Mit együnk síelés alatt?

Étkezés a lejtőkön? A reggelitől az ebédszüneten át a könnyed vacsoráig a síelőknek gondosan kell összeállítaniuk az étrendet, ha azt szeretnék, hogy a legtöbbet hozzák ki a téli vakációból.

A nappalok rövidek, az éjszakák hosszúak, a hőmérséklet alacsony. Aki síutazásra megy, azt csábító kínálat fogadja az éttermekben, hüttékben, két sípálya között feltölthetjük magunkat némi táplálékkal, ám nem árt odafigyelni arra, hogy mit eszünk. Nemcsak azért, hogy fittek maradjunk, hanem amiatt is, mert kellemetlen érzés, ha a lejtőkön emésztési problémával kell szembenéznünk.

Síeléskor olyan ételeket válasszunk, amelyek összetett szénhidrátot, némi fehérjét és zsírt tartalmaznak.

TIPPEK REGGELIRE

Az átlagos síelő óránként 300–600 kalóriát éget el, így gondoskodni kell a megfelelő tápanyagellátásról. Mielőtt elindulunk a lejtőkre, ne hagyjuk ki a reggelit. Klasszikus reggelinek számít a müzli, tej, gyümölcs kombináció. Ez a gyors és egyszerű étkezés tartalmaz rostot, kalciumot, vitaminokat és szénhidrátot is, amely energiát ad a sporthoz.

Az olcsó, gyors és tápláló reggeli étkek közé tartozik a pirítós is, amit teljes kiőrlésű kenyérből készítsünk el. Mogyoróvajjal megkenve még több energiát ad.

Recept egy tuti reggelihez: zabkása tojásfehérjével

Ha síelés előtt tojásfehérjével megspékelt zabkását fogyasztunk, kis túlzással egy hegyet is képesek leszünk megmozgatni. Igazi proteinbomba, amit így készíthetünk el.

Hozzávalók:
½ bögre zabpehely
½ bögre mandulatej
6 szem eper
2 tk méz
1 csipetnyi só
3 db tojásfehérje
1 tk mogyoróvaj

Megjelent a símagazin!

Síelés 2020–2021 magazinunkban hosszabban is írunk a síszemüvegekről, az árakról és a megfelelő viseléséről. Fókuszban a Covid-mentes síelés, óvintézkedésekkel, de külföldi körkép, divattörténet, gasztrotipp és sok egyéb sícikk is színesíti a 84 oldalas magazint, amely kapható az újságárusoknál.

A zabpelyhet egy kis fazékban 5–7 percig főzzük a mandulatejjel, az apróra vágott eperrel, a mézzel és a sóval, majd levesszük a tűzről. A tojásfehérjét felverjük és kanalanként hozzákeverjük a zabkásához, majd visszatesszük a tűzhelyre és további 2-3 percig főzzük. Mogyoróvajjal tálaljuk.

EBÉDÖTLETEK

Ebédre magasabb fehérje- és szénhidrát- és alacsony rosttartalmú étel ajánlott. Például egy szelet grillezett lazac fél csésze rizzsel vagy édesburgonyával, esetleg bármilyen párolt vagy grillezett zöldséggel nagyszerű választás az energiaszint fenntartásához, amelyre szükség van a délutáni lesiklás alkalmával.

A hideg időben mindannyian szeretünk valami meleg, laktató ételt. Egy tányér forró leves friss kenyérrel laktató. Ha pedig valaki bírja a csípőset, választhat tápláló, fehérjedús csilit, amit hús nélkül, zöldségekkel és babbal is elkészíthetünk.

Recept egy tápláló ebédhez: vegetáriánus csili

Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma
1 db kisebb cukkini
1 db zöldpaprika
100 g cheddar sajt
1 db vörösbabkonzerv
2 evőkanál csilipor
2 evőkanál őrölt kömény

1 db konzervparadicsom
300 g konzervkukorica

A hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk, a cukkinit megmossuk és kockára vágjuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk és kis darabokra szeleteljük. A babot leszűrjük és hagyjuk lecsepegni. Egy lábasban felforrósítjuk az olajat, beletesszük a paprikát és a hagymát, majd kb. 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a csilit, a köményt, és még egy percig főzzük. Hozzáadjuk a felszeletelt cukkinit, a kukoricát, a paradicsomot a levével együtt felfőzzük, majd alacsonyra vesszük a lángot, és főzzük további 12 percig. Végül hozzáadjuk a babot, és főzzük még egy percig. Tálaláskor a párolt zöldséges keveréket bőven megszórjuk reszelt sajttal, és kenyérszeletekkel tálaljuk.

VACSORATIPPEK

A hegyen töltött nap végén megérdemlünk egy ízletes vacsorát, ám törekedni kell arra, hogy ne együk túl magunkat zsíros, kalóriadús ételekkel.

A fehérjedús fogások nagyon jók arra, hogy az izmaink regenerálódjanak. Ajánlott a csirkehúsból, halból készülő ételek zöldségkörettel, tésztával.

Ha családdal síelünk, teljes kiőrlésű tésztából készült pizzát is vacsorázhatunk a gyerekekkel, amire feltétként friss zöldségeket, zsírszegény sajtot tegyünk.

Recept egy ízletes vacsorához: csirkés-gombás tészta

Hozzávalók:
30 dkg csirkemell
1 fej vöröshagyma
15 dkg gomba
kókuszzsír

bors
40 dkg teljes kiőrlésű penne

A csirkemellet kockára, a vöröshagymát apróra vágjuk, a gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. A kókuszzsírt felmelegítjük, megpároljuk rajta a hagymát, majd hozzáadjuk a csirkemellet. Sózzuk, borsozzuk és megpirítjuk. Amikor a hús kezd puhulni, hozzákeverjük a gombát, és néhány percig, a hús teljes megpuhulásáig pároljuk. A tésztát a csomagoláson található előírás szerint lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük és leszűrjük. Tálaláskor a tésztára halmozzuk a gombát és a csirkét.

Illusztrációk: AFP

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.