Mit keres a bringás a konyhában?

Nem, nem az étolajat a láncolaj helyett. A kerékpározás sem tér el a legtöbb sporttevékenységtől, teljesítményünket némi séftudománnyal könnyen fokozhatjuk.

A legtöbb szakember egyetért abban, hogy az edzésmunka mellett a tudatos táplálkozással biztosíthatjuk leginkább azt, hogy a befektetett idő és energia végül meghozza gyümölcsét. Természetesen nem mindenki teheti meg, hogy magánszakácsot fogadjon, sőt, sokszor családon belül is nehezen várható el, hogy az ételekért aktuálisan felelős családtag többféle igény szerint süssön-főzzön, az igazán elszánt kerekesek pedig általában úgyis jól tudják – mivel kitapasztalták –, hogy nekik mi válik be igazán. Épp ezért ajánlatos számukra bevezetni a keresztedzések közé az úgynevezett konyhaboogie mozgásformát. De miért is?

1. Néhány – egyébként olykor horror áron megvásárolható – sportkaja simán elkészíthető házilag is. Az egyik legjobb példa erre a sportital: aki töltött már vízen kívül mást is a kulacsba, tudja, hogy a kék-narancssárga-neonzöld és egyéb árnyalatokban pompázó, márkázott italokért bizony borsos árat fizetünk.

A minden szükséges tápanyagot tartalmazó nedűt azonban otthon is pofonegyszerűen elkészíthetjük az alábbi alapanyagokból:
– 6 dl víz
– 2 dl narancslé (vagy egyéb gyümölcslé)
– 1 dl citromlé (vagy ennek megfelelő koncentrátum)
– 1/2 kávés kanál só
– igény esetén 1-2 evőkanál méz

Mindezt összekutyulva, tetszés szerint variálva (esetleg magnéziummal kiegészítve) már nyakalhatjuk is a kerekesek gumibogyószörpjét.

2. Számtalan recept található a neten a népszerű – és szintén méregdrága – energiaszeletek házi előállítására is. Ennek lényege, hogy gyors és lassú felszívódású szénhidrátokat egyaránt tartalmaz, praktikusan szállítható és bringán is egy-két harapás alatt gyorsan „bevihető a rendszerbe”. Ha otthon készítjük el, elkerülhetjük a nem kívánatos cukrokat, a nem kedvelt alapanyagokat (pl. mazsola) és a ki tudja, miféle tartósítószereket. A Mindmegette alapreceptjét például igény szerint variálhatjuk, ami azonban biztosan kelleni fog: zabpehely, aszalványok, magok, esetleg méz, mogyoróvaj, nádcukor. Vannak datolyát, magas kakaótartalmú étcsokit, esetleg különböző proteinporokat és puffasztot rizst is tartalmazó receptvariánsok.

3. Nagyon sok múlik azon, hogy miből és mennyit viszünk be a szervezetünkbe a nagyobb terheléssel járó hétvégi hosszú edzések, de főleg a versenyek előtti napon. Reméljük, minden bringás tudja a versenyt megelőző napok legfőbb parancsolatát: elvetemülten sok vizet kell inni. Még annál is többet. Nincs felső határ. Inni, inni, inni! No, de ehhez nem kell túlságosan specifikus konyhai tudás, úgyhogy térjünk át a nehezebb feladatra: a tésztafőzés mesterségére. Ehhez itt található 8 rendkívül praktikus tipp. Nem viccelünk – a tésztafőzést tényleg el lehet rontani.

A tésztalobbizás oka: verseny vagy nagyobb terhelés előtt érdemes egy nagyobb szénhidrátlökettel megtámogatni az eenergiaraktárainkat, hogy tényleg a legjobbat hozhassuk ki magunkból. Ezért javasolt egy tányér tésztás kaját vacsorázni a nagy megméretés előtt. Hogy milyen tésztát eszünk, annak csak a képzeletünk és az ízlésünk szab határt, de azért óvakodjunk a túl fűszeres, valamint a nagyon nehéz, gyomort próbáló kiegészítőktől, feltétektől (nem biztos, hogy egy fél disznócombot érdemes a spagetti után küldeni).

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Pókember jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.