Fuss, tekerj, túrázz februárban is!

Hiába a télies időjárás, a Hévízi-tó továbbra is várja a kajakozni vágyókat, de egyre több a futóverseny is, sőt ha az időjárás engedi, a Börzsönyben sífutó léccel is tehetünk egy túrát.

Túrázás

Február 2., szombat – Tápiószele

Téli Sóút-túra, idén már 17. alkalommal. A két távon (16 és 34 km) minimális, 52 méter a szintemelkedés. A rövidebb útvonal befutója a tápiógyörgyei vasútállomásnál lévő Vasúti kocsma, míg a hosszabb távnál a szolnoki Víg bakter söröző.

 

 

Futás

Február 2., szombat – Budapest

Minden hónap első szombatján egy kör a Margitszigeten, kezdőknek és újrakezdőknek, kocogóknak és rendszeresen futóknak. Nevezési díj 2000 forint, rajt 10.20-kor a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodától.

 

 

Túrázás

Február 2., szombat – Felsőtárkány

Már az 5. Bükki kihívást rendezik meg idén, amely egy éjszakai teljesítménytúra, 20, 30 vagy 52 kilométeres távokkal. Rajt és cél a helyi Faluháznál, természetesen a fejlámpa, elemlámpa kötelező felszerelés. A leghosszabb távra nevezők úgy 15 órás túrázással számolhatnak.

 

 

Kajakozás

Február 2., szombat – Hévíz

Találkozó 9 órakor a Hévízi-tónál, ismerkedés a felszereléssel, vízre szállás, 2-3 óra evezés tavirózsák, hattyúk és vadkacsák között a meleg, gőzölgő patak vízén, a táv hozzávetőlegesen 10 kilométer. A kiszállónál forralt bor és forró tea várja a kajakosokat. A túravezetés és felszerelés bérleti díja 8900 forint, amely a Nemzeti Park engedélyének díját is tartalmazza.

 

 

Túrázás

Február 2., szombat – Tihany

A Belső-tó déli partjánál felállított rendezvénysátor a rajt és a cél helyszíne is, innen indulhatnak 10, 15 és 20 kilométeres túrákra a nevezők. A korábbi évekkel ellentétben idén, a központtól 150 méterre lévő Bencés apátság Illyés Gyula Általános és Zeneiskola tornatermének átépítése miatt nem lesz lehetőség a túra előtt és után saját hálózsákban aludni.

 

 

Futás

Február 2., szombat – Budakeszi

Tajga Trail a Budai-hegységben, 10 és 17 kilométeres távokon mérhető össze az erőnlét és a gyorsaság a sötét téli erdőben. Rajt a rövidebb távon 16.30-kor, hosszabb távon 16 órakor, vagyis fejlámpa kötelező felszerelés.

 

 

Túrázás

Február 2., szombat – Budapest

Hótaposó túra 10, 20 és 30 kilométeren a zugligeti általános iskolától indulva, s oda visszaérkezve. Menet közben egyebek mellett a Szent Anna-kápolna, a Tóthasszony útja, a Szépjuhászné és a Tündér-szikla is megtekinthető.

 

 

Futás

Február 2., szombat – Hódmezővásárhely

A háromfordulós téli terepfutó sorozat második állomása a Liget sor északi végén és a Kása-erdő sarkán. Három táv közül lehet választani: 3.3 km (1 kör), 6.6 km (2 kör) és 9.9 km (3 kör). A nevezés ingyenes, a célban zsíros kenyér és tea várja a futókat.

 

 

A terepfutás télen is várja hódolóit. Fotó: shutterstock

 

 

Túrázás

Február 2., szombat – Pozsony, Szlovákia

Ingyenes, 40 kilométeres túra, 1711 méter (!) szintemelkedéssel. Rajt 7 és 8 óra között a 203-as trolibusz végállomásánál, a Koliba megálló fedett várórészétől, míg a cél fenn, a Zerge-hegyen (Kamzík), a sípálya tetején található Kamzík büfében lesz.

 

 

Futás

Február 2., szombat – Zalaegerszeg

Téli Terep Termál Tour, vagyis 4T futóverseny a Gébárti-tó mellett. Gyerekeknek 300 és 600 méteres, míg időseknek 1247 méteres távon. Minden további versenyzőnek 3, 6, 9 vagy 12 kilométeres távot kell teljesítenie.

 

 

Túrázás

Február 2., szombat – Pilisszentkereszt

Szabó Miklós erdőmérnök bakancsos túrára hívja a természetjárókat, a cél nemcsak a távolság legyőzése, hanem a kikapcsolódás, az erdő ajándékainak megismerése, relaxáció a természetben. A táv 15 kilométer, indulás 9.30-kor a pilisszentkereszti faluközpontból. Bakancs kötelező, túrabot ajánlott!

 

 

Futás

Február 2., szombat – Kecskemét

Minden második hónap első szombatján rendezik meg dombfutás sorozatot. A kecskeméti Benkó László Szabadidőközpontban a verseny a tó partjától két méterre lesz, vagyis fokozott figyelmet követel. A belépő (100 forint) mellett a 3.5 kilométeren 700, míg a 7.6 és a 10 kilométeres távon 1500 forint a nevezés személyenként. Aki a 300 vagy 830 méteres etapot választja, általában a gyerekek, kizárólag a belépőt kell kifizetniük.

 

 

Túrázás, kenuzás

Február 2-3., szombat–vasárnap – Hévíz

A vízitúra Hévízen, gyalogtúra a Keszthelyi-hegységben a téli programsorozat negyedik része. A túra első napján a meleg vizű hévízi éren csordogálhatnak hajóikkal a résztvevők, s a gőzölgő patakról csodálhatják meg a téli természetet és a virágzó tündérrózsákat. Másnap a Keszthelyi-hegység különleges, kevésbé ismert részét mutatják meg a szervezők a Vállus és Gyenes közötti vadregényes terület bakancsos útvonalain, majd a Rezi vár megnézése zárja a programot.

 

 

Túrázás

Február 3., vasárnap – Budapest

Az újpesti atlétikai stadion mellett (Külső-Szilágyi út, Erdősor út sarok) található a Farkas-erdő kívül-belül teljesítménytúra, amelynek útvonala a Szilas-patakot, a Mogyoródi-patakot, és a névadó Farkas-erdőt járja be. A túrán 9 és 14 kilométeres táv teljesíthető.

 

 

Túrázás

Február 3., vasárnap – Budapest

A Normafa Csúcs büféjénél rajtolhat, aki benevez az 1. Zimankó túrára. Választhat 5, 10 vagy 22 kilométeres táv közül, de egy rövid szakaszon nincs túrajelzés. Nevezési díj távolságoktól függően 1300, 1400 és 1500 forint.

 

 

Túrázás

Február 3., vasárnap – Szurdokpüspöki

Az időjárás-előrejelzés szerint felmelegedés várható, ezért idén a vasárnapi az utolsó jégkorszaktúra, amelyet 10 és 12 óra között rendeznek meg, a különböző téli kristályokat, jeges felületeket, köveket lehet tanulmányozni. Vízálló cipő és fényképező kötelező. Indulás a szurdokpüspöki Szabadság tér 1. szám előtti parkolóból. A túra előzetes regisztrációhoz kötött, amelyet az eseményhez tartozó Facebook-oldalon lehet megejteni.

 

A napfény csalóka lehet, még fontos az aláöltözés sport közben is.

 

Túrázás

Február 3., vasárnap – Esztergom

A helyi vasútállomástól 25 és 45 kilométeres távokra lehet indulni már reggel 6 és 8 óra között. A Becsület útja elnevezésű túrán megtekinthető a Sasfészek, az I. világháborús emlékmű, a Búbánat-völgy és a II. világháborús emlékhely is.

 

 

Túrázás

Február 3., vasárnap – Mátraháza

A Tisza-tó Bringakör kerékpáros túramozgalom szervezi a Disznó-kő út a Mátrában eseményt. Rajt a parkolóból, de aki az 5 kilométert választja, elég 9 és 12 óra között bármikor indulnia, aki azonban a 20 kilométerre nevez, kizárólag 8 és 9 óra között kezdheti meg a túrát.

 

Túrázás

Február 6., szerda – Budapest

Exkluzív túra maximum 20 fő részvételével, akik megnézhetik a Gellért tér alatt 15 méter mélyen megbújó 45-55 Celsius-fokos Ősforrást, a Pálos kolostor alatt megbújó Aragonit, más néven Karfiol barlangot, illetve a Gellérthegyben futó óvóhelyként is használatos csaknem egy kilométer hosszú alagút egy részét. A másfél órás föld alatti túrát további egyórás felszíni túra követi a Gellérthegy oldalában a Rudas fürdőig. Rajt 18 órakor.

 

Futás

Február 6., szerda – Budapest

Krokodil-futás by night! Közösségi élmény 20 órai indulással, úgy kilenc kilométer megtételével. A szervezők a lehető legtöbb vasúti átjárót útba ejtenék, de a mezőny együtt fut. Rajt az újpesti Óceánárok utcában lévő síiskolától.

 

 

Túrázás

Február 9., szombat – Gödöllő

Margita-kupa, nagyszabású teljesítménytúra. A helyi Erkel Ferenc Általános Iskolától 6, 12, 20, 30 és 40 kilométeres távok közül lehet válogatni. Rajt 7 és 9 óra között, nevezési díj 500 és 5000 forint között – távfüggő.

 

 

Futás

Február 9., szombat – Kaposvár

Belvárosi akadályfutás – leginkább – általános iskolások részére, de bárki számára elérhető, ugyanis a 20 és 49 év közötti korosztálynak négy kilométeres távot jelöltek ki utcákon, tereken, parkokon keresztül. Sőt az 50 év felettiek is teljesíthetnek két kilométert. Általános iskolai váltók háromfős csapatban nevezhetnek, s legfeljebb hat kilométert kell megtenniük, vagyis két kilométerenként történik a váltás.

 

 

Túrázás

Február 9., szombat – Kazincbarcika

A helyi KSK Sportközponttól reggel 6 és 9 óra között indulhatnak a túrázók, s választhatnak 10, 20, 30, 50 és 65 kilométer közül. A leghosszabb távon már ezer méter a szintemelkedés, s olyan helyeket is érint, mint Szamardicska, Csondró-völgy, Damasa-szakadék vagy Nagy-Lapos-bérc.

 

 

Horgászat

Február 9., szombat – Dunavarsány

Újabb horgászverseny a Moby Dick-tónál. Nevezés ezúttal 8000 forint, amely azonban az ebédet is tartalmazza. A lebonyolítás nem változott, a versenyt 9 és 14 óra között rendezik meg, értékelhető halak a ponty, az amur, a kárász és a keszeg.

 

 

Futás

Február 9., szombat – Nyírbátor

Akadályfutó-verseny a helyi Sárkány Wellness és Gyógyfürdő környékén. A hagyományos Dragon Race téliesített verziója, amelyen nemcsak az öt kilométeres tereppel, illetve az épített akadályokkal, hanem a zord időjárási körülményekkel is meg kell küzdenie a versenyzőknek.

 

 

Túrázás

Február 9., szombat – Balatonalmádi

Három kilátó-túra 6 vagy 20 kilométeren. Rajt a helyi Hagyományőrző Kultúrközpontban, ahol zsíros és lekváros kenyér, illetve forralt bor és pálinka várja az indulókat, a célban (ugyanazon a helyszínen) pedig gulyás. Minden induló színes térképet kap, s tetszőleges útvonalon járhatja végig a túrát. Balatoni panoráma, erdős részek, tökéletes kilátás a kilátókból.

 

 

Hó nélkül lehet, iránytű nélkül azonban nem nagyon érdemes túrázni.

 

 

Futás

Február 9., szombat – Debrecen

Az Oxigén-kupa ötödik fordulója a nagyerdei versenyközpontban, 500 méterre a temető sarkától. Ha az erdő talaja az időjárás miatt alkalmatlanná tenné a forduló lebonyolítását, az értékelés az eddig megtartott fordulók alapján történik. Távok: 1.5, 2.5, 5 és 10 kilométer.

 

 

Futás

Február 9., szombat – Szederkény

Baráti örömfutás, nem verseny, ugyanakkor 100 kilométer a táv, reggel 6 órai rajttal. Természetesen lehetőség van rövidebb távot futni, de akkor a logisztikai feladat a nevezőt terheli. A részvételi díj 3700 forint, amely tartalmazza az autós kíséretet, a szolid frissítést, az előző napi tésztapartit, a vacsorát és a meglepetést.

 

 

Futás

Február 9-10., szombat-vasárnap – Kemence

Rajt 18 órakor a Kőrózsában, a táv 46 kilométer éjszakai körülmények között a Börzsönyben, ahol négyszer kell feljutni a Nagy-Hideg-hegy gerincére, de frissítés, együtt haladás és szalagozott útvonal nélkül. Csak te, a Börzsöny és a téli éjszaka.

 

 

Túrázás

Február 10., vasárnap – Budapest

A Normafánál lévő Csúcs büfétől jelzett turistaútvonalon haladhat, aki ezt a kirándulást választja vasárnapi kikapcsolódásnak. Sőt eldöntheti, hogy 4.5, 15.5 vagy 23.5 kilométeren áll rajthoz. Indulás 8 és 15 óra között bármikor, szintidő nincs, de a cél 16 órakor bezár.

 

 

Futás

Február 10., vasárnap – Kaposvár

Idén már a 9. Farsangi félmaratoni fesztivált rendezik meg Kaposváron. Rajt és cél a Kossuth téren, lehetőség lesz két-három fős váltóban is teljesíteni a 21 kilométert. Start 11 órakor.

 

 

Túrázás, sífutás

Február 10., vasárnap – Szokolya

Százéves a sísport a Börzsönyben, s a királyréti Fatornyos fogadótól gyalogosan 20 és 30 kilométeres távok tehetők meg, de az időjárástól függően sífutóléccel is indul egy csoport, nagyjából 25 kilométeren. Rajtok 8.15 és 9 óra között.

 

 

Az időjárás függvényében a Börzsönyben lécre is pattanhatunk.

 

 

Futás

Február 10., vasárnap – Felsőtárkány

A terepfutóverseny harmadik, utolsó fordulója a helyi Faluháznál. Nemtől és életkortól függően egy, két és négy kört kell teljesíteni, egy kör 4.9 kilométer. A terep a Várhegy és Felsőtárkány település közötti lankás, erdős területre esik. Az útvonal a rajttól úgy 2400 méteren keresztül fokozatosan veszi fel a szintkülönbséget.

 

 

Futás

Február 10., vasárnap – Kétegyháza

Valentin-napi örömfutás – A felnőttek négy táv (5, 10 és 21 kilométer) közül választhatnak, a kisgyermekek 400 és 800 méter megtételére vállalkozhatnak. A nevezési díjért emléklap, egyedi érem, valamint frissítő – keksz, müzliszelet, alma, banán, víz, tea – jár.

 

 

Horgászat

Február 16., szombat – Dunavarsány

Valenti-kupa horgászverseny a Moby Dick-tónál. Nevezés 8000 forint, amely az ebédet is tartalmazza. A lebonyolítás nem változott, a versenyt 9 és 14 óra között rendezik meg, értékelhető halak a ponty, az amur, a kárász és a keszeg. Maximális létszám mindössze 18 fő, amely be is telt, de érdemes figyelemmel kísérni a nevezéseket, hátha valaki visszalép.

 

 

Túrázás

Február 16., szombat – Márianosztra

A helyi iskolától 10, 20 vagy 30 kilométeres távokra lehet indulni, 7 és 9 óra között. Nevezési díj távok emelkedésétől változik 1400, 1600 és 1800 forint. Célzárás 16.30 órakor a rajt helyén, menet közben megtekinthető egyebek mellett a Kopasz-hegy, a Bükkös-árok vagy a Koppány-nyereg.

 

 

Futás

Február 16., szombat – Budapest

Ismerkedés a terepfutással, hogyan fussunk megfelelően nem sík terepen, technikai alapok ismertetése, és közösségformáló esemény a Normafánál. Az edzést Csordás Mihály erőnléti edző (Budapesti Súlyemelő-szövetség) és Tímár Péter futónagykövet vezeti 5 és 10 kilométeren. Találkozás 10 órakor az erdőszéli rétesesbódék előtt.

 

 

Túrázás

Február 16., szombat – Gyöngyös

Donáld útja a Mátrában – Három táv leküzdésére (7, 15 és 28 kilométer) lehet nevezni, a jelentkezők számoljanak vele, hogy ez egy téli túra, tehát akár szélsőséges is lehet az időjárás. Biztonsági ember nincs, mindenki a saját felelősségére induljon útnak.

 

 

Futás

Február 16., szombat – Isaszeg

A helyi sportcsarnok elől 5 és 10 kilométeres távokon rendezik meg az Isaszeg farsangja elnevezésű futóversenyt. Rajt délben különböző korosztályok számára, de családi, gyermek, nyugdíjas és babakocsis táv csupán két kilométer. Itt 14.30-kor dördül a startpisztoly.

 

 

Túrázás

Február 16., szombat – Pilisvörösvár

Budai trapp – A túra 29 kilométeres, a szintidő csaknem 8 óra. A rajt a Fetter vendéglőnél, a cél a Csúcs-hegyi pihenőháznál lesz. Aki inkább rövidtávra vállalkozna (hét kilométer), Hűvösvölgyről induljon el. Mindkét esetben kedvezmény jár a családoknak.

 

 

Futás

Február 16., szombat – Kisoroszi

Jótékonysági kutyás terepfutóverseny, amelyre a nevezés egységesen 5500 forint adomány, s amelyet a HKR Alapítvány számlájára szükséges befizetni. A szervezet a kidobott, leadott állatokat gondozza, s új családot keres számukra, illetve az állatok ivartalanítási és élelmezési költségeit állja. A tervek szerint idén még két hasonló versenyt rendeznek, más és más állatvédelmi szervezet támogatására. A kisoroszi szigetcsúcsnál három táv (1.5, 3 és 6 kilométer) közül lehet választani.

 

 

A tavasz közeledtével egyre több a futóverseny is.

 

 

Futás

Február 16., szombat – Hódmezővásárhely

A háromfordulós téli terepfutó-sorozat harmadik állomása a Liget sor északi végén és a Kása-erdő sarkán. Három táv közül lehet választani: 3.3 km (1 kör), 6.6 km (2 kör) és 9.9 km (3 kör). A nevezés ingyenes, a célban zsíros kenyér és tea várja a futókat.

 

 

Túrázás

Február 17., vasárnap – Budapest

Erdei élményséta a Vörös-kővárhoz Szabó Miklós túravezetővel. Könnyű terep, akár hóban is teljesíthető, a táv mindössze hat kilométer, találkozás 9.30-kor az Arad utca, Kővári utca sarkán, a Pesthidegkúti reptér szélén. Részvételi díj családoknak 1500 forint/fő, egyéni nevezőknek 2000 forint.

 

 

Futás

Február 17., vasárnap – Vilonya

Vadregényes téli verseny a Balaton-felvidéken – ez a 6. Tündér-hegyi terepfutó nap. A szervezők mindenkit szeretettel várnak, kicsiket és nagyokat különböző távokkal. A legkisebbek 11.15-kor, míg a 7, a 12.5 és a félmaratoni távokon 11 órakor indul a verseny. Útvonal a Vilonya és Pétfürdő közötti erdőkben, a Tündér-hegyen és a Péti-hegyek erdeiben, mezőin kijelölt narancssárga szalagozás mentén.

 

 

Túrázás

Február 17., vasárnap – Sukoró

Kőről kőre a Velencei-hegységben elnevezéssel 18 kilométeres teljesítménytúra 7 és 9 óra közötti indulással. Autóval érkezőknek a régi labdarúgópálya környékén lehet parkolni, nevezés 1300 forint.

 

 

Futás

Február 17., vasárnap – Budapest

Az új évben is folytatódik a Krokodil-futás versenysorozat, amely minden hónap harmadik vasárnapján esedékes. Az újpesti Farkaserdőben az összesített ranglistaidők alapján a leggyengébb időeredménnyel rendelkező versenyző rajtol legkorábban, s értelemszerűen a legjobb legkésőbb. Természetesen új versenyzők is csatlakozhatnak a mezőnyhöz – hendikeppel.

 

 

Túrázás

Február 17., vasárnap – Visegrád

Találkozó Budapesten a Batthyány téren 8.45-kor, majd a résztvevők együtt utazhatnak Dobogókőre, ahonnan a panoráma megcsodálását követően leginkább lefelé vezet az út a Király-kútig. A Prédikálószék, a Vadálló-kövek, a Kaincz-forrás és a Rám-szakadék szurdokvölgye minden túrázó célpontja lehet. Kicsit nehézkes túra, nem kirándulás vagy városi séta, összesen 17 kilométerben.

 

 

 

Kenuzás

Február 17., vasárnap – Szob

Ötórás, könnyen teljesíthető kenuprogram Budapesttől egy óra távolságra az Ipolyon Ipolyszalka és Szob között. Találkozó a szobi vasútállomáson, a restiben 10 órakor, a túra kezdőpontjáig, Ipolyszalkáig mikrobusszal lehet eljutni. Az útvonal első részében, úgy másfél óra és hét kilométer evezést követően rövid pihenő (étel, ital), majd további hat kilométer evezés következik Szobig. A program ára 7500 forint, amely tartalmazza a kenuk bérletét teljes felszereléssel és szállítással, a túrakíséretet vízen és szárazon, a résztvevők szállítását Szob és Ipolyszalka között, forró teát és forralt bort, illetve némi harapnivalót. Gumicsizma használata feltétel.

 

 

 

Futás

Február 17., vasárnap – Balatonfüred

Szerelmes Füred néven már a 4. eseményt rendezik meg idén, s már nem kizárólag szerelmes párok indulhatnak, vagyis 10 órakor a szingli lányok, 10.20 órakor a szingli fiúk állnak rajthoz a hét kilométeres távhoz. A párok 10.40-kor indulnak, s értelemszerűen kétszer hét kilométert kell megtenniük.

 

 

Futás

Február 17., vasárnap – Budapest

Könnyed, beszélgetős, kezdők és újrakezdők számára abszolút teljesíthető futás reggel 8 órai indulással a Fenyőgyöngye Vendéglőtől. A táv mindössze 6.4 kilométer, első látványossága a Kőfejtő, innen a 384 méter tengerszint feletti magasságban lévő Kecske-hegyre vezet a program, majd lefelé a Határ-nyereghez, az Oroszlán-sziklához és az Árpád-kilátóhoz.

 

 

Túrázás

Február 20., szerda – Budapest

Exkluzív túra maximum 20 fő részvételével, akik megnézhetik a Gellért tér alatt 15 méter mélyen megbújó 45-55 Celsius-fokos Ősforrást, a Pálos kolostor alatt megbújó Aragonit, más néven Karfiol barlangot, illetve a Gellérthegyben futó óvóhelyként is használatos csaknem egy kilométer hosszú alagút egy részét. A másfél órás föld alatti túrát további egyórás felszíni túra követi a Gellérthegy oldalában a Rudas fürdőig. Rajt 18 órakor.

 

 

Túrázás

Február 22., péntek – Budapest

Boldog Bátori László-emléktúra a Normafa parkolójától 17 és 19 óra között indulva, legkésőbb 23 órai célba érkezéssel. A hozzávetőlegesen 13 kilométeres táv közben útba esik Anna-rét, a Bátori-barlang, a Kaán Károly-kilátó vagy a budaszentlőrinci pálos kolostor romjai.

 

 

Futás

Február 23., szombat – Budapest

Fuss a föld alá! elnevezéssel rendezik meg a versenyt, amelynek célja megmutatni a futók részére egy különleges, egyedi földalatti labirintust, a kőbányai pincerendszert, amely az egykori kőbányából kialakított tároló és járatrendszer. A pince valamikor a Dreher Sörgyár raktárhelyisége volt.

 

 

Túrázás

Február 23., szombat – Szárliget

Téli Vértes 10 vagy 20 kilométeren, rajt 7 és 9 óra között a helyi vasútállomástól, befutó a szári Royal Sörözőnél. A rövidebb távnál a Zuppa-tető, míg a hosszabbnál a Körtvélyesi templomrom és a Szép Ilonka-forrás is megtekinthető.

 

 

Kenuzás

Február 23., szombat – Szob

Ötórás, könnyen teljesíthető kenuprogram Budapesttől egy óra távolságra az Ipolyon Ipolyszalka és Szob között. Találkozó a szobi vasútállomáson, a restiben 10 órakor, a túra kezdőpontjáig, Ipolyszalkáig mikrobusszal lehet eljutni. Az útvonal első részében, úgy másfél óra és hét kilométer evezést követően rövid pihenő (étel, ital), majd további hat kilométer evezés következik Szobig. A program ára 7500 forint, amely tartalmazza a kenuk bérletét teljes felszereléssel és szállítással, a túrakíséretet vízen és szárazon, a résztvevők szállítását Szob és Ipolyszalka között, forró teát és forralt bort, illetve némi harapnivalót. Gumicsizma használata feltétel.

 

 

Túrázás

Február 23., szombat – Budapest

A Magyar Hősök Túrasorozat aktuális napján II. Rákóczi Ferencnek állíthatunk emléket a hat (7, 12, 20, 30, 40, és 50 km) lehetséges távon. Rajt és cél a Rózsadomb Center II. emeletén, reggel 6 óra és dél között folyamatosan, a különböző táv függvényében. A hosszabb túrákhoz fejlámpa és elemlámpa kötelező felszerelés.

 

 

Túrázás

Február 23., szombat – Gyulakeszi

Egykoron Hegyesd és Csobánc félelmetes hadurak játszótere volt, minden reggel dühvel és nyugtalansággal tekintettek át a másik erődítményére, mígnem beteljesedett a végzetük. Egynapos gyalogtúra a két szemben álló végvár maradványaihoz, miközben a Tapolcai medence gyönyörű téli panorámája tárul a túrázók elé. A résztvevők számára ingyenes.

 

 

Akinek monoton a futás, feldobhatja a hangulatot némi zenével.

 

 

Futás

Február 23., szombat – Kakucs

Havas futam, mezei kutyás és nem kutyás terepfutó verseny. Sík terepen, rövid távok, mivel 3.5, 5, 7 és 10 kilométert lehet leküzdeni, szintidő nincs. Tizenöt éven aluliak ezer méteren is indulhatnak. Rajt és cél a kakucsi Ring parkolójában.

 

 

Túrázás

Február 23., szombat – Dunaújváros

Nagyszabású családi túranap a helyi Gárdonyi Géza Általános Iskolától (8, 15, 20, 30 és 50 km), reggel 6.45 és 10 óra közötti indulásokkal. Ellátás minden távon: édesség, tea, zsíros, májkrémes vagy lekváros kenyér, emléklap, kitűző. Nevezés után a különjáratú busz a Vízi Fogadó indulási helyre szállítja a túrázókat. A cél 16 órakor bezár.

 

 

Kajakozás

Február 23., szombat – Hévíz

Télűző, vidám, farsangi jelmezes evezés. A szervezők külön díjjal jutalmazzák a legötletesebb jelmezt. Találkozó 9 órakor a Hévízi-tónál, ismerkedés a felszereléssel, vízre szállás, 2-3 óra evezés tavirózsák, hattyúk és vadkacsák között a meleg, gőzölgő patak vízén, a táv hozzávetőlegesen 10 kilométer. A kiszállónál forralt bor és forró tea várja a kajakosokat. A túravezetés és felszerelés bérleti díja 8900 forint, amely a Nemzeti Park engedélyének díját is tartalmazza.

 

 

Futás

Február 23., szombat – Szekszárd

Bodri Trail forralt borvidék, amelyen a távokat is találó jelzőkkel illették. A legrövidebb a kisfröccs (15.4 km), majd a nagyfröccs (28.9 km) s végül a hosszúlépés (40.7 km) következik, rajt a Faluhely dűlőtől 10, 9.30 és 9 órakor.

 

 

Túrázás

Február 23., szombat – Sástó

Kiss Péter teljesítménytúrázónak, barlangásznak, terepfutónak és hegymászónak emléket állító túra a Mátrában 57, 37 és 20 kilométeres távokon. Kizárólag a február 18-ig tartó előnevezés teljesítésével lehet részt venni az eseményen, amelynek rajt- és célhelye a sástói Oxygen Adrenalin Parkban lesz. Fontos információ, hogy a túra napján az utolsó menetrend szerinti buszjárat Sástóról Gyöngyösre 21.27-kor indul!

 

 

Horgászat

Február 23., szombat – Dunavarsány

Téli páros kupa horgászverseny a Moby Dick-tónál. Nevezés 8000 forint, amely az ebédet is tartalmazza. A lebonyolítás nem változott, a versenyt 9 és 14 óra között rendezik meg, értékelhető halak a ponty, az amur, a kárász és a keszeg. Maximális létszám 42 fő.

 

 

Futás

Február 23., szombat – Kecskemét

Idén négy időponttal jelentkezik a Fuss egy napot! ultramaraton, a februári az első a sorban. Helyszín a kecskeméti Szabadidőközpont, belépés a horgászbejárónál, a Nyíri út és Március 15. utca kereszteződésnél, 100 forint ellenében. Aki a hat órás futást választja, 10 órakor rajtolhat, aki pedig az egy, a kettő vagy a négy órás futást, 10 órától óránként indulhat, 15 óráig bezárólag.

 

 

Kerékpározás

Február 23., szombat – Balatonfüred

Hagyományteremtő céllal, először rendezik meg a bringatúrát a Balatonnál, amely hangsúlyozandóan túra, és nem verseny. Rajt és cél a balatonfüredi Balaton Szabadidő és Konferencia Központnál lesz, a táv 78 kilométer, a szintidő a tervek szerint nyolc óra, vagyis legkésőbb 17 óráig kellene célba érkezni. A túra útba ejti Tihanyt, ahonnan a résztvevők komppal átkelnek Zamárdiba, s onnan tekernek vissza Balatonfüredre.

 

 

Kajakozás

Február 23., szombat – Hévíz

Farsangi jelmezes evezés a Hévízi tavon. Találkozó 9 órakor ismerkedés a felszereléssel, vízre szállás, 2-3 óra evezés tavirózsák, hattyúk és vadkacsák között a meleg, gőzölgő patak vízén, a táv hozzávetőlegesen 10 kilométer. A kiszállónál forralt bor és forró tea várja a kajakosokat. A túravezetés és felszerelés bérleti díja 8900 forint, amely a Nemzeti Park engedélyének díját is tartalmazza. A túrát legalább nyolc fő részvételével rendezik meg, mivel azonban a tengeri kajakozás időjárásfüggő sport, a túravezetőnek joga és a túrázók biztonsága érdekében kötelessége, hogy az adott körülményeknek megfelelően alakítsa a programot.

 

 

Futás

Február 23., szombat – Tihany

Egy hónappal korábban, január 26-án rendeztek egy téli terepfutó versenyt a tihanyi félszigeten, 8 és 15 kilométeren. Mivel a szervezők korlátozott nevezési létszámot fogadtak el, sokan lemaradtak az eseményről. Nekik most megrendezik a Tihany Trail utóbuliját, a TT Repeat terepfutást és jelmezes tókör futást. Utóbbit a Belső-tónál.

 

 

Kajakozás

Február 24., vasárnap – Hévíz

Télűző esemény, de nem Mohácson kereplőkkel, hanem a Hévíz-patakon a lapátok csattogtatásával, akár jelmezben is. Európa egyedülálló téli evezésre alkalmas vize a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védett lápterületén, s mivel a szervezők idén csak előzetesen megvásárolt engedéllyel kaptak szabad utat, a résztvevők létszámát tizenhat főben limitálták. Családbarát program, a patak könnyen evezhető, különösebb felkészülést nem igényel, a víz néhol csak 30 centiméter mély. A szervezők biztosítják a tengeri kajakokat, mentőmellényt, széldzsekit, szakszerű túravezetést. Indulás 10.30 órakor.

 

 

Futás

Február 24., vasárnap – Sárvár

Változatos, többségében murvás erdei utakkal és kevés aszfalttal, elhanyagolható szintkülönbséggel vár a sárvári Vadkert Major, ahol három távon rendeznek versenyt. Legrövidebb az 5 kilométer, amely egy kört jelent, értelemszerűen a 10 kilométer két kör, míg a félmaratoni négy. Rajt 11 órakor.

 

 

Túrázás

Február 24., vasárnap – Zsámbék

Tavaszváró gyalogtúra a Nyakason 11 vagy 16 kilométeren. Rajt a helyi Zichy Miklós Általános Iskola előtt 7.30 és 11 óra között egyénileg, de 15 óráig feltétlen célba kell érkezni. A rövidebb távon az út felvezet a Nyakas-hegy tetejére, jellemzően turista útvonalon Tök irányába, majd egy másik úton vissza Zsámbékra. A hosszabb táv első néhány kilométerén a Nyakas-hegy oldalában lehet barangolni a töki pincevilágban, majd a Nyakas-tetőről vezet vissza az út Zsámbékra.

 

 

Futás

Február 24., vasárnap – Budapest

Finn kezdeményezésű nemzetközi futás az év leghidegebb időszakában. Időmérés egyénileg a 32 kilométeres távon, vagyis becsületbeli verseny, a lényeg, hogy a 10 órai rajt után (Óbudai-sziget parkolója) sorrendben a K-hídon, az Újpesti vasúti hídon (Budáról Pestre), az Árpád hídon (Pestről Budára), a Margit hídon (Budáról Pestre), a Lánchídon (Pestről Budára), az Erzsébet hídon (Budáról Pestre), a Szabadság hídon (Pestről Budára), a Petőfi hídon (Budáról Pestre), a Rákóczi hídon (Pestről Budára, majd Budán vissza az Óbudai-szigethez) és a Hajógyári hídon (H-híd) vezet az útvonal.

 

 

Futás

Február 28., csütörtök – Kaposvár

Jótékony hendikep futás minden hónap csütörtökén a kaposvári városligetben lévő egy kilométeres futópályán. A táv 5 kilométer, vagy öt kör. Nevezés ezer forint, amellyel kaposvári alapítványokat és egyesületeket támogatnak, 2019-ben a LáriFári Alapítványt, a Nagycsaládosok Kaposvári Egyesületét és a Piros-Fehér-Zöld Alapítványt.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.