Heti aktuális: ismét Kékszalag a Balatonon

Európa leghosszabb tókerülő és a Balaton legnagyobb vitorlásversenye újra elrajtol Balatonfüredről, profi és amatőr sportolók egyaránt indulnak. Egyéb fontosabb események a 29. hétről!

Evezés

Július 14–20., vasárnap-szombat – Dunasziget

Egyhetes evezős túra a Szigetközben, családoknak és magányos kalandoroknak egyaránt. Központ a dunaszigeti ökoparkban kempingezéssel, ahonnan csillagtúrával 800 kilométernyi vízi túrára lesz lehetőség. A tábor díja 35 000 forint, amely tartalmazza a programokat és a sátorhelyet, de az étkezést nem!

 

Kenuzás

Július 15–19., hétfő-péntek – Budapest

Indiánkenus tábor 6–16 éves korosztálynak a Római-parton, de kipróbálható a túrakenuzás, a tengeri kajakozás, a motoros hajózás, és persze nem maradhat el a strandfürdőzés sem. Mindez öt napon keresztül 7.30 órától 18 óráig, 19 és 23 ezer forint közötti áron. Helyszín: Rozgonyi Piroska utca 28.

 

Kajakozás

Július 15–19., hétfő-péntek – Felsőberecki

Találkozás 10 órakor Felsőbereckiben, a kempingben, ahonnan kajaktúra indul Sárospatakig. Másnaptól Olaszliszka, Tokaj, Bodrogzug szerepel a programban péntek délelőttig. A túra ára 35 000 forint, amely tartalmazza a felszerelés bérlését, a túravezetés és a hajók szállítási költségét. Alapszintű úszástudás feltétel. A túra legalább nyolc fővel indul.

 

Túrázás

Július 16., kedd – Csókakő

Rövid, könnyű túra Csókakőtől északra a vár árnyékában, dolomitszirtek, oszlopos törzsű bükkök, erdei nyiladékok, tölgyesek ölelésében. A túrán a résztvevők felkeresik a Csókakői-barlangot is, a benne található cseppköveket és borsóköveket. A lámpa kötelező felszerelés. A mintegy két és fél órás túra hossza öt kilométer, találkozópont a vár alatti parkolóban, részvételi díj 800 forint.

 

Vitorlázás

Július 18–20., csütörtök-szombat – Balatonfüred

A Kékszalag maga a balatoni vitorlázás, az idén már az 51. versenyt rendezik meg. Európa leghosszabb tókerülő és a Balaton legnagyobb vitorlásversenye. A balatonfüredi rajttól az ugyancsak itteni célig légvonalban 155 kilométert kell megtenni, amire 48 óra áll a hajósok rendelkezésére. A távot évről évre csaknem 5-600 hajó, 3-4 ezer profi és amatőr sportoló teljesíti.

 

Júliusban elmaradhatatlan a Kékszalag

 

Túrázás

Július 19., péntek – Csákvár

Szakvezetéses túra a fokozottan védett Csákvári-barlangba, a Vértes negyedik leghosszabb barlangjába. Találkozópont: a 8126-os (Zámolyi út) és a 8123-as (Söréd és Csákvár között) utak kereszteződésében lévő körforgalomnál, innen úgy öt kilométer közös autózás még. A túra két kilométer hosszú, legfeljebb 20 fő vehet részt, ezer forint ellenében. A túrához lámpára és játszós ruhára szükség lesz.

 

Túrázás

Július 19., péntek – Budapest

Éjszakai felfedező túra a Budai-hegységben, egy barlang érintésével is. A budapesti éjszakai panoráma megcsodálása közben a szervezők csokikóstolóval várják a résztvevőket. A táv 4.5 kilométer, nagyjából két óra időtartamú. Találkozó 20.30-kor Budán a Szépjuhászné előtt. Fejlámpa vagy elemlámpa tartalék elemmel, túrabakancs, feltöltött mobiltelefon, folyadék, minimális élelem kötelező. Részvételi díj 1500 forint, amelyet előre kell utalni. Részletek a barangolobk@gmail.com email címen.

 

Túrázás

Július 19., péntek – Pétfürdő

Péti pizsiparti 13/7 – A másnapi Kék Balaton teljesítménytúrák bemelegítő, csapatépítő mókája. 13 és 7 kilométeren is rajthoz lehet állni, azok, akik pizsiben vállalkoznak valamelyik táv megtételéhez, ötvenszázalékos kedvezményt kapnak a nevezési díjból.

 

Futás

Július 20., szombat – Szeged

Holdfény éjszakai futóverseny 7, 14 vagy 21 kilométeren, de a 21 órai rajt előtt, délután beiktatott több rövidebb táv az egész családnak megfelelő program lehet. A tíz évnél fiatalabbak egy kilométeren indulhatnak 18 órától, míg a 17 órakor rajtoló babakocsis futás távja négy kilométer, illetve a másfél kilométeres sétán babahordozóval lehet indulni 16 órától. Versenyközpont az Erzsébet ligetben.

 

Túrázás

Július 20., szombat – Bükkszentlászló

Széchenyi emlék- és teljesítménytúra 16 vagy 28 kilométeren. Rajt 8 és 11 óra között Bükkszentlászlón, a műút hajtűkanyarjánál lévő területen, nevezési díj 1500 forint.

 

Túrázás

Július 20., szombat – Nagyvázsony

A Hazajáró Napok rendezvénysorozat keretében ismét lesz Kinizsi-vártúra, amely 9 órakor startol. Részvételi díj ezer forint, a táv hozzávetőlegesen 12 kilométer.

 

Futás

Július 20., szombat – Mogyoród

Futóverseny a Hungaroringen – A tavalyi sikeres esemény után az idén is három távon (4, 12, 21 km) lehet indulni. Rajt 7 órakor, frissítés minden körben elérhető, de négy kilométerenként megoldható a folyadékpótlás és a kalóriabevitel.

 

Futás, úszás

Július 20., szombat – Dorog

Sportnap a Palatinus-tónál, ahol kétféle verseny közül lehet választani. A futók a három kilométeres tókerülésnél 10 órakor rajtolnak, az 1 km-es gyermekfutam azonban 11 órakor startol. A tavat átúszók több táv közül választhatnak, az 1000 vagy 2000 méterre közös rajt 13 órakor, a csupán 200 méteres öbölátúszás kezdőknek és gyerekeknek 14.45-kor indul. Mindemellett lehet hosszában is átúszni a tavat vagy körbeúszni, sőt a futást és az úszást kombinálni.

 

Túrázás

Július 20., szombat – Pétfürdő

Kék Balaton – A 111, a 70, valamint az 50 kilométeres távok versenyeit már hetedik alkalommal rendezik meg. Előzetes nevezés csak a 111 kilométeres távra lehetséges. Szintidő egyik távon sincsen, az ellenőrzőpontok és a cél nyitva tartását ugyanakkor be kell tartani.

 

Kerékpározás

Július 20., szombat – Vásárosnamény

Visegrád 4 Special Series – Az idei V4-versenyek speciális kategóriájának első fordulóját Vásárosnamény és Nyíregyháza között rendezik meg.

 

Túrázás

Július 20., szombat – Badacsony

Egész évben vezetett túrákat szervez a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület, immár hatodik esztendeje. Ezúttal 10 órai indulással túra a Csobáncon elnevezéssel lehet csatlakozni. Hat éves kor alatt ingyenes, 6 és 14 éves kor között 500 forint a nevezési díj, idősebbeknek egyaránt ezer forint. Jelentkezni a badacsonytomaj@tourinform.hu e-mail címen Árvai Gábor túravezetőnél lehet.

 

Kerékpározás

Július 20–21., szombat-vasárnap – Budapest

Velencebike Ring24 – Országúti egyéni és csapatverseny 24 órában a Hungaroringen.

 

Futás

Július 21., vasárnap – Szigetmonostor

Hatórás jótékonysági futóverseny, amely a Suhanj! Alapítvány munkáját támogatja. Különlegessége, hogy éjfélkor rajtol, és reggel 6 óráig tart, Szigetmonostor-Horány piacterét és a Nagyduna sétányt is érintve. Lehet indulni egyéniben, párosban, illetve 3, 4, 5 vagy 6 tagú csapatokban.

 

Nyáron a természetben talán jobb futni, mint városban a betonon.

 

Kerékpározás

Július 21., vasárnap – Vásárosnamény

Visegrád 4 Special Series – Az idei V4-versenyek speciális kategóriájának második fordulóját Vásárosnamény és Ibrány között rendezik meg.

 

Futás

Június 21., vasárnap – Budapest

Az úgynevezett Krokodil Hendi újabb állomása következik. A Káposztásmegyeren kialakított krokodil alakú pályán a hagyományos futóversenyekkel ellentétben nem a rajtidőpont, hanem a tervezett célba érkezési idő a közös. Az egyéni rajtidőpontokat a korábbi legjobb idők alapján állapítják meg, mégpedig úgy, hogy a célidőből kivonják a mindenkori legjobb időt perces vagy 15 másodperces alapon. Tehát ha valaki három perccel gyorsabb bárkinél, akkor három perccel később indulhat.

 

Túrázás

Július 21., vasárnap – Pákozd

Túra a Velencei-hegység központi részén, érintve a hegység legmagasabb pontját, a bronzkori Pákozdvárat, illetve a Cserepes-barlangokat. Visszaúton a Diétás-barlang szerepel a programban, amely szűk járata után kapta a nevét. A túra 9.30-kor indul a sukorói református templomtól, a táv kilenc kilométer, a részvételi díj pedig ezer forint.

 

Futás

Július 21., vasárnap – Miskolc

Az idén már a 3. Diósgyőri-vár Trailt rendezik meg. Az úgynevezett minimaratonin (1.4 km) gyerekek indulhatnak, de legfeljebb százan, míg a felnőttek részére kiírt kis maratonin (8 km) és félmaratonin (19.4 km) egyaránt háromszáznál többen nem vehetnek részt.

 

Futás

Július 21., vasárnap – Nógrád

Futapest terepfutás – Hosszú- (13.5 kilométeres), valamint rövidtávra (5.7) is lehet jelentkezni, az óvodás érdeklődőknek 200 métert kell teljesíteniük. A pályát sok földút, kevés makadámút, valamint aszfalt alkotja. Helyszíni nevezéssel csak harminc indulót fogadnak.

 

Futás

Július 21., vasárnap – Sáska

Fuss fel az Agár-tetőre – A 12 kilométeres verseny a Faluháztól rajtol, egy erdei murvás úton lehet megérkezni a Déli-Bakony egyik legszebb szurdokvölgyébe. Az Agár-tetőt megmászva egy gerincen haladó ösvényen ereszkednek le a futók a régi tanyákhoz.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.