Melyek a legjobb mobilos síalkalmazások?

Akkor sem kell nélkülözni a telefonunkat, ha síelésre készülünk. Síelés 2018–2019 magazinunkban a legjobb alkalmazásokat is bemutatjuk, a 100 oldalas kiadvány kapható az újságárusoknál!

Elsőre talán furcsa lehet, de kezdjük egy olyan alkalmazással, amelynek a sípályán közvetlenül már semmi hasznát sem vesszük. Előtte viszont annál többet.

Androidra és iOS-re is elérhető a SkiFit nevű applikáció, amely nyolchetes (másképpen négyszer kéthetes) felkészítést kínál a síszezonra. A több mint száz speciális gyakorlat és a különböző edzések azokat az izmokat mozgatják meg, amelyekre majd a sípályán is szükség lesz, továbbá az alkalmazás kínálta tréningekkel fejleszthetjük az egyensúlyérzékünket, illetve a koordinációnkat, amely hasznos lehet majd a hófödte síterepeken is.

Ha már megkezdtük a felkészülést a síszezonra, érdemes lehet szemmel tartani azt a terepet (vagy azokat a terepeket), amelyet majd szeretnénk meglátogatni – ebben pedig nagy segítségét nyújtanak a különböző időjárás-jelentő és pályafigyelő applikációk.

Ilyen például a Ski Explorer, amely rengeteg hasznos információval segít minket: szállodák, síterepek, üzletek, gyógyszertárak, térképek, kirándulóhelyek, korábbi időszakok hóhelyzete, no meg időjárás-előrejelzés. Hasonló kaliberű, de inkább a sípályákra koncentrál a Ski & Snow Report, amelyben több mint kétezer síterepről találunk havas információkat, sőt a webkamerák képét is figyelemmel kísérhetjük.

Ha már a pályán vagy annak közelében vagyunk, kifejezetten fontos figyelni a biztonságunkra. Itt nyújthat nagy segítséget a Mammut Safety vagy éppen a SnowSafe névre hallgató applikáció: mindkettő figyelmeztet a lavinaveszélyre, sőt az előbbi kisebb kockázatelemzést is ad nekünk, ráadásul elmenthetünk egy telefonszámot, amelyet veszély esetén automatikusan tárcsáz az alkalmazás. Csak iOS-re érhető el a Liftopia, amely a sílifteket tartja számon, de nemcsak listázza őket, hanem az alkalmazáson keresztül jegyet is vehetünk a felvonókra, ami azért már jelentős könnyítés egy-egy túra során.

Most, hogy már felkészültünk a szezonra, vagyis megvan a szállásunk, tudjuk, mi a teendő baj esetén, van síbérletünk, felvonójegyünk, szóval gyakorlatilag mindenünk, nos, akkor elkezdhetünk síelni.

Itt pedig appból is legalább akkora a választék, mint sípályából világszerte, de szerencsére azért már vannak kipróbáltak és bizonyítottan jók. Az egyik legnépszerűbb a SkiTracks, amely ugyan fizetős, de egy euró az ára, szóval észre sem vesszük a sítúra költségei mellett – viszont egész nap velünk lesz, méri a megtett távolságot, sebességet, szintkülönbséget, mindezt térképre rajzolja, vagyis a komplett síelésünket naplózhatjuk vele.

Nagyobb társasággal jópofa alkalmazás a Snocru, amelyben a barátainkkal versenghetünk, megoszthatjuk a pozíciónkat, fotókat küldhetünk egymásnak, vagy éppen chatelhetünk egy-egy csúszás végén. Hasonló jellegű a Skylinx, bár ez iOS-en már három euróba kerül. Igaz, egy-egy igazán jó alkalmazásért simán megéri kifizetni három, öt vagy akár tíz eurót; ezek még vállalható összegek cserébe azért, amennyi pluszt és élményt kaphatunk.

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.