Hangolódj a télre műanyag sípályán!

Magyarországon is egyre több műanyag sípálya található, amelyek remekül segítik a tanulást, illetve a felkészülést a téli, havas síszezonra.

A havazás persze még odébb van, hiszen javában tombol a vénasszonyok nyara, ez azonban jelenti azt, hogy ne lehetne elkezdeni a hangolódást a síszezonra. És nemcsak fejben, tervekkel, hanem csúszással is – főleg, ha még a kezdeti lépéseknél tartunk. Erre kínálnak kiváló lehetőséget a műanyag pályák, amelyekből országszerte jó néhány található, szóval nagy eséllyel a lakóhelyünk közelében is találunk egyet. Vagy legalábbis jóval közelebb, mintha külföldre indulnánk csúszkálni.

„A műanyag pályák nagy előnye a stabilitás, ezáltal pedig iskolai rendszer is épülhet rá – mondta Gutbrod Dezső, a visegrádi Nagyvillám-sípálya üzemeltetője. – A fő profilunk persze a téli síelés, hóágyúval is rendelkeznek a pályáink. és ezt egészíti ki a műanyag pálya, amely az árát tekintve nagyjából a fele a téli áraknak.”

Visegrádon két műanyag pálya is található, egy 50 méteres a kezdőknek és egy 110 méteres a haladóknak, előbbi nagyjából öt, utóbbi 25 méter szintkülönbséggel s meredek kezdettel. A tapasztalatok szerint a műanyag pályákat inkább a környékbeliek veszik igénybe, ezért is van viszonylag sok az országban. Visegrádon persze télen aztán rögtön hóra is lehet váltani – sőt, télen havas, műanyag pályán lehet gyakorolni –, míg máshol, ahol esetleg csak műanyag pálya van, más helyszínen tartott sítáborral folytatódhat a tanulás.

A műanyag felületen ugyanúgy kell tanulni, csak éppen több szilikonra van szükség

A műanyag pálya azért hasznos a tanulás szempontjából, mert kezdőként ugyanazt a technikát kell elsajátítani havon és műanyagon is. Utóbbi esetében arra kell figyelni, hogy a pályát vagy a léceket szilikonos kenéssel kell bevonni, ami elősegíti a csúszást.

A tapasztalatok szerint a gyerekek nagyjából tíz perc alatt átállnak a műanyagról a hóra, hiszen ugyanazt kell csinálni, csak kicsit erősebb mozdulatokkal, míg a felnőttek – a nagyobb csúszás miatt – óvatosabban mennek át a hóra.

Gutbrod Dezső kérdésünkre hozzátette, lehet a visegrádi 110 méternél is hosszabb egy-egy műanyag pálya, viszont akkor hosszabb területen kell megoldani, hogy megfelelően csússzanak a lécek. A műanyag pályás síelés fő szezonja most kezdődik, ősszel hangolódnak rá a sí fanatikusai a télre. Ami a tanulást illeti, egyedül a 3-4 éveseknek nehezebb a műanyag, mint a hó, mert annyira finom még a kicsik mozgása, hogy nehezebben boldogulnak ezen a pályán.

A sieljitthon.hu oldal cikke szerint Magyarországon már 23 műanyag sípálya működik, míg a sielok.hu adatbázisa szerint 29 ilyen pálya érhető el. Ami az árakat illeti, az egyéni órák 4–7 ezer forint között érthetőek el, míg tanfolyamokat 12 és 55 ezer forint között találunk. Egy-egy óra 2–4 ezer forint közötti összegre jön ki, viszont ebben még nincs benne a felszerelés.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.