Fuss, tekerj, túrázz júniusban is!

Remélhetőleg végre beköszönt a jó idő, s egyre több eseményt rendeznek meg a természetben, mindenesetre a kerékpárosok számtalan verseny közül választhatnak. Cikkünk hó közben is frissül, érdemes tehát többször visszatérni, tájékozódni, ötletet meríteni.

 

Futás

Június 1., szombat – Mátrafüred

Kékes csúcsfutás – Az egyik legszebb és legnehezebb hazai futóverseny, amelyet nem pusztán a kihívás, hanem a gyönyörű környezet is emlékezetessé tesz. Mátrafüred és Kékestető között 671 méter szintemelkedéssel kell megbirkózniuk a jelentkezőknek.

 

Túrázás

Június 1., szombat – Felsőcsatár

Vas-hegyi tízes, húszas, harmincas – A 20 és 30 kilométeres szakaszokra jelentkezőknél feltétlenül legyen személyazonosító okmány, az útvonal ugyanis Ausztriába vezet, és vissza (Pinkaóvár és Várújfalu). A határátkelőnél müzli, a célba éréskor pedig zsíros kenyér jár.

 

Futás

Június 1., szombat – Göd

A gödi Fétis Crossfutás és hagyományőrző délutánt idén már 19. alkalommal rendezik meg. Ingyen zsíros kenyér, gyümölcs, frissítő vár minden nevezőt, illetve Fétis Cross pólót is kap ajándékba. A tízéves múlttal rendelkező gödi Rotary Klub a helyben élő fiatalokat, diákokat támogatja akár tanulmányi, akár egészségmegőrzéssel vagy sportolással kapcsolatos ügyekben. A Rotary Magyarország nemzetközi azonosítószámával megegyező 1911 métert osztálytársakkal, barátokkal közösen lefutni örömteli és teljesíthető feladat.

 

Kajakozás

Június 1-2., szombat-vasárnap – Tokaj

A Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet, Bodrog ártér fokozottan védett részei páratlan vízitúrázói élményt nyújtanak a látogatóknak. Nem véletlen, hogy engedélyhez van kötve, ezért 8900 forint ellenében egy-egy napos kajaktúrán lehet megcsodálni a hazai madárvilág egyedeit.

 

Kerékpározás

Június 1., szombat – Velence

A Velence–Gárdony–Agárd–Pákozd–Sukoró–Velence útvonal egy körnek, vagyis 28 kilométernek felel meg. A 25. Velence 10x – Tókerülő kerékpáros teljesítménytúrán akár tízszer is teljesíthető az eredeti táv a Velencei-tó körül. Nevezési díj távonként/körönként 300 forint.

 

Egyre népszerűbbek a tókerülő bringázások is. Fotó: shutterstock

 

Futás

Június 1., szombat – Kisnána

Mátra 115 – A terepfutás kedvelői 132, 107 és 92 kilométeres távok közül választhatnak, csak hosszútávra lehet nevezni, de két résztáv is teljesíthető, mi több, erről menet közben lehet dönteni. A nevezési díj egy tálca saját készítésű édes vagy sós sütemény.

 

SUP-ozás

Június 1., szombat – Alsóörs

Szezonnyitó sup-ozás a Balatonon, indulás 15.30-kor a helyi Pelso kempingtől, a túra időtartama két óra, részvételi díj 4500 forint, amely tartalmazza a sup-felszerelést (deszka, evező, szörfpóráz, igény szerint mentőmellény, vízhatlan táska), de saját suppal érkezőknek csak 1500 forint, míg VIP-bérleteseknek ingyenes.

 

Túrázás

Június 1., szombat – Várpalota

Trianon emléktúra 20, 35 és 50 kilométeren. Start 6 és 8 óra között a várpalotai Trianon múzeumtól, nevezési díj egységesen ezer forint. Menet közben egyebek mellett a Thury-vár, a Gaja-szurdok, a Hamuház vagy a Maderspach-kilátó is megtekinthető.

 

Futás

Június 2., vasárnap – Törökbálint

Auchan félmaratoni – Azok a szülők, akiknek érvényes nevezésük van 6, 11 vagy 22 kilométerre, igénybe vehetik a gyermekmegőrzést a helyi Nyitnikék Óvodában, amelynek udvarán három szakképzett pedagógus vigyáz a csemetékre a futamok alatt.

 

Kerékpározás

Június 2., vasárnap – Mogyorósbánya

Hegyek pokla XCM-maraton – A versenyen üzemképes, biztonságos MTB-kerékpárral – saját felelősségre – bárki elindulhat. Fejvédő viselése kötelező, ennek hiányában a versenyzőt kizárják. Egy kör 26 kilométer hosszú, a harmadikra 13 óra után már nem lehet elindulni.

 

Futás

Június 2., vasárnap – Dabas

A város egyik legnagyobb tömegsport rendezvénye a 16. Dabasi futónap, amelyet a szervezők idén is az „Inkább lódulj, mint bódulj” szlogennel drogprevenciós jelleggel tartanak meg. A futóverseny 2.5 km-es, negyedmaratoni és félmaratoni táv teljesítésére nyújt lehetőséget. Rajt 9 és 10 óra között a dabasi sportcsarnok előtti területen, célba érkezés ugyanide. Nevezési díj nincs.

 

Dabason már a 16. városi futónapot rendezik meg, idén is drogmegelőzési jelleggel

 

Kerékpározás

Június 2., vasárnap – Budapest

Szilas-menti kerékpáros túra 15, 30, 50 vagy 90 kilométeren. Indulás 9 órakor a Naplás-tótól, célba érkezés ugyanitt. A két rövidebb táv gyerekekkel is teljesíthető, nagy részben kerékpáros úton halad, s útközben ellenőrző állomásokon pecséteket, matricát, kódokat kell begyűjteni.

 

Akadályfutás

Június 2., vasárnap – Dunakeszi

A nevezőknek tíz különleges, óriás felfújható akadályon kell keresztül futniuk egy öt kilométer hosszú pályán a dunakeszi repülőtéren. A legnagyobb akadály 42 méter hosszú. Nevezési díj 9000 forint, de a tízfős csapat minden tagja tíz, míg a húszfős csapat 20 százalék kedvezményt kap, de a 15 évnél fiatalabb versenyzőknek is jár 20 százalék. Fontos feltétel a 8. betöltött év a 130 centiméteres magasság.

 

Túrázás

Június 2., vasárnap – Solymár

A Szénáskör egy egyéni, 31 vagy 75 kilométeres körtúra, amely végig jelölt turistautakon halad a Budai- és Pilis-hegységben. Kitűzött rajt nincs, mindenki egyénileg, az általa megválasztott időpontban indulhat és teljesítheti a távokat futva vagy túrázva. Önellátó esemény, a Kör az ellenőrző pontokon kihelyezett QR-kódok leolvasásával teljesíthető.

 

Kerékpározás

Június 2., vasárnap – Siófok

Balaton maraton – A Tour de Pelso elnevezésű országúti kerékpáros fesztivál szerves része, aki betöltötte a 16. évét, indulhat a 202 kilométeres versenyen. Elsősorban olyanok jelentkezését várják, akik szívesen feszegetik határaikat.

 

Kajakozás

Június 4., kedd – Budapest

Találkozó 17.30-kor a soroksári Molnár-szigetnél, a Lilik utca-Dara utca saroknál. Könnyed, 2-3 óra evezés lesz a Duna mellékágában, illetve M0-s híd alatti kis lagúnában. Jelentkezni a kajakszafari.hu weboldalon lehet.

 

Futás

Június 5., szerda – Budapest

Krokodilfutás by night! Közösségi élmény 20 órai indulással, úgy tíz kilométer megtételével. A mezőny együtt fut. Rajt az újpesti Óceánárok utcában lévő síiskolától.

 

Kajakozás

Június 6., csütörtök – Budapest

Evezés naplementében a Duna budapesti szakaszán. Indulás 17.30-kor a Római-parttól, érintve a Luppa-szigetet és a Szentendrei-Dunaágat. Vízállástól függően bejárható a Tündér-sziget öble is. Jelentkezés a kajakszafari.hu weboldalon.

 

SUP-ozás

Június 7., péntek – Győr

Naplementés túra Győrben, találkozó 17 órakor az Aranypart 2-n a stégnél, a régi büfé után. Kezdőknek is ideális esemény, hozzávetőlegesen két órás evezéssel, úgy 4.5 kilométer a Holt-ág csatornán. Részvételi díj 4500 forint, amely tartalmazza a sup-bérlést, oktatást és túravezetést. Saját sup-pal érkezőknek 1500 forint.

 

SUP-ozás

Június 7., péntek – Dunaharaszti

Naplementés túra, hozzávetőlegesen három óra evezéssel. Találkozó 16.30-kor Dunaharasztin, a Csónak utca és Kikötő sétány sarkon a parkolónál, indulás 17 órakor. Deszkabérlés és a hozzá tartozó felszerelések 6000 forint, de saját deszkával érkezőknek csupán ezer forint a részvétel. Kedvezőtlen időjárás esetén, ha a program elmarad, a SUPrafel szervezői a pénzt visszautalják, de lehet másik alkalmat választani.

 

A magasabb vízállás lehetővé teszi, hogy jobban behatoljunk a természetbe

 

Kajakozás

Június 7-10., péntek-hétfő – Tokaj

A Bodrogzug a Tisza és a Bodrog összefolyása közötti vadregényes, ligetfás, mocsaras terület. Ebben az időszakban a vízállás lehetővé teszi, hogy olyan érintetlen kis zugokba is be lehet evezni, ahova nyáron az alacsonyabb vízállás és a sűrű vízi növényzet miatt nem. A túra 49.900 forintba kerül, de tartalmazza a kajak és a hozzá tartozó felszerelés díját (evezők, mentőmellény, hullámkötény, igény szerint vízhatlan zsákok), az eszközök helyszínre szállításának díját, szállást három éjszakára, három bőséges svédasztalos reggelit, a szombati bográcsban készült vacsorát, a szombati öttételes tokaji borkóstolót, a vasárnapi vacsorát egy helyi étteremben, illetve a védett területre történő belépési engedély díját.

 

Kerékpározás

Június 8., szombat – Markaz

Közepesen nehéz, emelkedőkkel tarkított túra a Mátrában. Indulás 10 órakor Markazról, az 55 kilométeres útvonal érinti a Domoszlói-kaput, Várbükköt, Recsket, Tarnaszentmáriát és Kisnánát, főként aszfaltos, de részben burkolatlan erdészeti úton. Visszaérkezés Markazra nyolc órával később. Ajánlott a trekking vagy mountain bike kerékpár. Részvételi díj 3900 forint.

 

Futás

Június 8., szombat – Miskolc

Négy versenyszám mezőnye egy 10.5 km-es, 330 méter szintemelkedéssel nehezített körpályán futhat, s körönként visszatérnek a Majálisparkba, így a szurkolók, családtagok figyelemmel kísérhetik a versenyt. Ez a 27. Bükk Maraton.

 

SUP-ozás

Június 8., szombat – Tata

A túra során körbeevezhető az Öreg-tó, vagyis úgy 6-7 kilométer evezést jelent kényelmes tempóban, tehát kezdők se aggódjanak! Előzetes bejelentkezés szükséges az info@oldlakesup.hu e-mail címen. Indulás 18 órakor a Pikantó klub teraszától, a túra úgy 2.5 óra alatt teljesíthető, ára 5500 forint.

 

Kerékpározás

Június 8., szombat – Lenti

Könnyű kerékpártúra, amely alkalmas kisgyermekes családok, idősebbek részvételére is. Indulás 9 órakor a lenti Templom térről, a távolság 43 kilométer, de mindössze 93 méter a szintemelkedés. Az útvonal érinti egyebek mellett a szlovéniai Zsitkóct, Kámaházát és a Bakónaki tavat, visszatérve Magyarországra pedig a cél szintén Lenti. A túra ingyenes, de az orsegibringasok@gmail.com e-mail címet kötelező a regisztráció.

 

A pünkösdi hétvégén családok vagy kevésbé sportosak is megtalálhatják a megfelelő bringatúrát. Fotó: shutterstock

 

Túrázás

Június 8., szombat – Budapest

Buda barlangjai teljesítménytúra már hetedik alkalommal. Felszíni gyalogtúra az 5, 15, 30 vagy 40 kilométeres táv, illetve a családi séta is felszíni, de a gyerekek közben játékos feladatlapokat tölthetnek ki. A kombinált táv (15 km) a felszíni gyalogtúra mellett a Mátyás-hegyi barlangban kúszós-mászós túra is egyben. Indulás a Szemlőhegyi barlang bejáratától.

 

SUP-ozás

Június 8., szombat – Tata

Találkozó a Pikantó klub parkolójában 15 órakor, vízre szállás 15.30-kor. Úszástudás feltétel! Részvételi díj 10 ezer forint, amely tartalmazza a deszka bérlését, az evezőlapátot és a mentőmellény is. Saját felszereléssel érkezőknek 4000 forint. A túra minimum létszáma nyolc fő, időtartama hozzávetőlegesen négy óra.

 

Kerékpározás

Június 8., szombat – Lenti

Közepes nehézségű kerékpártúra, amely gyakorlottabb, rendszeresen kerékpározó egyének vagy családok számára ajánlott. Indulás 9 órakor a lenti Templom térről, s a tervezett 54 kilométer a Lendva-hegyen keresztül a Muráig vezet, úgy 375 méteres szintemelkedéssel. Az útvonal Szlovéniában folytatódik, érinti egyebek mellett Gyertyánost és Felsőlakost is. A túra ingyenes, de az orsegibringasok@gmail.com e-mail címet kötelező a regisztráció.

 

Futás

Június 8., szombat – Budapest

Megérkezett Magyarország egyik legkülönlegesebb futóversenye, s minden évben eldől, ki lesz a Nemzet Futója. A versenyzők Budapest szívében, a világörökség részének számító Andrássy úton, valamint a Hősök terén és Dózsa György úton tehetik próbára magukat. A hagyományteremtő futóversenyen 5 és 10 kilométeres egyéni távokon bárki elindulhat. A Nemzeti Futóversenyen színes programok és gasztronómiai kiállítók is várják az érdeklődőket.

 

SUP-ozás

Június 8., szombat – Kiskunlacháza

Egyre népszerűbb sport a SUP-ozás, de aki még nem próbálta ki, megteheti déltől a helyi szabad strandon. Szakemberek segítenek a helyes technikai elsajátításában.

 

Kerékpározás

Június 8., szombat – Vértesboglár

MTB piknik, a legrövidebb (8 km) távon 9 és 11 éves kor közötti gyermekek indulhatnak, fiú, lányok egyaránt. Lehetőség lesz felnőtt kísérettel tekerni, de csak a gyermekek időeredményét értékelik. Az idősebbek megpróbálkozhatnak a 20 kilométeres távval, amelyen nagyságrendileg 300 méteres a szintemelkedés, míg az 50 kilométernél már ezeregyszáz méter.

 

Futás

Június 8-9., szombat-vasárnap – Keszthely

Kétnapos a Keszthelyi kilométerek futóverseny, amelyen a gyermekfutamok mellett a sprint (2.5 és 5 km), a 10.5 kilométer, a félmaratoni és maratoni távokra lehet nevezni párban és váltóban, továbbá utóbbi két távot kerekesszékkel vagy handbike-kal indulók is teljesíthetik.

 

A Wizz Air Budapest Félmaraton után már Keszthelyen is gondolnak a handbike-osokra
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

 

Kerékpározás

Június 8-9., szombat-vasárnap – Debrecen

Az idei Hajdú-Főnix Kupa első napján 15 órától kritériumversenyt rendeznek egy 1400 méter hosszú körpályán 13 és 19 éves kor közötti korosztályok számára. Az életkortól függően változik a körök száma. Másnap 11 órától mezőnyverseny 15, 35, 65 és 95 kilométeren Nagyhegyes és Balmazújváros között.

 

Futás

Június 8-9., szombat-vasárnap – Szentendre, Visegrád

Kétnapos terepfutó verseny a Salomon Ultra-trail, öt különböző futam elsősorban szentendrei starthellyel és célba érkezéssel, de a 29 kilométeres táv a visegrádi Salamon-toronytól rajtol a Skanzenig.

 

Rafting

Június 8-10., szombat-hétfő – Bovec, Szlovénia

Szervezett autóbuszos utazás Budapestről, két éjszaka szállás hostelben önellátással, idegenforgalmi adó és három (drótkötélpálya, canyoning, rafting) adrenalinban dús program, mindezt 239 euróért. Jelentkezés az info@sicsoda.hu email címen.

 

A közeli Szlovénia ideális helyszín a vadvíz szerelmeseinek

 

 

Túrázás

Június 9., vasárnap – Buják

A Cserhát lankái között megbúvó Bujákról bakancsos túrára lehet indulni, amely után a résztvevők megismerkedhetnek a helyi népviselettel, ételspecialitásokkal. A közepesen nehéz túra 16 kilométer hosszú, gyülekező 8.45 órától a CBA előtti parkolóban, érkezés ugyanide. Az útvonal érinti egyebek mellett a Bujáki várat, az Egidius-forrást, a Sasbérc-kilátót és a Szent Anna-kápolnát. Részvételi díj 2500, gyerekeknek 1500 forint. A túra 10 éven felüli gyerekeknek ajánlott, s előzetes regisztráció szükséges az erdoajandeka@gmail.com címen.

 

Futás

Június 9., vasárnap – Tiszaújváros

Idén már a 3. Tisza trail futóversenyt rendezik meg, amelyen 2, 7, 14 és 21 kilométeren lehet indulni. A rajt és cél helyszíne a Tiszaújvárosi Sportcentrum dísztere, indítások a távok függvényében 9 óra és 9.40 között.

 

Kerékpározás

Június 9., vasárnap – Őriszentpéter

Magyar-szlovén határmenti épített és kulturális örökségek megtekintése az Őrségi Nemzeti Parkban és a szlovén Gorickóban. Könnyű kerékpártúra, amely alkalmas kisgyermekes családok, idősebbek részvételére is. Indulás 9 órakor az őriszentpéteri korforgalom melletti szökőkúttól, a táv hozzávetőlegesen 29 kilométer, érinti Szalafőt, Pityerszert, Őrihodost és Bajánsenyét. A túra ingyenes, de az orsegibringasok@gmail.com e-mail címet kötelező a regisztráció.

 

Túrázás

Június 9., vasárnap – Csingó, Szlovákia

Pünkösdi túra a Sólyom-völgybe (Sokolia dolina), amelyet a legvadabb szurdoknak tartanak a Szlovák Paradicsomban, mert itt található a nemzeti park legmagasabb vízesése, a 75 méter magas Fátyol-vízesés. A túra elvezet még a Tamásfalvi-kilátóhoz is, az időtartam hozzávetőlegesen 8-9 óra, lépésbiztonság és teljes szédülésmentesség szükséges. Nehézséget jelenthet a sziklafalban elhelyezett mesterséges segédeszközökön (sziklatálcákon), illetve létrákon haladás, ezért tériszonyosoknak, valamint első túrázóknak nem ajánlott! Indulás autóbusszal 4 órakor Egerből a Tesco és Obi között lévő parkolóból, illetve 5.30-kor a miskolci Szentpéteri kapu Tesco parkolójából. Visszaérkezés 21.30 körül, Egerbe 22.15 körül.

 

Kerékpározás

Június 9., vasárnap – Őriszentpéter

Kerékpártúra dombokon át a Vendvidék, Goricko és az Őrség lenyűgöző tájain. Közepes nehézségű kerékpártúra, amely gyakorlottabb, rendszeresen kerékpározó egyének vagy családok számára ajánlott. Indulás 9 órakor az őriszentpéteri korforgalom melletti szökőkúttól, a táv hozzávetőlegesen 51 kilométer, érinti egyebek mellett Pityerszert, a Határkő parkot és Őrfalut. A túra ingyenes, de az orsegibringasok@gmail.com e-mail címet kötelező a regisztráció.

 

Túrázás

Június 9., vasárnap – Nyúl

Az Észak-Dunántúli Kupa fordulója, 10 és éves kor alatt és 70 éves kor felett ingyenes. A helyi polgármesteri hivataltól 15, 35 és 50 kilométeres túrákra lehet vállalkozni. Részletek a bakonyikalandorok.info weboldalon.

 

Futás

Június 9., vasárnap – Balatonboglár

Naplementével egybekötött félmaratoni futóverseny. Rajt 17 órakor a balatonboglári gömbkilátótól. Szintidő három óra Balatonföldvárig, ahonnan 20.10-kor indul a komp, s a naplemente megtekintését követően 22 órakor érkezik vissza. Összesen 333 induló vehet részt az eseményen.

 

Túrázás

Június 9., vasárnap – Parádsasvár

Ásványgyűjtő túra, amelyre a résztvevők száma limitált, csak előzetes bejelentkezéssel, az esemény Facebook-oldalán hozzászólásban lehetséges. Találkozó a parádsasvári temető parkolójában, indulás 10 órakor, visszaérkezés 14 órára. A résztvevők félórás gyaloglással érhetik el a gyűjtőhelyet, ahol hegyikristály, kalcit, pirit, szfalerit és galenit található.

 

Túrázás

Június 10., hétfő – Imrikfalva, Szlovákia

Közepesen nehéz gyalogtúra a Zejmár-szakadékban, tériszonyban szenvedőknek nem ajánlott. Az autóbusz 6 órakor indul a budapesti Hősök teréről, s úgy 11 óra körül érkezik Imrikfalvára. Részvételi díj június 3-ig 3000, azt követően 5000 forint. A túra nagyjából öt órás, az autóbusz 16 órakor indul vissza Budapestre.

 

Fitnesz

Június 10., hétfő – Budapest

Szabadtéri TRX-edzés a XVI. kerületi Havashalom parkban 19 és 20 óra között a gördeszka pályánál. Részvételi díj ezer forint, de előzetesen az esemény Facebook-oldalán jelezni kell. Szükséges: folyadék, polifoam, megfelelő öltözék. Rossz időjárás esetén az esemény elmarad!

 

Túrázás

Június 10., hétfő – Pilisszentkereszt

Boldog Özséb Maraton, avagy kőről kőre a Pilisben. Indulás 6 és 8 óra között a pilisszentkereszti temető parkolójától, a 41 kilométeres túra Dobogókőt, a Rám-szakadékot, a Boldog Özséb-kilátót és a Klastrom-szirteket. Részvételi díj ezer forint.

 

A Pilis egyik legnépszerűbb túrázó helye a Rám-szakadék

 

Kerékpározás

Június 11-16., kedd-vasárnap – Siófok

Tour de Hongrie – már a 40. Magyar Kerékpáros Körversenyt rendezi hazánk, a versenytáv 890 kilométer, amelyben egyebek mellett Siófok,Velence, Esztergom, Tiszafüred, Hajdúszoboszló és Székesfehérvár is érintve lesz.

 

Futás

Június 14., péntek – Szob

Naplemente után egy kis bemelegítő tornával lehet kezdeni a 4. Duna-parti fejlámpás futás előtt, aztán kötelezően fejlámpával az éjszakai Duna-part mentén a versenyzők áthaladnak Zebegényen, végül a Visegrádi várral szemben fáklyás befutó, zene és zsíros kenyér vár mindenkit. A táv 12 kilométer.

 

SUP-ozás

Június 14-16., péntek-vasárnap – Baja

Hétvégi SUP-ozás a Gemenci ártérben. Indulás pénteken 13 órakor Budapestről, a kispesti Ady Endre út Mol benzinkúttól, vagy találkozó 15 órakor Baján a Vadvirág és Harmat utca sarkán lévő presszónál. Aznap naplementés SUP-ozás úgy három-négy órás evezéssel. Másnap 10 órától hosszabb, 20 kilométeres túra vár a résztvevőkre a Gemenci ártérben, este közös bográcsozás vagy szalonnasütés, vasárnap közös reggeli, s indulás haza. Az ár 25 000 forint, amely tartalmazza a túravezetést, az eszközök használatát, a mentőmellényt, a szállást két éjszakára és a szombati szalonnasütést vagy bográcsozást. Saját deszkásoknak csak 19 000 forint. Létszám limit 13 fő, úszás tudás szükséges!

 

Kerékpározás

Június 15., szombat – Nagykovácsi

Crosskovácsi Mountainbike maraton, 5.2, 29.2, 49.2 és 73.2 kilométeres távokon. Versenyközpont a Tisza-kastélyban, ahova a Budapest felé eső Szent Sebestyén-kápolna jobb oldala mellett elhaladva, 50 méterre a Nagykovácsiba bevezető főút mellett lehet bejutni, vagy a kastély Nagykovácsiban lévő főbejáratán keresztül, de mindkét esetben csak gyalogosan vagy bringával. A parkban nyolc kerékpármosó áll rendelkezésre. Előnevezés június 4-ig.

 

A mountainbike maratonin négy kőkemény táv közül lehet választani

 

Futás, kerékpározás

Június 15., szombat – Solymár

Pénzdíjas futó- és kerékpárverseny egy oligocén korú agyagbánya közepén. Versenyszámok: 11 kilométer (egyéniben futva vagy mountain bike kerékpárral) és 33 kilométer (egyéniben mountain bike kerékpárral). Nevezés június 7-ig 4900, június 12-ig 5900 forintért.

 

Túrázás

Június 15., szombat – Tata

Gyalogos teljesítménytúra hat távon (7, 14, 21, 28, 35 és 42 km), amely futva is teljesíthető. A Tatai tó megkerülése 7 kilométer, vagyis a különböző távok egyre több kört jelentenek. Rajt a Fáklya utca végében lévő parkolótól, a nevezési díjak távonként változnak 1500 és 2500 forint között. Előzetes regisztráció szükséges június 12-ig a tiszato.bringa@gmail.com email címen.

 

Mozgás Éjszakája

Június 15., szombat – Budapest

A főváros nyárindító sportfesztiválja, amelyen idén 17 sportágat lehet kipróbálni. A program 17 órakor kezdődik a Műegyetem rakparton és a Pázmány Péter sétányon, lehet úszni a Tüske csarnokban, zumbázni, teljesítménytúrázni a Gellért-hegyre, futni 3.7, 7 vagy 12 kilométeren, illetve kerékpározni 18.4 kilométeren. Egyéb kipróbálható sportok között szerepel egyebek mellett az asztalitenisz, a fitnesz, a különböző harcművészetek, a street workout vagy a jóga is.

 

Futás

Június 15., szombat – Velence

Tókerülés időmérés, szintidő és nevezési díj nélkül. Rajt a Velence korzó parkolójából 9 órakor, egy kör, frissítésről minden induló maga gondoskodjon.

 

Túrázás

Június 15., szombat – Badacsony

Egész évben vezetett túrákat szervez a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület, idén már hatodik esztendeje. Ezúttal 20.15 órai indulással holdfénytúra a Badacsonyban elnevezéssel lehet csatlakozni. Hat éves kor alatt ingyenes, 6 és 14 éves kor között 500 forint a nevezési díj, idősebbeknek egyaránt ezer forint.

 

Futás

Június 15., szombat – Bélapátfalva

Versenyközpont Bélapátfalva felett, az egykori bányaüzem területén, a ciszterci apátságtól 200 méterre. Itt nagy területen lehet parkolni, a felújított épületszárnyakban lehet öltözködni, tisztálkodni, illemhelyet használni. Rajt 11 órakor, 5600 méteres tereppályán, részben erdész úton, illetve jelzett turistaösvényeken. A szintkülönbség 450 méter, cél a Bélkő tetején, szintidő 80 perc.

 

SUP-ozás

Június 15., szombat – Tata

Találkozó a Pikantó klub parkolójában 17.45-kor, vízre szállás 18 órakor. Úszástudás feltétel! Részvételi díj ötezer forint, amely tartalmazza a deszka bérlését, az evezőlapátot és a mentőmellény is. Saját felszereléssel érkezőknek ezer forint. A túra hozzávetőlegesen 6-7 kilométer hosszú, időtartama két óra.

 

Túrázás

Június 15., szombat – Dömös

Éjszakai túra a Prédikálószékhez, találkozó 20.30-kor, indulás 21 órakor egy hozzávetőlegesen 12 kilométer hosszú, 560 méter szintemelkedésű kirándulásra. Pontos helyszínt a tura@hellodunakanyar.com e-mail címről kaphat, aki itt jelzi is részvételi szándékát. Minimum létszám 10, de legfeljebb 45 fő, részvételi díj ezer forint, s a szervezők kérdése, hogy ezúttal kutyát senki se vigyen magával. Visszaérkezés éjjel 2 óra körül.

 

Akadályfutás

Június 15-16., szombat-vasárnap – Bánk

Kétnapos akadályfutó rendezvény a Bánki-tó partján. Az első napon páros verseny nyolcakadályos pályával, rajt 10 órától ötpercenként, legfeljebb 150 indulóval. Részvételi díj 10 000 forint. Másnap ugyanitt ingyenes gyerekverseny, illetve 4 és 8 kilométeres nehezített pályán további események. Előbbire 8000, utóbbira 10 000 forint a nevezési költség.

 

Futás

Június 16., vasárnap – Szeged

Idén második alkalommal rendezik meg a Szeged Maratont, amelyen természetesen rövidebb (8 és 30 km) távok is teljesíthetők, de lesz 4.2 kilométeres babakocsis futás, illetve a maratoni távot 2-10 fős váltóban is lehet teljesíteni.

 

Evezés

Június 16., vasárnap – Szentendre

A szentendrei Pestisűző Fesztivál keretében idén ismét hajóversenyt rendeznek. A nevezés díjtalan, de dmh@szentendre.hu e-mail címen kell regisztrálni. A Pap-szigeten lévő Szentendrei Kajak-Kenu SE telephelyétől lehet indulni 10 órakor, a Pap-sziget–Szentendrei-sziget–Kacsakő útvonalon. Feladat: a Szentendrei-szigeten kell kikötni, és a rajtszámmal megegyező számú zászlót megszerezni, majd a Kacsakőnél lévő „Cél” feliratú zászló mellé leszúrni a megszerzett kis zászlót.

 

Futás

Június 16., vasárnap – Budapest

Az úgynevezett „Krokodil hendi” újabb állomása következik. A Káposztásmegyeren kialakított krokodil alakú pályán a hagyományos futóversenyekkel ellentétben nem a rajtidőpont, hanem a tervezett célba érkezési idő a közös. Az egyéni rajtidőpontokat a korábbi legjobb idők alapján állapítják meg, mégpedig úgy, hogy a célidőből kivonják a mindenkori legjobb időt perces vagy 15 másodperces alapon. Tehát ha valaki három perccel gyorsabb bárkinél, akkor három perccel később indulhat.

 

Kerékpározás

Június 16., vasárnap – Tata

Kerékpáros teljesítménytúra öt távon (7, 21, 37, 57 és 80km), amely kizárólag bringával teljesíthető. A különböző távok más-más irányba indulnak a Tatai tó körül. Rajt a Fáklya utca végében lévő parkolótól, a nevezési díjak távonként változnak 1500 és 2500 forint között. Előzetes regisztráció szükséges június 13-ig a tiszato.bringa@gmail.com email címen.

 

Kajakozás

Június 18., kedd – Budapest

Találkozó 17.30-kor a soroksári Molnár-szigetnél, a Lilik utca-Dara utca saroknál. Könnyed, 2-3 óra evezés lesz a Duna mellékágában, illetve M0-s híd alatti kis lagúnában. Jelentkezni a kajakszafari.hu weboldalon lehet.

 

Kajakozás

Június 20., csütörtök – Budapest

Délutáni kajakklub csütörtökönként a Rómairól indulva. Találkozó 17.30 körül a Piroska utca, Kossuth Lajos üdülőpart saroknál a Duna-parton. Evezés sodrásiránnyal szemben, fel a Lupa-szigetig, annak megkerülése után rövid pihenés, majd vissza a Rómaira, ez az út nagyjából két és fél óra. Jelentkezni kizárólag a 06/30-859-2406-os telefonszámon lehet, részvételi díj 3000 forint.

 

Túrázás

Június 20., csütörtök – Biatorbágy

Tájékozódás az erdőben, esetleg feljutni egy csúcsra, egyaránt önbizalmat ad a gyerekeknek. Négy alkalommal a nyári szünidőben kipróbálhatják a fiatalok, mennyire mozognak otthonosan a természetben. Mindössze ezer forint ellenében lehet jelentkezni a salamongabriella85@gmail.com e-mail címen. A pontos programot, indulási és találkozási helyszínt is erről a címről kapja meg az érdeklődő, annyi biztos, hogy Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Budaörs, Páty és Telki szerepel a tervben. A túrák 5 éves kortól ajánlottak.

 

SUP-ozás

Június 21., péntek – Dunaharaszti

Naplementés túra, hozzávetőlegesen három óra evezéssel. Találkozó 16.30-kor Dunaharasztin, a Csónak utca és Kikötő sétány sarkon a parkolónál, indulás 17 órakor. Deszkabérlés és a hozzá tartozó felszerelések 6000 forint, de saját deszkával érkezőknek csupán ezer forint a részvétel. Kedvezőtlen időjárás esetén, ha a program elmarad, a SUPrafel szervezői a pénzt visszautalják, de lehet másik alkalmat választani.

 

Kerékpározás

Június 21-23., péntek-vasárnap – Zalakaros

Mapei Tour de Zalakaros – Kis forgalmú utakon a zalai vidék legszebb tájain vezet 137 kilométeres táv, az útvonal a tavalyival megegyező.

 

Túrázás, terepfutás

Június 21-23., péntek-vasárnap – Széphalom

Kazinczy Ferenc emlékére 200, 3×100, 4×50 és 20 kilométeres teljesítménytúrát, valamint 200 és 50 kilométeres terepfutóversenyt rendez a Szent Jakab Zarándok Egyesület és a Magyarországi Kárpát Egyesület A klasszikus 200 kilométeres túra 4×50 kilométeres szakaszból áll, mindvégig a Zemplénben. Az útvonalak a sátoraljaújhelyi Kovács-villa és a füzéri Kézművesház köré szerveződnek. Nevezés és egyéb információk a kazinczy200.hu weboldalon.

 

Futás

Június 22., szombat – Nyáregyháza

Brutálfutás – A tervezett útvonal három, egymástól jól elkülöníthető szakaszra bontható, terepfutás, erdei pálya és az akadálypálya, amely a helyi motocross pálya lesz, talaja homokos és köves, de szervezők tesznek róla, hogy ez változzon. A szervezők kétezer nevezőt engednek indulni a 7 kilométeres versenyen.

 

A pályán néha nem feltétlenül szaladni kell

 

Futás, kerékpározás

Június 22., szombat – Edelény

Nagyszabású sportnap a Császta szőlőhegyen. Az egyéni gyermekfutam (500 méter) korhatára 14 év, aztán a felnőttek egy, kettő vagy három körös terepfutáson vehetnek részt. Egy kör 7 kilométer. A kerékpárosoknak viszont négy kört kell teljesíteniük.

 

Túrázás

Június 22., szombat – Csorba-tó, Szlovákia

Nehéz, egész napos túra a Lorenz-hágóhoz (2341 méter) és a Szoliszkó-gerinchez, közben megtekinthető a 25 méter magas fátyolvízesés, illetve a Felső- és Alsó-Zerge-tó, esetleg a Malompataki-völgy. A túra 14.81 kilométer, hossza úgy 8-9 óra, részvételi díj 11 900 forint, amely tartalmazza az utazást oda-vissza, a túraszervezést, a technikai túravezetést és az utasbiztosítást. Indulás autóbusszal 4 órakor Egerből a Tesco és Obi között lévő parkolóból, illetve 5.30-kor a miskolci Szentpéteri kapu Tesco parkolójából. Visszaérkezés 21.30 körül, Egerbe 22.15 körül.

 

Sportnap

Június 22., szombat – Velence

Jótékonysági tókerülőt sportnap, amelyen a 2200 forintos nevezéssel a Bátor Tábor által szervezett gyermektáborokat lehet támogatni. A Velencei-tavat futva, kerékpározva, rollerezve, gyalogolva vagy görkorcsolyázva is meg lehet kerülni. Versenyközpont a velencei Drótszamár kempingben.

 

Túrázás

Június 22., szombat – Kemence

Először rendezik meg az ipolymenti településeket átölelő háromnapos programsorozatot, az IpolyFesztet, amelynek keretén belül egy könnyed börzsönyi túra is szerepel a programban. A menetrendszerinti autóbusz 8.15-kor indul Szob vasútállomásról, és 9.16-ra érkezik Kemencére, indulás 10 órakor az Erdei Múzeumvasút központjától, az útvonal 16 kilométer, s érinti egebek mellett a Fekete-völgyet, a Szimandli-nyerget vagy a Világos-pallagot. Várható viszaérkezés16 és 17 óra között.

 

Futás

Június 22., szombat – Dömös

Közösségi terepfutás a nyári napforduló napján. Gyülekező a Szentfa-kápolnánál, a feladat, hogy 5 óra és 21 óra között minél többször felfutni a Prédikálószékhez, illetve vissza a Szentfa-kápolnához.

 

 

A cél, minél többször felfutni a Prédikálószékig. Fotó: shutterstock
Fotó: shuttestock

 

Túrázás

Június 22-23., szombat-vasárnap – Mariazell, Ausztria

Hétvégi via ferrata program Mariazell környékén, utazás telekocsi rendszerben, minimális létszám 10, a maximális 16 fő, részvételi díj 26 500 forint. A részvételi díj tartalmazza a via ferrata és magashegyi oktatást, a via ferrata felszerelés bérleti díját (beülő, sisak, via ferrata szett), a túravezetés díját, egy éjszaka szállást fürdőtavas kempingben (sátorban és mobilházban), a Nemzeti Park belépődíját és a vonatozást. Első nap különleges szépségű barlangon átvezető via ferrata túra, délután kanyontúra szerepel a programban, másnap pedig mászós via ferrata túra nehezítéssel, kora délután hazautazás.

 

Kerékpározás

Június 27., csütörtök – Debrecen

Egyéni időfutam-bajnokság. A Debrecen-Bocskaikert mellett található 354-es, 35-ös és 4-es számú főút közötti 11 kilométeres szakasz a bringásoké.

 

Túrázás

Június 27., csütörtök – Biatorbágy

Tájékozódás az erdőben, esetleg feljutni egy csúcsra, egyaránt önbizalmat ad a gyerekeknek. Négy alkalommal a nyári szünidőben kipróbálhatják a fiatalok, mennyire mozognak otthonosan a természetben. Mindössze ezer forint ellenében lehet jelentkezni a salamongabriella85@gmail.com e-mail címen. A pontos programot, indulási és találkozási helyszínt is erről a címről kapja meg az érdeklődő, annyi biztos, hogy Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Budaörs, Páty és Telki szerepel a tervben. A túrák 5 éves kortól ajánlottak.

 

Futás

Június 27., csütörtök – Budapest

Szent Iván-éji száguldás – A Margitszigeti Atlétikai Club negyedszerre hirdeti meg a kötetlen, bohém jellegű, háromórás váltóeseményét, amely során a háromfős csapatoknak, baráti társaságoknak 30 kört – összesen 30 kilométert – kell teljesíteniük a kijelölt pályán.

 

Kerékpározás

Június 29., szombat – Csömör

Idén ez már a 7. Csömöri bringafesztivál, profiknak vagy egyesületben versenyzőknek rendezett nagydíj, amelyre nem lehet a helyszínen nevezni, kizárólag az ODiN-rendszeren keresztül. A verseny helyszíne a helyi Bulgárkert, ahol csapatonként csak egy gépjármű és egy sátorhely foglalható, a többi gépjármű 900 méterre a pályától a helyi sportcsarnoknál parkolhat. Távok: 500 méter, illetve 1, 2, 3 és 4 kilométer.

 

Túrázás

Június 29., szombat – Győr

A Kinizsi TE nyílt emléktúrát szervez a győri csata 170. évfordulója alkalmából a Győr–Abda útvonalon. Találkozó 9 órakor a győri pályaudvaron, a távolság mindössze 10 kilométer.

 

Futás, evezés

Június 29., szombat – Zebegény

Hungaroman panorámafutás és kajakverseny – A résztvevők bejárhatják a leglátványosabb helyeket, élvezhetik a Dunára néző panorámát, és a folyón evezve csodálhatják a Dunakanyar festői hegyeit. Összesen 45 kilométert kell megtenni földön, és 18-at a Dunán.

 

Kerékpározás

Június 29., szombat – Heves

Tisza-menti kerékpáros túra – Alföldi erőpróba a Tisza mentén, mindenki talál magának megfelelő távot. Bukósisak használata nem kötelező, de ajánlott, kiskorú csak felnőttel indulhat el. Az útvonalak nagyon kis forgalmú aszfaltos országúton, illetve a gáton vezetnek.

 

Túrázás

Június 29., szombat – Markaz

Magamvadon – Adománygyűjtő teljesítménytúra, a befolyt összeget idén is arra fordítják, hogy megvalósíthassák a Magamvadon nevű programot az állami gondozott fiataloknak. Az 53 és a 42 kilométeres távra ajánlott felszerelés az elemlámpa, a fejlámpa.

 

Akadályfutás

Június 29-30., szombat-vasárnap – Eplény

Magyarországon először rendeznek Spartan Trifecta hétvégét, azaz a kétnapos esemény alatt mindhárom klasszikus távot, a sprintet (5-8 km, 20 akadállyal), a supert (minimum 13 km és 25 akadály) és a beastet (minimum 20 km és 30 akadály) is teljesíteni lehet.

 

Futás

Június 30., vasárnap – Budapest

Szent László-napi futás – Az idén megint megrendezik a Szent László-napokat Kőbányán, amely részeként a futók is újra rajthoz állhatnak. Különböző távok közül választhatnak az érdeklődők: az ovis, a sulis, a családi futamok után a közép- és a hosszútávoké a főszerep.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.