Heti aktuális: hadurak játszóterén

Hegyesd és Csobánc egykor szemben állt egymással, de szombaton a végvárak romjaihoz túrázhatunk, s megcsodálhatjuk a Tapolcai-medence panorámáját. Egyéb fontosabb programok a 8. hétről!

Túrázás

Február 20., szerda – Budapest

Exkluzív túra maximum 20 fővel. A résztvevők megnézhetik a Gellért tér alatt 15 méter mélyen megbúvó, 45-55 Celsius-fokos Ősforrást, a Sziklatemplom alatt rejtőző Aragonit-, más néven Karfiol-barlangot, illetve a Gellérthegyben futó, óvóhelyként is használatos, csaknem egy kilométer hosszú alagút egy szakaszát. A másfél órás föld alatti túrát további egyórás felszíni túra követi a Gellérthegy oldalában a Rudas fürdőig. Rajt 18 órakor.

 

 

Túrázás

Február 22., péntek – Budapest

Boldog Bátori László-emléktúra a Normafa parkolójától 17 és 19 óra között indulva, legkésőbb 23 órai célba érkezéssel. A hozzávetőlegesen 13 kilométeres táv közben útba esik Anna-rét, a Bátori-barlang, a Kaán Károly-kilátó vagy a budaszentlőrinci pálos kolostor romjai.

 

 

Futás

Február 23., szombat – Budapest

Fuss a föld alá! elnevezéssel rendezik meg a versenyt, amelynek célja megmutatni egy különleges, egyedi földalatti labirintust, a kőbányai pincerendszert, amely az egykori kőbányából kialakított tároló és járatrendszer. A pince valamikor a Dreher Sörgyár raktárhelyisége volt.

 

 

Túrázás

Február 23., szombat – Szárliget

Téli Vértes 10 vagy 20 kilométeren, rajt 7 és 9 óra között a helyi vasútállomástól, befutó a szári Royal Sörözőnél. A rövidebb távnál a Zuppa-tető, míg a hosszabbnál a Körtvélyesi templomrom és a Szép Ilonka-forrás is megtekinthető.

 

 

Kenuzás

Február 23., szombat – Szob

Ötórás, könnyen teljesíthető kenuprogram Budapesttől egy óra távolságra az Ipolyon, Ipolyszalka és Szob között. Találkozó a szobi vasútállomáson, a restiben 10 órakor, a túra kezdőpontjáig, Ipolyszalkáig mikrobusszal lehet eljutni. Az útvonal első részében, úgy másfél óra és hét kilométer evezést követően rövid pihenő (étel, ital), majd további hat kilométer evezés következik Szobig. A program ára 7500 forint, amely tartalmazza a kenuk bérletét teljes felszereléssel és szállítással, a túrakíséretet vízen és szárazon, a résztvevők szállítását Szob és Ipolyszalka között, forró teát és forralt bort, illetve némi harapnivalót. Gumicsizma használata feltétel.

 

 

Túrázás

Február 23., szombat – Budapest

A Magyar Hősök Túrasorozat aktuális napján II. Rákóczi Ferenc emléke előtt tiszteleghetünk a hat lehetséges távon (7, 12, 20, 30, 40, és 50 km). Rajt és cél a Rózsadomb Center II. emeletén, reggel 6 óra és dél között folyamatosan, a különböző távok függvényében. A hosszabb túrákhoz a fejlámpa és az elemlámpa kötelező felszerelés.

 

 

Túrázás

Február 23., szombat – Gyulakeszi

Egykoron Hegyesd és Csobánc félelmetes hadurak játszótere volt, minden reggel dühvel és nyugtalansággal tekintettek át a másik erődítményére, mígnem beteljesedett a végzetük. Egynapos gyalogtúra a két szemben álló végvár maradványaihoz, miközben a Tapolcai-medence gyönyörű téli panorámája tárul a túrázók elé. A résztvevők számára ingyenes.

 

 

A Szigligeti várból csodás a kilátás a Tapolcai-medencére és a háttérben a Csobáncra.
Fotó: MTVA/Faludi Imre

 

Futás

Február 23., szombat – Kakucs

Havas futam, mezei kutyás és nem kutyás terepfutóverseny. Sík terep, rövid távok (3.5, 5, 7 és 10 kilométer), szintidő nincs. Tizenöt éven aluliak 1000 méteren is indulhatnak. Rajt és cél a kakucsi Ring parkolójában.

 

 

Túrázás

Február 23., szombat – Dunaújváros

Nagyszabású családi túranap a helyi Gárdonyi Géza Általános Iskolától (8, 15, 20, 30 és 50 km), reggel 6.45 és 10 óra közötti indulásokkal. Ellátás minden távon: édesség, tea, zsíros, májkrémes vagy lekváros kenyér, emléklap, kitűző. Nevezés után a különjáratú busz a Vízi Fogadó indulási helyre szállítja a túrázókat. A cél 16 órakor bezár.

 

 

Kajakozás

Február 23., szombat – Hévíz

Télűző vidám farsangi, jelmezes evezés. A szervezők külön díjjal jutalmazzák a legötletesebb maskarát. Találkozó 9 órakor a Hévízi-tónál, ismerkedés a felszereléssel, vízre szállás, 2-3 óra evezés tavirózsák, hattyúk és vadkacsák között a meleg, gőzölgő patak vizén, a táv hozzávetőlegesen 10 kilométer. A kiszállónál forralt bor és forró tea várja a kajakosokat. A túravezetés és a felszerelés bérleti díja 8900 forint, amely a Nemzeti Park engedélyének díját is tartalmazza.

 

 

Télűző kajaktúra, amelyre jelmezben is lehet nevezni – aki lemaradna a szombati eseményről, vasárnap pótolhatja.

 

 

Futás

Február 23., szombat – Szekszárd

Bodri Trail forralt borvidék, amelyen a távokat is találó jelzőkkel illették. A legrövidebb a kisfröccs (15.4 km), ezt követi a nagyfröccs (28.9 km), végül a hosszúlépés (40.7 km) következik. Rajt a Faluhely dűlőtől 10 (kisfröccs), 9.30 (nagyfröccs) és 9 órakor (hosszúlépés).

 

 

Túrázás

Február 23., szombat – Sástó

Kiss Péter teljesítménytúrázónak, barlangásznak, terepfutónak és hegymászónak emléket állító túra a Mátrában 57, 37 és 20 kilométeres távon. Kizárólag a február 18-ig tartó előnevezéssel lehet részt venni az eseményen, amelynek rajt- és célhelye a sástói Oxygen Adrenalin Parkban lesz. Fontos információ, hogy a túra napján az utolsó menetrend szerinti buszjárat Sástóról Gyöngyösre 21.27-kor indul!

 

 

Horgászat

Február 23., szombat – Dunavarsány

Téli páros-kupa horgászverseny a Moby Dick-tónál. Nevezés 8000 forint, amely az ebédet is tartalmazza. A lebonyolítás nem változott, a versenyt 9 és 14 óra között rendezik meg, értékelhető halak a ponty, az amur, a kárász és a keszeg. Maximális létszám 42 fő.

 

 

Futás

Február 23., szombat – Kecskemét

Az idén négy időponttal jelentkezik a Fuss egy napot! ultramaraton, a februári az első a sorban. Helyszín a kecskeméti Szabadidőközpont, belépés a horgászbejárónál, a Nyíri út és Március 15. utca kereszteződésnél, 100 forint ellenében. Aki a hatórás futást választja, 10 órakor rajtolhat, aki pedig az egy-, a két- vagy a négyórás futáson méreti meg magát, 10 órától óránként indulhat, 15 óráig bezárólag.

 

 

Kerékpározás

Február 23., szombat – Balatonfüred

Hagyományteremtő céllal, először rendezik meg a bringatúrát a Balatonnál, amely hangsúlyozandóan túra, és nem verseny. Rajt és cél a balatonfüredi Balaton Szabadidő és Konferencia Központnál lesz, a táv 78 kilométer, a szintidő a tervek szerint nyolc óra, vagyis legkésőbb 17 óráig kellene célba érkezni. A túra útba ejti Tihanyt, ahonnan a résztvevők komppal átkelnek Zamárdiba, s onnan tekernek vissza Balatonfüredre.

 

 

Kajakozás

Február 23., szombat – Hévíz

Farsangi jelmezes evezés a Hévízi-tavon. Találkozó 9 órakor, ismerkedés a felszereléssel, vízre szállás, 2-3 óra evezés tavirózsák, hattyúk és vadkacsák között a meleg, gőzölgő patak vizén, a táv hozzávetőlegesen 10 kilométer. A kiszállónál forralt bor és forró tea várja a kajakosokat. A túravezetés és a felszerelés bérleti díja 8900 forint, amely a Nemzeti Park engedélyének díját is tartalmazza. A túrát legalább nyolc fő részvételével rendezik meg, de mert a kajakozás időjárásfüggő sport, a túravezetőnek joga és a túrázók biztonsága érdekében kötelessége, hogy az adott körülményeknek megfelelően alakítsa a programot.

 

 

Futás

Február 23., szombat – Tihany

Egy hónappal korábban, január 26-án rendeztek egy téli terepfutóversenyt a Tihanyi-félszigeten, 8 és 15 kilométeren. Mivel a szervezők korlátozott nevezési létszámot fogadtak el, sokan lemaradtak az eseményről. Nekik most megrendezik a Tihany Trail utóbuliját, a TT Repeat terepfutást és jelmezes tókörfutást. Utóbbit a Belső-tónál.

 

 

Kajakozás

Február 24., vasárnap – Hévíz

Télűző esemény, de nem Mohácson kereplőkkel, hanem a Hévíz-patakon a lapátok csattogtatásával, akár jelmezben is. Európa egyedülálló, téli evezésre alkalmas vize a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védett lápterületén, s mivel a szervezők az idén csak előzetesen megvásárolt engedéllyel kaptak szabad utat, a résztvevők létszámát tizenhat főben limitálták. Családbarát program, a patak könnyen evezhető, különösebb felkészülést nem igényel, a víz néhol csak 30 centiméter mély. A szervezők biztosítják a tengeri kajakokat, mentőmellényt, széldzsekit, szakszerű túravezetést. Indulás 10.30 órakor.

 

 

Futás

Február 24., vasárnap – Sárvár

Változatos, többségében murvás erdei utakkal és kevés aszfalttal, elhanyagolható szintkülönbséggel vár a sárvári Vadkert Major, ahol három távon rendeznek versenyt. Legrövidebb táv az 5 kilométer, amely egy kört jelent, értelemszerűen a 10 kilométer két, míg a félmaratoni négy kör. Rajt 11 órakor.

 

 

Túrázás

Február 24., vasárnap – Zsámbék

Tavaszváró gyalogtúra a Nyakason 11 vagy 16 kilométeren. Rajt a helyi Zichy Miklós Általános Iskola előtt 7.30 és 11 óra között egyénileg, de 15 óráig feltétlen célba kell érkezni. A rövidebb távon az út felvezet a Nyakas-hegy tetejére, jellemzően turista útvonalon Tök irányába, majd egy másik úton vissza Zsámbékra. A hosszabb táv első néhány kilométerén a Nyakas-hegy oldalában lehet barangolni a töki pincevilágban, majd a Nyakas-tetőről vezet vissza az út Zsámbékra.

 

 

Futás

Február 24., vasárnap – Budapest

Finn kezdeményezésű nemzetközi futás az év leghidegebb időszakában. Időmérés egyénileg a 32 kilométeres távon, vagyis „becsületbeli ügy” a verseny – a lényeg, hogy a 10 órai rajt (Óbudai-sziget parkolója) után – sorrendben – a K-hídon, az Újpesti vasúti hídon (Budáról Pestre), az Árpád hídon (Pestről Budára), a Margit hídon (Budáról Pestre), a Lánchídon (Pestről Budára), az Erzsébet hídon (Budáról Pestre), a Szabadság hídon (Pestről Budára), a Petőfi hídon (Budáról Pestre), a Rákóczi hídon (Pestről Budára, majd Budán vissza az Óbudai-szigethez) és a Hajógyári hídon (H-híd) vezet az útvonal.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.