Heti aktuális: Napfelkelte SUP-ozás közben

Koránkelőknek ideális lehet a szombat, mivel már 4.30-kor a Római-parton lehet jelenésük, s fél órával később vízre is szállhatnak, hogy a Dunán evezve érhessék őket a nap első sugarai.

Kajakozás

Május 8., szerda– Budapest

Délutáni kajakklub csütörtökönként a Rómairól indulva, ezúttal kivételesen (technikai okok miatt) szerdán. Találkozó 17.30 körül a Piroska utca, Kossuth Lajos üdülőpart saroknál a Duna-parton. Evezés sodrásiránnyal szemben, fel a Lupa-szigetig, annak megkerülése után rövid pihenés, majd vissza a Rómaira, ez az út nagyjából két és fél óra. Jelentkezni kizárólag a 06/30-859-2406-os telefonszámon lehet, részvételi díj 3000 forint.

 

Futás

Május 10., péntek – Budapest

Jótékonysági futás a Bátor Tábor beteg gyermekeinek gyógykezelésére. Rajt 18 órakor a csepeli Vásárhelyi Pál Kereskedelmi Szakgimnázium épületétől, a 3.2 kilométeres távra 3200, a 6.4 kilométeresre 3500 forintért lehet nevezni.

 

Az idén már a 13. Ultrabalaton következik. Fotó: MTI/Varga György

 

Futás

Május 10–12., péntek-vasárnap – Balatonfüred

Az idén már a 13. Ultrabalatont rendezik meg. A verseny (221 kilométer) 50 szakaszból áll, a legrövidebb szakasz 1.9, a leghosszabb több mint 10 kilométer, de a rajttól számítva 32 óra áll rendelkezésre a teljes táv teljesítésére. A szintidőn kívül az egyes váltópontokhoz érkező egyéni indulók továbbhaladása – biztonsági és egészségügyi okokból – nem lehetséges.

 

Rafting

Május 10–12., péntek-vasárnap – Bovec, Szlovénia

Szervezett autóbuszos utazás Budapestről, két éjszaka szállás hostelben önellátással, idegenforgalmi adó és három adrenalinban dús program (drótkötélpálya, canyoning, rafting), mindezt 239 euróért. Jelentkezés az info@sicsoda.hu email címen.

 

Kerékpározás

Május 10–12., péntek-vasárnap – Kétvölgy

Háromnapos bringatúra az Őrségben, kizárólag 18 éves kor felett ajánlott, olykor 14%-os emelkedőkkel nehezített az útvonal. Utazás egyénileg Kétvölgybe, ahonnan első nap 40 kilométer tekerés vár a résztvevőkre, második nap már 60 kilométer (Szlovéniát is útba ejtve), vasárnap pedig további 55 kilométer. A túra 14.900 forint, plusz a szállás nagyjából 12.500 forint két éjszakára.

 

Rafting

Május 10–12., péntek-vasárnap – Slunj, Horvátország

Első napon utazás Slunjba, ahol több vízesés is található. Másnap délelőtt raftingolás a Mreznica folyón kezdőknek és profiknak egyaránt, délután lehetőség nyílik ellátogatni a lenyűgöző Plitvicei-tavakhoz s egy kirándulás során felfedezni a nemzeti park vízeséseit vagy elutazni a tengerparti Senj városába. Vasárnap zágrábi városlátogató túra. Jelentkezés és egyéb információk a balkaninfo.hu@gmail.com email címen.

 

Akadályfutás

Május 11., szombat – Kislőd

A Sobri Jóska-emlékparkban egyéni és csapatversenyt rendeznek a 2. Betyár-Race keretében. A rövidebb távon három természetes és húsz kiépített, míg a hosszabb távon hat természetes és negyven kiépített akadállyal.

 

Kerékpározás

Május 11., szombat – Szentendre

Ebben a hónapban minden hétvégén más-más biciklis túrára lehet jelentkezni a skanzenban. A múzeum területén muzeológusok vezetésével olyan helyre lehet tekerni, amely a mindennapi látogatók előtt rejtve marad. Szombaton 11 órától a múzeum különböző típusú malmait (kézi-, vízi-, szél- és szárazmalom) járhatják végig a bringások. Többségüket működés közben is megnézhetik, s kiderül, hogyan lesz a búzából kenyér, illetve mitől ördöngös a molnár. A kerékpártúra nagyjából másfél óra, maximális létszám 25 fő. Részvételi díj 500 forint, gyermekeknek 6 és 18 éves kor között 250 forint, továbbá a skanzenbelépőt is fizetni kell. Biciklibérlés korlátozott számban lehetséges 600 forintért.

 

Túrázás

Május 11., szombat – Nagymaros

Gyülekező 9 órától Nagymaroson a Szamaras utcai parkolónál, indulás 9.30-kor, visszaérkezés 14 óra körül, célpont a Remete-barlang. A túra hossza 9.1 kilométer, könnyű nehézségi szinttel. Kutyabarát túra, ingyenes, de a tura@hellodunakanyar.com e-mail címen kötelező a regisztráció.

 

SUP-ozás

Május 11., szombat – Budapest

Napfelkelte a Dunán, találkozás 4.30-kor (!) a Római-parton a Kossuth Lajos üdülőpart 21. szám előtt. Indulás 5 órakor, sodródás a vízen, közben megcsodálható a főváros a felkelő nap fényében. A Szabadság híd után, a Műegyetem rakpartnál ér véget a túra, amely legfeljebb háromórás. Részvételi díj 6000 forint, amely tartalmazza az oktatást, a felszerelést és a mentőmellényt. Saját deszkát használóknak csak 2000 forint, de akkor a mentőmellényt is maguknak kell biztosítaniuk. Úszástudás kötelező!

 

Túrázás

Május 11., szombat – Budapest

Kalandozás az egész családnak egy mészkőhegy belsejébe, védett természeti területen fedezhető fel a tavasz ébredése. A környék geológiájáról árulkodnak az impozáns felszíni formák és sziklaalakzatok. Találkozó 10 órakor a csillaghegyi HÉV-állomásnál, érkezés ugyanide 13 órára. A táv 4.5 kilométer, részvételi díj 2000 forint, gyerekeknek 1500 forint. Jelentkezni az erdoajandeka@gmail.com e-mail címen lehet.

 

Kajakozás

Május 11., szombat – Tokaj

A Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet, Bodrog-ártér fokozottan védett részei páratlan vízitúrázói élményt nyújtanak a látogatóknak. Nem véletlen, hogy engedélyhez van kötve, ezért 8900 forint ellenében egy-egy napos kajaktúrán lehet megcsodálni a hazai madárvilág gyönyörű egyedeit, kócsagokat, gémeket, s talán a türkizkék hátú jégmadár is felbukkan.

 

Futás

Május 11., szombat – Nagymaros

Terepfutás a Börzsönyben, részvétel kizárólag online nevezéssel a hegyfutas.hu weboldalon. Versenyközpont a Fő téren, lehet nevezni 55 és 90 kilométerre, illetve 25 kilométeren egyéniben vagy váltóban is lehet indulni. Rajt 6 és 9 óra között távoktól függően.

 

Túrázás

Május 11., szombat – Ballószög

Nyakvágó teljesítménytúra, amely azonban futóbarát, tehát az ellenőrzőpontok nyitva tartásánál a szervezők figyelembe veszik, hogy gyorsabb „túrázók” is indulnak. A három táv közül a 33 kilométerre 1500, a 22.5 kilométerre 1000, míg a 14 kilométerre csupán 500 forint a nevezési díj. Előnevezésnél meleg ételt is lehet igényelni 1000 forint/adag áron, a menü ballószögi kapros krumplileves és kenyérlángos.

 

Túrázás

Május 11., szombat – Badacsony

Az idén már hatodik esztendeje, hogy egész évben vezetett túrákat szervez a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület. Ezúttal 10 órai indulással a tavaszi természet varázsában lehet gyönyörködni Szigligeten. Hatéves kor alatt ingyenes, 6 és 14 éves kor között 500 forint a nevezési díj, idősebbeknek egyaránt 1000 forint. Jelentkezni a badacsonytomaj@tourinform.hu e-mail címen Árvai Gábor túravezetőnél lehet.

 

A Balaton északi részén számos látnivalóban gyönyörködhetünk túrázás közben
Fotó: MTI/Varga György

 

Kerékpározás

Május 11–12., szombat-vasárnap – Budapest

A Visegrád 4 elnevezésű nemzetközi országúti versenyt hetedik alkalommal rendezik meg, az idén is a fővárostól Pannonhalmáig tekerhetnek a nevezők. Másnap kizárólag a hölgyeknek is megrendezik a futamot.

 

Kenuzás

Május 11–12., szombat-vasárnap – Kismaros

Kétnapos vízitúra a Duna talán legizgalmasabb szakaszán, találkozás 8 órakor a Duna-parton Kismarosnál, amit nagyjából 72 kilométer evezés követ Leányfaluig meg vissza. Részvételi díj 6000 forint, amely tartalmazza a kenubérlést, a csomagszállítást, illetve a szállást Leányfalun.

 

Kerékpározás

Május 11–12., szombat-vasárnap – Zakopane, Lengyelország

A Magas-Tátra körbe bringával, aszfalton, nagyjából 196 kilométer és 2750 méter szintkülönbség megtételével. Szállás Zakopanéban 20-25 euróért, túravezetés 6000 forint. Jelentkezés a lovemagastatra@gmail.com e-mail címen.

 

Kerékpározás

Május 12., vasárnap – Szentendre

Ebben a hónapban minden hétvégén más-más biciklitúrára lehet jelentkezni a skanzenban. A múzeum területén muzeológusok vezetésével olyan helyre lehet tekerni, amely a mindennapi látogatók előtt rejtve marad. Vasárnap 11 órától a látogatók muzeológus vezetésével végigjárhatják a skanzen szakrális épületeit, gyönyörködhetnek a református templom festett kazettáiban vagy a görögkatolikus templom ikonosztázában. A túra végére a harangok titkos nyelvére is fény derül. A kerékpártúra nagyjából másfél óra, maximális létszám 25 fő. Részvételi díj 500 forint, gyermekeknek 6 és 18 éves kor között 250 forint, továbbá a skanzenbelépőt is fizetni kell. Biciklibérlés korlátozott számban lehetséges 600 forintért.

 

Kajakozás

Május 12., vasárnap – Tokaj

A Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet, Bodrog-ártér fokozottan védett részei páratlan vízitúrázói élményt nyújtanak a látogatóknak. Nem véletlen, hogy engedélyhez van kötve, ezért 8900 forint ellenében, egy-egy napos kajaktúrán lehet megcsodálni a hazai madárvilág gyönyörű egyedeit, kócsagokat, gémeket, s talán a türkizkék hátú jégmadár is felbukkan.

 

Futás

Május 12., vasárnap – Budapest

Magyarország 15 éve csatlakozott az Európai Unióhoz, ezért 15 kilométeres futóversenyt rendeznek a fővárosban az Európa-napok keretében. A táv az idén is teljesíthető egyben vagy váltóban is (7.5–7.5 km). Rajt az V. kerületi Szabadság térről 10 órakor.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.