Parti András felajánlotta vérplazmáját

Márciusban betegeskedett, de a koronavírustesztje negatív, így a hegyikerékpáros továbbra is a tokiói játékokra készül – elhessegeti a gondolatot, hogy akár 2022-re is eltolhatják az olimpiát.

A koronavírus-betegségből felgyógyuló sportolók ajánlották fel vérplazmájukat a fertőzöttek kezeléséhez – jelentette be dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, a vérplazma-terápiát kifejlesztő OrthoSera Kft. ügyvezetője és Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, az önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport vezetője április 30-án az egyetem budapesti épülete előtt tartott sajtótájékoztatón. Az eseményen részt vett a legutóbbi három olimpián részt vevő, 37 esztendős Parti András hegyikerékpáros is.

 

Átesett a betegségen?

Noha volt olyan orgánum, amely betegként írt rólam, ez csak egy lehetőség, mert a tesztem negatív lett. Március közepén Törökországban versenyeztem, aztán egy-két napig beteg voltam. Már itthon és külföldön is beindult a járvány, hazaérve nekem is bedurrant a torkom, köhögtem, majd’ megőrültem, annyira fájt.

Utána hívtam a körzeti orvost és a koronavírus-információs vonalat is. Egy héttel később sikerült tesztet csináltatni, nyálkahártyából vettek mintát, negatív lett, ráadásul amikorra elvégezték, jól is voltam.

Akkor nem is volt koronavírusos?

A teszt szerint nem, de elképzelhetőnek tartom, hogy mégis – mindenesetre a plazmaadással vélhetően kiderül, hiszen vért is vizsgálnak. Amikor rosszul éreztem magam, egyszer volt harmincnyolc Celsius-fokos hőemelkedésem, és folyt az orrom, illetve utána majdnem egy hónapig gyengébbnek éreztem magam. Kezdetben az edzés negyedénél azt mondtam, nem bírom végigcsinálni, aztán fokozatosan jobban lettem. A tesztem negatív eredményt hozott, de két hétre karantenizáltam magam, csak otthon edzettem, görgőztem.

 

Parti András a riói nyári olimpia hegyikerékpáros versenyén MTI Fotó: Illyés Tibor

Most hogy van?

Az olimpia elhalasztása kicsit szíven ütött, de néhány nap után rájöttem, el kell fogadni, ha jövőre, hát jövőre lesz. Próbálom a pozitívumokat keresni. Tavasszal például sosem töltöttem ennyi időt itthon, nyugalomban, és végre eljutottam horgászni is! Persze ez nem optimális, nem ezért kellett volna így alakulnia, de akkor nézzük már a jó oldalát – az erdőben is nyugisan bringázom.

Azért az egy év halasztás nem feltétlenül önnek kedvez…

Az idő múlása tényleg nem nekem dolgozik, viszont az idény rapszodikusan alakult, sokáig kérdéses volt a megélhetésem. Aztán februárban az UTE-ba igazoltam, a klub pedig stabil hátteret biztosít. Teljesen azért nem dőlhetek hátra, hiszen még nincs aláírt szerződésem jövőre, de jók a körülmények, sokkal nyugodtabban készülhetek majd.

A fiatalok megakadályozhatják, hogy eljusson a tokiói olimpiára?

Azon dolgozom, hogy ne így legyen, talán a rutinom kamatozhat. A fiatalok többet fejlődnének a versenyeken, ugyanakkor lehetséges, hogy én jobban viselem a monoton edzéseket. Minden erőmmel azon leszek, hogy eljussak a játékokra.

Érintik a járványügyi szabályok?

A konditermi edzésekben korlátozva vagyok, de próbálom az itthoni eszközeimmel megoldani az erősítést. A szabadban azonban gond nélkül lehet sportolni. Mentálisan nehezebb inkább, hogy nem tudom, mire készülök. Rendesen edzek, viszont a motivációm nem ugyanaz.

Mire számít, mikor rendeznek versenyeket?

Talán a nyár második felében. Az eleve elhalasztott németországi világbajnokságot törölték, ahogyan a világkupa-sorozat legtöbb állomását is, talán leghamarabb néhány hazai eseményt rendezhetnek meg. Egyébként országonként eléggé különböző körülmények között készülünk, van, aki egy-két hónapja csak a négy fal között edzhet, nem azonosak a feltételek.

Előfordulhat, hogy jövőre sem lehet megrendezni az olimpiát?

Megfordult a fejemben, de igyekeztem elhessegetni, mivel kétezerhuszonkettő már tényleg messze lenne. Igaz, korábban sem azt mondtam, hogy kétezerhúszig, hanem az olimpiáig sportolok.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.