Szédületes bringásrekordok

Hét kilométer a medencében, száznegyvenezer kilométer egy év alatt, százhuszonkettő kilométer per órás sebesség turbótréneren – csokorba gyűjtöttük a világ legelképesztőbb kerékpárosrekordjait.

El kell ismernünk, vannak olyan kerékpárosok, akik földöntúli teljesítményre képesek. Nehéz lenne megfejtenünk, mi a titkuk, ehelyett beszéljenek inkább a számok és az eredmények. A világ leglélegzetelállítóbb bringás csúcseredményeiből szemezgettünk.

Egyórás rekord

Nem is olyan régen, 2019. április 16-án Viktor Campenaerts belga pályakerékpáros 55 kilométert tekert le egy óra alatt velodrómban. Az új csúcsot elsősorban magának köszönheti, ám meg kell említenünk, sikerében az is közrejátszott, hogy a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség a csúcstámadás előtt enyhített a köztudottan szigorú, a pályabringákra és felszerelésekre vonatkozó szabályain. Azóta a dán Martin Toft Madsen került a legközelebb Campenaerts rekordjához, ám „csupán” 54 kilométerig jutott. Ezt hallva vajon mit szóljunk ahhoz a névtelen bringáshoz, aki 1876-ban 26 kilométerrel kápráztatta el a közönséget?

Egy perc turbótréneren

Kétezerkilencben a spanyol Miguel Angel Castro turbótréneren egy perc alatt több mint két kilométert tekert. Akárhogy is számolunk, ez 122 kilométer per órás sebességet jelent. Való igaz, sem szembeszél, sem pedig más természeti erő nem nehezítette a dolgát, de próbáljuk csak meg utánacsinálni!

Legtöbb kilométer egy nap alatt

A négyszeres Race AcrossAmerica-győztes osztrák Christoph Strasser 2017 októberében a Svájcban található Velodrome Suisse-ben 24 óra alatt 941 kilométert tett meg. Ez azt jelenti, hogy a 250 méter hosszú körpályát 3767-szer tekerte körbe, miközben közel 40 kilométer per órás sebességgel száguldott. Ez olyan, mintha egy nap alatt odaért volna Budapestről Stuttgartba.

Legtöbb kilométer egy év alatt

Bármennyire is elképesztően hangzik, de az angol Tommy Godwin 1939-es rekordja (121 000 kilométer egy év alatt) egészen 2016-ig megdönthetetlennek bizonyult. Ekkor az amerikai Kurt Searvogel 122 432 kilométeres új csúcsot állított fel. Ez azt jelenti, hogy naponta átlagban 334 kilométert bringázott – kis túlzással azt is mondhatjuk, a kerékpárján élt. Nem sokkal később jött a fekete leves: 2016 májusában az akkor 24 éves amerikai Amanda Coker 139 000 kilométer tett meg 12 hónap alatt, amit azóta senki sem tudott felülmúlni.

Lápkerékpár

A lápbúvárkodás önmagában is ijesztően hangzik, főként, ha kerékpáron csináljuk! Kétezertízben az angol Graham Robinson a Walesben található aprócska faluban, Llanwrtyd Wellsben rendezett lápbúvárversenyen 51 perc alatt szelte át a 60 méter hosszú, egyébként nem mély csatornát.

Legtovább a víz alatt

Valamelyest barátságosabb kihívás a víz alatti kerékpározás. Ennek értelmében a nevezőknek – megállás nélkül – a lehető legtöbb kilométert kell letekerniük víz alatt. Ez eddig Jens Stotzner német kerékpárosnak sikerült a legjobban, aki 2013-ban 78-szor tekert körbe egy normál méretű medencét a víz alatt, aminek köszönhetően 6708 métert „vízibiciklizett”.

Emelkedőn a legtöbbet

Bringásberkekben egyre népszerűbb az „everesztezés”. Ennek lényege, hogy 24 óra alatt kell megtennünk akkora szintkülönbséget, mint amilyen magas a Mount Everest (8848 méter). Ennél is keményebb az a kihívás, amely során két nap alatt a lehető legnagyobb szintemelkedést kell végrehajtanunk – az sem baj, ha mindezt a Straván tesszük. Az amerikai Craig Cannon 2015. augusztus 7. és 9. között 29 623 kilométert „mászott” bringán, amit azóta sem tudtak felülmúlni.

A leggyorsabban az USA-n keresztül

Az immáron hagyományos Race AcrossAmerica (RAA)-versenyen az indulóknak 4848 kilométert kell megtenniük, ami a világ legkeményebb országúti kihívása. Kétezertizennégyben az osztrák Christoph Strassernek 7 nap, 15 óra és 56 perc kellett ahhoz, hogy keresztülbringázza az Egyesült Államokat – ez a csúcs azóta is megdöntésre vár.

A leggyorsabban a Föld körül

A végére hagytuk az egyik legnépszerűbb – és egyben leginkább klasszikus – kihívást, a Föld körüli tekerést. 2017 szeptemberében a brit Mark Beamount 79 nap alatt biciklizte körbe a kék bolygót, s ezzel azóta is megdönthetetlen csúcsot állított fel.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Videók

Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.