Téli sportok

Egyre több a hazai sípálya

Megérkezett a hó, és lassan bizony állandósul a hideg is. Egyelőre azonban nem érdemes kapkodni, mert az eplényi és a mátraszentistváni pálya sem üzemel, de kétségtelenül közeledik a hazai síszezon.

A fázósabbak persze most nem örülnek, de akik a telet és különösen a téli mozgásformákat kedvelik, elégedetten dörzsölik a tenyerüket. Az időjárás-jelentésben ugyanis végre nem az évszaktól teljesen idegen melegről, hanem a hidegről szólnak a hírek, sőt hétfőn – néhány nappal december első napja előtt – a hó is megérkezett. Az Északi-középhegységben néhány helyen már összefüggő hótakaró alakult ki, de esett némi hó a Bükkben is, s ha marad az évszakhoz illő hideg, havas idő, hamarosan itthon is birtokba lehet venni a sípályákat.

Egri Katalin, a Síoktatók Magyarországi Szövetségének elnöke beszélt a Csupasport hamarosan megjelenő Síelés magazinjában, hogy a hazai síterepek is népszerűek.

„A síelés eltolódik a külföld felé, de sokan síelnek idehaza is, és nekik sem kell kompromisszumot kötniük a minőségben – fogalmazott Egri Katalin. – Nyilván mást tud nyújtani egy hazai és egy külföldi pálya, de valójában az a fontos, hogy mindenki tudja, mi a célja a síeléssel.

Idehaza 12 működő sípályát találunk: Bánkúton, Dobogókőn, Eplényben, a Kékestetőn, Mátraszentistvánon, a Nagy-Hideg-hegyen, Pécsen, Sátoraljaújhelyen, a Sopron-Vasfüggöny Sífutópályán, Szilvásváradon, Tokajban és Visegrádon.

Ideális esetben itthon decembertől márciusig tart a síszezon, azaz akár 80–90 napot is lehet síelni. Igaz, az időjárás nem volt kegyes az elmúlt években, egyre kevesebbszer hullott hó, de az üzemeltetők arra törekednek, hogy minél jobb szolgáltatást nyújtsanak, ezért egyre több helyen szerelkeztek fel hóágyúval.

 

Egyre több a hazai sípálya, csupán megfelelő mennyiségű hóra lenne szükség.
Fotó: sioktatasepleny.hu

 

A két legismertebb hazai síterep Eplény és Mátraszentistván, ezért összeszedtük, mi a helyzet a két hazai elitpályával.

Eplény
Tavaly csak december 21-én indult az idény, ellenben még Húsvéthétfőn, április 2-án is síelhettek az érdeklődők, azaz 109 napig volt nyitva a pálya. Az összesen 7.9 kilométeres pályarendszeren februárban adtak át kétüléses felvonót, és a pályán működik síkölcsönző, síszerviz, síoktatás, továbbá este is lehet síelni, és persze nem hiányozhatnak a vendéglátóhelyek sem. A pályák túlnyomó része – majdnem hat kilométer – kezdőknek való, de haladókhoz és profikhoz passzoló rész is található. A pályán egyelőre nincs hó, így várni kell még a síelésre.
A pálya honlapját itt találja.

Mátraszentistván
Egyelőre a mátraszentistváni pályán is a „Zárva vagyunk” kiírás fogadja az érdeklődőt, mert bár 15 centiméteres havat is jósolnak az előrejelzések, ez természetesen csak díszíti a terepet. Az üzemeltetők várják a tartós hideget, hogy a hóágyúkkal a legjobb minőségű havat készítsék el. A Mátra szívében három falu alkot egy sízónát, amelyben 10 pálya található, valamivel több mint négy kilométeren. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően nyolc modern sílift működik.
A mátraszentistváni síparkról itt olvashat.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.