Újra nyeregbe ültek, példát mutattak

Hosszú idő után szombaton és vasárnap ismét bringásoknak rendeztek országos bajnokságot, illetve amatőr futamokat a Magyar Kupáért a Vas megyei Gencsapátiban.

Mint az várható volt, a Veszprémi Spartacus SE és a GYSEV Sopron BMX SE kerékpárosai szerepeltek a legsikeresebben a Gencsapátiban megrendezett BMX Cross (licences) országos bajnokságon. A szombati napon – kilenc korcsoportban – összesen 59 versenyző részvételével rendeztek futamokat, a késő délutáni döntőkbe 40 BMX-es kvalifikálta magát.

„Az országos bajnokság időpontjának kései megváltoztatása miatt több kategóriában sem tudtuk versenyzőket indítani, pedig ezekben is lett volna esélyünk a végső győzelemre – kezdte az értékelést a veszprémiek edzője, a válogatottért felelős szakágvezető Borbély Ferenc. – Ennek ellenére elégedett vagyok a két bajnoki cím megszerzésével.”

A rendezőknek külön örömöt jelentett, hogy a 7–10 évesek amatőr futamain 22-en indultak, ami elsősorban annak tudható be, hogy a budapesti Velvárt BMX – amelynek bringásai alapvetően a freestyle kategóriát képviselik – nagy létszámmal érkezett az eseményre, és főként ebben az életkori kategóriában nevezett gyerekeket.

Vincze Gergely, a rendezvény főszervezője, válogatott kerettag ennek kapcsán röviden így fogalmazott: „Annak ellenére, hogy freestyle-osok, annyira tetszett nekik a pálya és a verseny, hogy a jövőben el fognak járkálni a cross-szakág eseményeire is.”

Vincze kiemelte, az utánpótlás-nevelés szempontjából örvendetes, hogy az amatőr 15+ kategóriában számos kerékpáros indult el, aki korábban 10-15 évig versenyzett, de az ob kedvéért újra nyeregbe ült, példát mutatva ezzel sok gyereknek.

A rendezés sikeresnek bizonyult, így a futamok fennakadás nélkül, jó hangulatban zajlottak. Sajnálatos módon a licences versenyzők száma alacsonyabb volt, mint az amatőröké, akik – Borbély Ferenc reményei szerint – hamarosan kiváltják a licencet.

„Jobban örültünk volna, ha több licences BMX-es indul az országos bajnokságon, ennek ellenére így is izgalmas futamokat láttam. Kifejezetten tetszett a 9-10 éves korcsoportban induló Pálinkás Balázs teljesítménye, aki az idén kezdett el nálunk bicajozni. Nagyon örülök neki, hogy a kezdeti nehézségeket követően végül kiváltotta a licencet, így erősebb mezőnyben versenyezhet a jövőben” – értékelt a szakember.

Sikeresen szerepeltek Gencsapáti KSE bringásai a vasárnap rendezett Magyar Kupa amatőr futamain, amelyen összesen 36 versenyző indult el, az előfutamokat követően végül 31-en jutottak be a 6 életkori kategóriában megrendezett döntőkbe.

„A Magyar Kupára kevesebben jöttek el, a szombati naphoz képest csökkent az indulói létszám, de azon dolgozunk, hogy újraélesszük a kupasorozatot, főként azért, mert a licences versenyzőknek ez jelenti az utánpótlásbázist” – mondta Vincze Gergely. A Magyar Kupa 2. fordulóját szombaton rendezik, ezúttal Veszprémben.

„Az előzetes jelentkezések alapján annyi indulóra lehet számítani, mint a Magyar Kupa 1. fordulójában. Évek óta rendezünk versenyeket, remélem, az időjárás nem húzza keresztül a számításainkat úgy, mint három éve, amikor a vihar teljesen szétmosta a pályát a futamok előtt, amelyet így az utolsó pillanatban újra kellett építeni” – zárta a beszélgetést Borbély Ferenc.

Fotók: facebook

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Pókember jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.