Csapatjátékos akarsz lenni? Ennyibe kerül

Szokásos sorozatunkban a pénzügyekkel foglalkozunk, és ezúttal azt vesszük górcső alá, hogy mennyibe kerül, ha valamelyik csapatsportágat űzzük a szabadidőnkben.

Érthetően és nagy örömünkre hatalmas népszerűségnek örvend mostanság már itthon is a futás, ahogyan a kerékpározást vagy éppen az edzőtermeket is sokan választják, vannak viszont olyanok is, akik szerint labda nélkül nincs sport, vagy éppen akik a csapatsportokra, a közösségi élményekre esküsznek. Ezért aztán érdemes megvizsgálni azt is, hogy mennyibe kerül, ha focizni, vagy éppen kosárlabdázni járunk, feltételezve azt, hogy vannak barátaink, akik velünk tartanak, illetve tagjai vagyunk egy amatőr csapatnak.

Kezdjük is a legnépszerűbb sportággal, a labdarúgással, annak is a kispályás változatával. Szokásos helyünkön, a közismert sportbolt webáruházában néztünk körül, és innen próbáltunk virtuálisan beszerezni mindent.

Egy műfüves – ez a leggyakoribb borítás – cipőt 10 ezer forint alatt vehetünk, de ha az ismert márkák menő termékeire pályázunk, akkor 10–30 ezer forintos árkategória a befutó, és egy évet talán ki is bír egy cipő. Mezt 1500, nadrágot pedig már 1200 forintért is vehetünk, aztán érdemes egy sporttáskát is beszerezni (2–6 ezer forint), míg a sportszár már 1000 forinttól elérhető.

Persze ahogy korábbi tesztjeinkben is, az induló árak a cég saját márkás termékeit jelentik, márpedig a focipálya a divat terepe is, szóval érdemes egy kicsit feljebb pozicionálni a költségeket. Egy kapusszett (kesztyű, mez, nadrág, sportszár) 11 ezer forintból áll össze, sípcsontvédőt 1000, bokavédőt 1500 forinttól vásárolhatunk. Ha aláöltözetet is szeretnénk, akkor az póló-nadrág szettenként még legalább 5000 forint, ami a szokásos hat szett esetén rögtön 30 ezer forinttal dobja meg a költségeket.

Ami a játékot illeti az Üzleti Liga nevezési díjait vettük alapul – anyalapunk, a Nemzeti Sport csapata is itt játszik –, ez tavaszra és őszre összesen 320 000 forint, 15 fős csapatokkal számolva fejenként 21 300. Ha gyakorolni is szeretnénk, akkor óránként 6000 forinttól bérelhetünk pályát (ez lehet akár duplaannyi is), ami 12-15 felé osztva nem is olyan vészes költség, hetente 3-5 ezer forinttal dobja meg a felkészülési/gyakorlási időszakot, ami nagyjából az év felét teszi ki.

Ha már az említett bajnokságot vettük referenciának a nevezési díjakat illetően, a kosárlabda-bajnokság nevezési díja 217 000 forint/fél év, míg a röplabdáé 154 000, de ugye ez eloszlik a játékosok között, és 12-18 meccset is jelent egyben.

Fotó: Shutterstock

Amennyiben a kosárlabdát választjuk, 6500 forintból állíthatunk össze egy szettet, amelyhez jön még a 10 ezer forinttól induló cipő, és persze itt is határ a csillagos ég, hiszen vehetünk drágább cuccokat, menőbb cipőket, ráadásul azzal kalkulálunk, hogy a kezdőcsomag kibír egy évet, s még nem számoltunk az esetleg sérülésekkel, védőfelszerelésekkel, tapaszokkal, de a többi összeállításunkban is egy ideális, sérülésmentes évet vettünk alapul. Szóval a kosárlabda esetén nagyjából kicsivel több mint 50 ezer forinttól indul a ruházat egyéves költsége. (Plusz aláöltözet, terembérlés, stb.)

A kézilabda esetében 8000 forintból raktunk össze egy szettet, amelyhez 10 ezerért találtunk még cipőt, itt tehát 60 ezer felett kezdődik a felszerelés, a röplabdánál 8500+10 ezer volt a kezdőcsomag, míg a jégkorong esetében könnyedén eljuthatunk 200 000 forint fölé is, viszont ennek több mint a felét a védőfelszerelések teszik ki, amelyeket talán szintén nem kell évente cserélni, viszont a kezdetekhez elengedhetetlen.

S még egy apróság: valakinek mindig legyen labdája!

Labdarúgás (hat szett, egy belépő kategóriás cipő, táska, sípcsontvédő): 35 200 forinttól, aláöltözettel 65 200, kapusoknak 68 000 forinttól, aláöltözettel 98 000 forinttól + 21 3000 forint nevezési díj + 108 000 forint pályabérlés. Összesen: 194 500 forinttól (kapusoknak: 227 000 forinttól)

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.