Heti aktuális: Medve-kupa kutyás futóknak

Kétnapos esemény a veresegyházi Medveotthonban, ahol a kutyás fogathajtás mellett kutyás kerékpáros- és dogscooter-versenyt is rendeznek. Egyéb fontosabb események a 13. héten.

Túrázás

Március 26., kedd – Csókakő

Könnyű túra Csókakőtől északra a vár árnyékában, dolomitszirtek, oszlopos törzsű bükkök, erdei nyiladékok, tölgyesek ölelésében. A túrázók felkeresik a csókakői barlangot is, megismerkedhetnek a kifagyásos-oldásos barlangképződésekkel, megcsodálhatják a cseppköveket és borsóköveket, illetve a barlangban élő állatokat. A lámpa kötelező felszerelés! Találkozó a vár alatti parkolóban, indulás 17.30-kor, a túra nagyjából öt kilométer hosszú. Nevezési díj egységesen 800 forint.

 

Túrázás közben a barlangok rejtett kincseivel, rejtett szépségeivel is megismerkedhetünk

 

Túrázás

Március 29., péntek – Budapest

Az esztergomi érsek 1464. március 29-én koronázta magyar királlyá Hunyadi Mátyást Székesfehérváron, ezzel a szokásjog szerint is legitimmé téve uralmát. Mátyást a bárói ligák szegedi egyezménye értelmében már 1458 januárjában megválasztották, viszont a Szent Korona nélkül hatalma vitatható volt. E koronázási időszaknak megfelelően rendezik meg a Mátyás király 555-emléktúrát, amely a Hűvösvölgyi úton lévő Vitamin-völgy parkolóból indul 16 és 18 óra között. A táv 13.4 kilométer, nevezési díj ezer forint.

 

Túrázás

Március 30., szombat – Budapest

Óbuda-Békásmegyer önkormányzata évente egy alkalommal – tavasszal vagy ősszel – rendez több választható távon teljesítménytúrát a Budai-hegyek erdei útvonalain. A részvétel III. kerületiek számára ingyenes, egyébiránt egységesen ezer forint. Az útvonalak kizárólag jelzett turistautakon vezetnek, nem verseny, így jut idő megcsodálni az erdőt. Minden táv (8.5, 17, 32 kilométer) teljesíthető egyénileg, és lehetőség van csatlakozni az óbudai Nordic Walking Klub gyaloglóihoz is. Rajt 7 és 11 óra között a III. kerületi Barátság parkban.

 

Futás

Március 30., szombat – Tordas

Hatodik alkalommal rendezik meg a jótékonysági futást a tordasi Sajnovics János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákönkormányzata javára. A távok közül a 300 méteres, illetve a kettő és hat kilométeres aszfalton vezet, de a 13 kilométeren indulók terepen futhatnak. Utóbbinál eső esetén módosul az útvonal. Rajt 9 és 10.15 között, nevezési díj életkortól függően 500 és 2000 forint között változik.

 

Túrázás

Március 30., szombat – Nagylók

Éjjel a Mezőföldön elnevezéssel 17.5 kilométeres túra indul a nagylóki Taviparti Palota Turistaháztól 21 és 22 óra között. Nevezési díj mindössze 700 forint, s a tervek szerint hajnali 3.30-kor érkezhetnek meg a túrázók a kiindulási helyhez.

 

Kerékpározás

Március 30., szombat – Tihany

BRM (Brevets de Randonneurs Mondiaux) országúti kerékpáros teljesítménytúra-sorozat, amelynek célja, hogy a Párizs–Brest–Párizs (PBP) teljesítménytúrához kínáljon kvalifikációs eseményeket. A PBP a világ legrégebbi kerékpárversenye, először 1891-ben rendezték meg; egykor profi verseny volt, ma azonban kizárólag teljesítménytúrázóként lehet rajta részt venni. A magyarországi BRM-sorozat öt távból (200, 300, 400, 600, 1000 km) és tizenkét teljesítménytúrából áll. A túra, amely nem verseny, országhatárokon halad keresztül, a határátlépéshez útlevél vagy személyi igazolvány szükséges. Az erőpróba önellátó jellegű, vagyis szervizautó-szolgáltatás útközben nincs, márpedig az útvonal Tihanyból indul, érinti egyebek mellett Zánkát, Vonyarcvashegyet, Fonyódot, Balatonboglárt, Zamárdit és Alsóörsöt. Mindez nagyjából 210 kilométer.

 

Túrázás

Március 30., szombat – Bikszárd, Szlovákia

A Kis-Kárpátok felső, vadabb részén halad a 33.8 kilométer hosszú túra, érinti Detrekőszentmiklóst és a Fekete-szirt 662 méteres csúcsát, ahonnan a bükki Tar-kőhöz hasonló kilátás tárul a túrázók elé. Indulás a bikszárdi (Buková) vasútállomástól 7 és 8 óra között, mindössze egy euró ellenében, érkezés 16.30 körül Szomolányba.

 

Horgászat

Március 30., szombat – Dunavarsány

A Method Star’s Double első fordulója a Moby Dick-tónál. Nevezés ezúttal 10000 forint, amely azonban az ebédet, illetve a kiemelt díjazást is tartalmazza. A lebonyolítás nem változott, a versenyt 9 és 14 óra között rendezik meg, értékelhető halak a ponty, az amur, a kárász és a keszeg.

 

Túrázás

Március 30., szombat – Dobogókő

Közepesen nehéz túra Dobogókőről nyugat felé indulva, leereszkedve a Kémény-szikláig, ahonnan gyönyörű a kilátás a Pilis déli vonulataira, a Budai-hegységre és a Gerecsére. Innen vissza más útvonalon Dobogókőre, mindösszesen 16 kilométeren, 500 méter szintkülönbséggel. Részvételi díj 1500 forint, találkozó 9.30-kor Dobogókőn a parkolóban.

 

Futás

Március 30., szombat – Baj

Tavaszi terepfutás a Gerecse-hegységben, 1.5, 7.5, 15 és 26 kilométeren, de a szervezők a gyerekekre is gondoltak, s lesz ovifutam is. Versenyközpont a helyi Szent István Általános Iskola tornatermében. Rajt a legkisebbeknek 9 órakor, de a többi futam is elindul legkésőbb 10 óráig. Nevezési díjak 3000 és 4000 forint között alakulnak, de március 25-ig lehetőség van előnevezésre, amely csökkenti a költségeket.

 

A terepfutás kevésbé teszi tönkre a lábat, mint az aszfaltos
Fotó: shutterstock

 

Túrázás

Március 30., szombat – Nagymaros, Visegrád

Három irányba, három különböző távra lehet vállalkozni a Nagymaros-Visegrád vasútállomástól indulva. A legrövidebb, 21.2 kilométeres szakasz Márianosztrára vezet, míg a 34.2 kilométeres etap Nagybörzsönybe, a Szent István-templomig, az 54 kilométeres leghosszabb táv pedig a szobi vasútállomásig. Nevezési díj egységesen ezer forint.

 

Horgászat

Március 30., szombat – Székesfehérvár

Először rendezik meg a Method Feeder Elite-kupa versenyt a Palotavárosi-tónál. Kizárólag a Method Feeder technika alkalmazható, nevezési díj 10 000 forint, de az indulók létszámát 60 főben maximálták. Az első helyezett nyolcvan, a második ötven, a harmadik harminc, míg a negyedik és hatodik helyezettek tíz-tízezer forint értékű vásárlási utalványban részesülnek.

 

Túrázás

Március 30., szombat – Sukoró

Kisbarlangokat érintő természetismereti túra a Velencei-hegység legszebb szurdokvölgyében. Találkozó 9.30-kor a sukorói református templomnál, ahonnan 13 kilométeres bar(l)angolás indul a Bodza-völgybe. Részvételi díj 1500 forint.

 

Kerékpározás

Március 30., szombat – Százhalombatta

Újra megrendezik a Rejtélyes Batta túrát, amelynek rajtja 10 és 10.30 között lesz a helyi sportcsarnok parkolójában. A táv hozzávetőlegesen 19 kilométer, minden résztvevő megkapja a papíralapú itinert, amely egy térkép nélküli útleírás, hogy merre kell haladni és hol találhatók az ellenőrzőpontok. Ezeken a pontokon fel kell jegyezni különböző adatokat, amelyek bizonyítják, hogy a bringás ott járt. Beérkezés legkésőbb 13 óra az utolsó ellenőrző ponthoz. Részvételi díj 1500 forint, de 18 éves korig csak egy ezres.

 

Túrázás

Március 30., szombat – Zirc

Tavaszköszöntő túrák a helyi művelődési háztól indulva 8 és 11 óra között. A Pintér-árokig és a visszavezető út mindössze öt kilométer, de a Kőkapuig tartó útvonal visszatéréssel együtt is csak tíz, míg Szarvaskútig 15 kilométer.

 

Futás

Március 30., szombat – Piliscsaba

Pilis-trail három távon (10.5, 23.5 és 48.2 km) a piliscsabai futballpályától indulva. Rajt 10, 9 és 8 órakor, de nincs szintidő vagy záróbusz miatti idegeskedés. Az útvonal nagyrészt jelzett turistautakon halad, mely a track és térkép segítségével jól követhető, de ezt a szervezők a további jelölésekkel, szalagozással segítik.

 

Horgászat

Március 30., szombat – Abádszalók

Áprilisi csuka félmaratoni pergetőverseny, amely március 30-án 6 órától április 30-án 18 óráig tart. A Tisza-tó úgynevezett robbantógátjától az abádszalóki kikötőig terjedő szakaszon lehet horgászni az egy hónap alatt, kizárólag a csuka számít. A kifogott halat a szervezők által biztosított mérőmatracon kell megmérni, illetve lefényképezni. Nevezési díj 7500 forint, eredményhirdetés, közös ebéd és pergetőtalálkozó május 6-án 14 órától.

 

Túrázás

Március 30., szombat – Dömös

Rövidebb, de annál izgalmasabb gyalogtúra a Rám-szakadékhoz. Indulás 10.30-kor a dömösi parkolóból, visszaérkezés szintén erre a helyre nagyjából öt órával később. A túra kilenc kilométer hosszú a Rám-szakadékhoz és a Lukács-árokhoz. Nem verseny, vagyis a csoport többször megáll pihenőre, tervezett maximális létszám 30 fő.

 

SUP-ozás

Március 30., szombat – Dunaharaszti

Kezdőknek is ajánlott 2.5-3 órás SUP-túra. Találkozó 13 órakor Dunaharasztiban, a Csónak utca és Kikötő sétány sarkán lévő parkolónál. A deszka bérlése és hozzá tartozó felszerelés 6000 forintba kerül, a saját deszkával érkezőknek azonban csak ezer forint a részvételi díj. Úszástudás kötelező! A túrára az info@liquidcitizens.com e-mail címen lehet jelentkezni.

 

Túrázás, futás

Március 30-31., szombat-vasárnap – Budakalász

A Rókás-kör egy bármikor teljesíthető, önellátó, gyalogos túra és terepfutóverseny Budapest határában. A teljesítést GPS-szel és mobilinternet-eléréssel rendelkező okostelefonnal lehet igazolni. A Rókás-kör sajátossága, hogy bármelyik ellenőrzőpontról kezdhető, az útvonal nem végig jelzett turistaúton halad, továbbá a különböző teljesítési módokhoz tartozó szűkös szintidőkkel mindenki megtalálhatja a számára megfelelő kihívást. Az útvonal a Pilis-hegység délnyugati részén fut, Csobánka és Budapest között nyolcas alakban. További részletek a foxtrail.hu weboldalon olvasható.

 

Kerékpározás

Március 30-31., szombat-vasárnap – Bajánsenye

Kétnapos tavaszköszöntő bringatúra az Őrségben. Lehetőség lesz közös utazásra Budapestről, ahonnan cél Magyarország legnyugatibb csücske, a meseszép, népi hagyományokban gazdag Őrség. Tekerés közben a résztvevők megismerkedhetnek az Őrségi Nemzeti Park kiemelkedő építészeti értékeivel, megcsodálhatják a változatos táj szépségeit, ízelítőt kaphatnak a helyi gasztronómiából és megkóstolhatják a híres ispánki kézműves csokoládét is. Találkozó szombat 8.30-kor Bajánsenyén, a Határcsárda panzió parkolójában.

 

Futás

Március 30-31., szombat-vasárnap – Veresegyház

Az Északi Szánhúzó Kutyások Sportklubja már a 10. Medve-kupa kutyafogathajtó-, kutyás futó-, kutyás kerékpáros- és dogscooter-versenyt rendezi meg idén. A táv négy kilométer a veresegyházi Medveotthonban, s fontos információ, hogy minden versenyzőnek mindkét nap lesz futama. A versenyen bármilyen fajtájú, de kizárólag nem agresszív kutyával lehet indulni.

 

Dömsöd, Székesfehérvár vagy Dunavarsány, mindegy, a cél a halak kifogása.

 

Horgászat

Március 31., vasárnap – Dömsöd

Az idei Préri-kupa harmadik selejtezője, amelyre a nevezési díj 8000 forint. Az első három helyezett egy-egy napijegyet kap ajándékba, illetve a győztes még egy kétszemélyes svédasztalos ebédmeghívásnak is örülhet. Sorsolás nevezési sorrendben, de a késve érkezők a sor végére kerülnek.

 

Futás

Március 31., vasárnap – Balatonfüred

A Generali Runner’s World Run versenyen négy táv közül lehet választani, a legrövidebb 6.2, a leghosszabb 42.2 kilométer. Váltócsapatok is indulhatnak, félmaratonin 2–4, míg a maratoni távon 2–8 fős csapatokkal.

 

Túrázás

Március 31., vasárnap – Kehidakustány

A helyi Deák Ferenc utcában található művelődési háztól 5, 10, 15 és 20 kilométeres úgynevezett Medvehagyma-túra indul, s érinti egyebek mellett az Öreg-hegyet, a Deák-kutat, Kallósdon az Árpád-kori kerek templomot vagy az Égetett-mezőt.

 

Futás

Március 31., vasárnap – Debrecen

Idén már a 9. Rotary futófesztivált rendezik meg Debrecenben. Versenyközpont a II. János Pál pápa téren, ahonnan négy versenyszámban indulnak futamok. A kerekesszékes vagy handbike-os maratoni vagy félmaratoni 11 órakor rajtol, két perccel később a 3/4 maratoni (31.6 km), újabb öt perccel később pedig a félmaratoni mezőnye. Legkésőbb, 11.12-kor a negyed- (10.5 km), illetve minimaratoni (5.2 km) résztvevői indulnak.

 

SUP-ozás

Március 31., vasárnap – Dunaharaszti

Kezdőknek is ajánlott 3 órás SUP-túra, de ezúttal kizárólag jelmezben. Találkozó 12 órakor Dunaharasztiban, a Csónak utca és Kikötő sétány sarkán lévő parkolónál. A deszka bérlése és hozzá tartozó felszerelések 6000 forintba kerülnek, a saját deszkával érkezőknek ingyenes a részvétel. Úszástudás kötelező! A túrára a suprafel@gmail.com e-mail címen lehet jelentkezni.

 

Horgászat

Március 31., vasárnap – Székesfehérvár

A Method-kupa első fordulója a Palotavárosi-tónál. Nevezési díj 10 000 forint, a teljes, négyfordulós versenysorozat győztese egy felszerelt versenyládát nyer, minden hozzátartozó kiegészítővel (konzolok, feederkar, talicska, haltartó, bottartó, tálca stb.), amelynek értéke 320 000 forint. A versenysorozat második és harmadik helyezettje értékes horgászfelszerelést nyer.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Pókember jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.