnek versenyzők – felvet bizonyos kérdéseket: a nagy triálos nemzetek, mint a spanyolok, franciák vagy épp a britek mind-mind komolyabban voltak érintve a vírus miatt, így nem lehet tudni, hogy jönnek-e onnan versenyzők. Bár a veszélyhelyzet múlóban, azért még mindenki óvatos, nem tudjuk, hogy magyar versenyző indul-e Poprádon.”

Azt sem lehet tudni, hogy Magyarországon mikor lehet megtartani az első triálversenyt.

„A versenyeink szervezés alatt állnak. A győri Trial Show Magyar és Nemzetközi Kupát, amelyet el kellett halasztanunk, nagy valószínűséggel az ősszel tartjuk meg, de még zajlanak az egyeztetések.”

A versenynaptárban egyelőre augusztus elsejei dátummal szerepel a Jóbringa triál ob, de hogy megvalósul-e, arról néhány hét múlva tudunk biztosat mondani. A Magyar Kerékpáros-szövetség szeretné, ha augusztustól már teljes fordulatszámon pörögne a versenyszezon. Az UCI még kivár a versenyekkel, leghamarabb júliusban láthatja a bringásokat a kíváncsi nézőközönség, a triálosokkal először Poprádon lehet találkozni. Végh András elmondása szerint bár fontosak az edzések, a versenyrutint nem pótolhatják.

„Egy válogatott kerekesnek nagyjából tíz versenyen kellene indulnia egy szezonban, így az országos bajnokságon, hazai kupákon és még legalább négy világkupaversenyen. Nem tudjuk még, hogy ebből mennyi valósulhat meg, továbbra is nagy a bizonytalanság.”

Nemcsak a versenyzés, a versenyeztetés fontos Végh Andrásnak, hanem a sportág népszerűsítése is, amely a járványhelyzetben szintén csorbát szenvedett. A Trial Show extrémsport-bemutatók szervezőjeként sokat tesz a népszerűsítésért, a válogatott tagjaival együtt akár heti két-három bemutatót is tartottak a vírushelyzet előtt.

„Sajnos nagy kiesés volt ez az időszak, de most már szerencsére meg lehet tartani a rendezvényeket, amelyekre reményeink szerint a Trial Show-t is hívni fogják. Talán június végén-július elején ez is beindul.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.