Új edzés: Szarka Ákos zenére edz

Sorozatunkban ismert sportolók beszélnek, hogyan edzenek otthon, miként tartják formában magukat. A vb-bronzérmes és világkupagyőztes street workout-versenyző és edző beszélt a motivációról.

Nehéz kérdés a motiváció, hiszen mindenkinél más, mindenki egyedi célok mentén halad. Viszont ha van egy adott célod, az motivációt ad, hogy elérd, ha eleget gyakorolsz. Ahogy az iskolába be kell járni minden nap, hogy a fejedben legyen a tudás, itt a cél eléréséhez edzésre van szükség. Lehet ez egy esztétikai elem, erőfejlesztés vagy szimplán az, hogy amit eddig felépített az ember, azt most se veszítse el.

Sok olyan hobbisportoló van, aki évek óta komolyan építi magát, most azonban beszorult a négy fal közé, és nem szeretné elveszíteni ezeknek az éveknek a munkáját, nekik például ez lehet a motiváció az edzésekhez. Vagy például sokan egész nap a gép előtt ülnek, különféle fájdalmaik vannak ettől, ez is egy motiváció, hogy az ember rendbe tegye magát és a testét a nap végén, ne az legyen, hogy munka közben folyamatosan változtatni kell a testhelyzetet, mert mindenhogy fáj, ráadásul úgy nem is lehet a munkára figyelni.

Fontos, hogy az ember megszabja a napját, abba illessze be az edzést, és ha megcsinálta a szellemi és fizikai feladatait, akkor jöhet a lazulás.

Ami engem illet, edzés közben rendszeresen hallgatok zenét, nálam fontos, hogy mindig szóljon valami. Mindig is felnéztem azokra, akiknek nem volt szükségük a zenére, nekem kell, a stílus pedig sokféle lehet: drum and bass, metal, hip hop, trap, techno, mindenből van jó.

Szintén nagyon fontos az edzésnél a koncentráció. Ha sportról volt szó, akkor sose volt gondom ezzel. Persze előfordul, hogy mondjuk az ember fél egy akrobatikus mozdulattól, akkor az elviszi a figyelmét, és nem tud a technikai részletekre figyelni. A félelem egy jól felépített progressziós skálával leküzdhető, és el tud jutni oda az ember, hogy félelem nélkül csinálja a gyakorlatokat. Az edzések során sokszor kell, hogy számokhoz kösse magát az ember, nem véletlenül vannak az edzéstervek, edzésprogramokat, és ha megvan, akkor arra már nem olyan nehéz figyelni.

Hallottam olyanokról, akik gyerekkel szoktak edzeni, és vannak olyan tanítványaim, akik azt tapasztalják, hogy könnyebben bírják rá a gyereket a mozgásra az otthoni edzés hatására. A kisebbek jól éli meg, hogy felemelik, cipelik és ez a fajta mindennapos élmény is pozitívum.

A másik, ami szintén sokat segít, az online csoportos edzés és azon keresztül a szociális élmény. Most mindenki be van zárva, és érezhető, hogy kivirul egy-egy csoportos edzés hatására. Ahogy, valljuk be, személyi edzőhöz sem mindig csak a szakmaiságért járnak, hanem mert nélküle nem veszik rá magukat az edzésre. Kell egy külső ember, aki nem a haverod, akit elintézel egy pacsival. A külső emberrel való találkozó úgymond rákényszerít az edzésre.

Továbbá azt is el tudom képzeni, hogy bizonyos embereknek az jelenti az inspirációt, hogy most eltűnnek a világ elől, és úgy akarnak visszatérni, hogy összeszedték magukat, lefogytak, átalakultak, végigedzik ezt az időszakot és jobb külsővel kerülnek vissza a közösségbe.

A legfontosabb tényleg az, hogy megtaláljuk a saját motivációnkat, a célunkat és ha erre figyelünk, az átsegít a nehezebb pillanatokon is és erőt ad a munkához.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Pókember jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.