Európa legjobb síterepei

Ausztria, Olaszország, Svájc és Franciaország a legjobb és leghosszabb pályarendszerekkel rendelkezik, s bár némelyik nem olcsó, összeállításunkból kiderül, miért annyira vonzók.

Nemrég összeállítást készítettünk, amelyben adtunk néhány tippet, hova érdemes elugrani akár egy napra síelni. Most szintet lépünk, s – a teljesség igénye nélkül – kiemeltünk öt helyszínt, ahol bármikor megéri síelni, már amennyiben időnk és pénztárcánk engedi.

Kitzbühel (Ausztria)
A mértékadó skiresort.de stábjának tesztje és értékelése alapján 2017-ben ötödször kapta meg a fődíjat, azaz választották a világ legjobb síterepének. A legendás pályarendszer Budapesttől nagyjából hatórányi autóútra fekszik, a látogatókat 185 kilométernyi sípálya várja, összesen 57 felvonó és sílift működik, s évente átlagosan 200 naposra nyúlik a síszezon. Ennek megfelelően az idény már október 13-án elindult, napijegyet akár 50 euró alatt is lehet kapni, gyerekeknek pedig ennek a feléért. A tökéletes kiszolgáláson kívül vonzóvá teszi természeti szépsége és egyedülálló hangulata. Részletek itt.

Pontes de Soleil (Franciaország és Svájc)
A világ legnagyobb síterepeinek egyike Pontes de Soleil (szó szerint: a Nap kapuja), ahol 286, összességében nagyjából 650 kilométernyi pályarendszer várja a síelőket, s 196 sílift szolgálja ki az igényeket. A síterület a francia Haute-Savoie megyében és a svájci Wallis kantonban, a Genfi-tó felett, pazar környezetben fekszik, a határ mindkét oldalán összesen 12 üdülőhelység kínálja a kikapcsolódási lehetőségek széles tárházát. Óriási méretei ellenére egyetlen bérlettel használható, de míg Kitzbühelbe már el lehet indulni, a francia-svájci terepre még ne rohanjunk, a szezon ugyanis december 22-től április 22-ig tart. Információk itt és itt.

 

A Nap kapuja nagyjából 650 kilométernyi pályarendszerrel várja a síelőket Franciaországban és Svájcban.

 

Val Gardena (Olaszország)
Kedvelt európai sícélpont a Bolzanótól nem messze fekvő, összesen 175 kilométernyi sípályát működtető Val Gardena. A pályák nagy része közepes nehézségű, de kezdők és profik is élvezhetik az olasz terep adottságait, a legmagasabban fekvő pálya 2518 méterről indul. Egy ilyen szintű síterepen természetesen évről évre jelentős fejlesztések zajlanak, most is bővítették, illetve modernizálták a síliftek kapacitását. A Sellaronda nevű pálya amolyan körpálya, amely a világ egyik legszebb terepe, de csak tapasztalt síelőknek ajánlott. A Dolomit Superski bérlettel egyébként a környék sípályáit (így már összesen 1200 kilométernyit!) lehet használni. Információk itt.

St. Moritz (Svájc)
A svájci város 1928-ban és 1948-ban téli olimpiát is rendezett, ma a világ egyik legelőkelőbb síközpontja. St. Moritzhoz hozzá kell számítani Corvigliát és Margunst, s így együtt adja ki a neves svájci síparadicsomot, amelynek legmagasabb pontja 3057 méter. Maga a város is lenyűgöző, a már most is nyitva lévő síterepre pedig ugyanez elmondható. Akármilyen hideg is van, rengeteget süt a nap, amelytől melegebb nem lesz ugyan, de remek időjárást garantál. Összesen 155 kilométeren lehet síelni, ugyanakkor a svájci életszínvonalnak és árképzésnek megfelelően nem pénztárcabarát. Információk itt és itt.

 

Trois Vallées április 22-ig várja a sízőket.

 

Trois Vallées (Franciaország)
Trois Vallées (magyarul Három völgy) a világ legnagyobb összefüggő pályarendszere a maga 600 kilométerével. Ember legyen a talpán, aki képes kiismerni magát a hatalmas terület szövevényes pályarendszerében. A leghosszabb a Col de l’Audzin nevű pálya, amelyen 12 kilométeren keresztül, 1400 méteres szintkülönbséggel lehet síelni. Csábító a Val Thorens nevű rész, amelyen többször is 3000 méter fölé juthatunk. A terep december 8-án nyit, és a tervek szerint április 22-ig várja a síelőket. Információk itt.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.