Síbakancsok: évtizedre szóló barátság

Itt a november, lassan érdemes beruházni a sífelszerelésre: ezek közül talán a legfontosabb a bakancs, amely a hosszú évek alatt annyira meghatározhatja az élményeinket, hogy szinte személyes kapcsolat alakulhat ki vele.

A síruha egy idő után elveszíti különleges tulajdonságait, egyre kevésbé vízálló és meleg, elszakadhat, a szemüveg összekarcolódhat, a síbot és a kesztyű fogyóeszköz, a lécet pedig egy idő után megunjuk. Sífelszerelésünk egyetlen állandó darabja a bakancs lesz, amely alapvetően határozza meg a síeléssel és a hegyekkel való kapcsolatunkat. Már csak azért is, mert tulajdonképpen ez köt össze bennünket a léceinkkel.

Éppen ezért nem szabad megspórolni az időt, hogy kiválasszuk a megfelelőt, hiszen egy jó lábbeli nemcsak a kényelemről gondoskodik, hanem azt is meghatározza, a lejtőkön hogyan tudjuk irányítani a sílécet. Síbakancsot sosem ad hoc választunk, hanem – hangozzék bármilyen régimódian – konkrét szempontok alapján. Az alábbi négy dolgot kell figyelembe vennünk, mielőtt megvesszük álmaink bakancsát, különben könnyen előfordulhat, hogy mégsem az lesz álmaink bakancsa.

Méret. Síbakancsot ne úgy vásároljunk, mint utcai cipőt. Otthon egy papírlapra gondosan rajzoljuk körül a lábunkat, hogy pontosan tudjuk a talpunk méretét, ezzel az üzletben megkönnyítjük a dolgunkat, legalábbis ha nem akarunk háromszor annyi bakancsot felpróbálni, mint amennyit szükséges. A bakancsok belsejében (általában a nyelvén) ugyanis fel van tüntetve a méret, de nem érdemes erre hagyatkozni, inkább saját magunknak kell eldönteni, hogy valóban jó-e a lábunkra. Az az egészséges lustaságra alapuló módszer sem működik, hogy ha ez a 42-es nem jött rám, akkor majd az a 43-as biztosan jó lesz, ugyanis könnyen lehet, hogy valójában ugyanaz a méret mindkettő. Nincs kifogás: minden egyes bakancsot fel kell húznunk a lábunkra.

Mindig vastag sízokniban végezzük a tesztet, és úgy tudunk meggyőződni arról, hogy a méret jó-e a lábunkra, hogy kivesszük a belsőt, majd belebújunk először abba, és a sarkunkat ütközésig hátranyomjuk.

Ha ezután még az ujjak előtt össze tudjuk fogni a mamusz alakú belső hegyét, jó eséllyel a lábunkra gyártották a bakancsot is. Erről úgy tudunk végleg meggyőződni, hogy következő fázisként a belsővel együtt felhúzzuk a külső műanyag héjat is, becsatoljuk, először csak a legkisebb fokozatban, majd egyre szorosabbra vesszük. Akkor ideális minden, ha a lábujjak most sem érnek hozzá a béléshez, de győződjünk meg arról is, hogy nem nyomja-e a lábfejünket a cipő, mert ha igen, akkor fázni és zsibbadni fog a lejtőkön, ugyanis elszorítja benne a vérkeringést.

Így válasszunk bakancsot!

1. a hosszanti lábméret alapján

2. az oldalirányú lábméret alapján

3. a testsúly alapján, hogy könnyű vagy merev legyen a bakancs

4. a tudásszint alapján: kezdők, haladók, profik

5. a felhasználás módja alapján, sima síelésre kell, vagy inkább trükközni próbálunk

6. igénylünk-e hozzá extra kiegészítőket

Ezután próbáljuk meg felemelni a sarkunkat a cipő belsejében, és ha ez csak néhány milliméterre sikerül, akkor rendben is vagyunk, a bakancs megfelelően fogja a bokánkat is. A választásnál fontos szempont, hogy a lábfejünk ne csak hosszában illeszkedjen, hanem oldalirányban is, azaz nem szabad, hogy nyomjon ebből az irányból sem. Imitáljuk a síelés közben végzett döntött mozdulatokat, mert nem csak az a lényeg, hogy alaphelyzetben passzoljon a lábunkra a bakancs.

Persze a külső is lényeges, de mivel hatalmas a választék, esztétikai szempontból is könnyen ki tudjuk választani a legmegfelelőbbet. Így ugyanis jóval nagyobb az esélye az előbb említett „személyes kapcsolat” kialakulásának. Ha minden összeállt, jöhet a próba legmacerásabb része: mielőtt megvesszük, el kell tölteni benne vagy negyedórát, hogy kijöjjenek a rejtett hibák is. Ha túlestünk az aprólékos választáson, ezt már ne spóroljuk meg.

Testsúly. A szabály egyszerű: ha könnyebbek vagyunk, a cipőnek is kevésbé kell keménynek lennie, ha nehezek, akkor ellenkezőleg, kemény bakancsra van szükségünk. A bakancs merevsége (ez az úgynevezett flax index) ugyanis alapvető szerepet játszik a terhelésben. Ha valakinek nagyobb a súlya, könnyebb bakancsban nem tud rendesen előre, a sípcsontra terhelni, és rengeteg energiával jár, hogy irányban tartsa a sílécet; ugyanez a gond, ha a bakancs merevebb a kelleténél.

Mert a terhelés akkor is elvész a cipőben, amelyet sokkal nehezebb mozgatni, így az energiák itt is feleslegesen mennek el a korrigálásra, emiatt pedig nemcsak hamarabb kifáradunk, de a tartásunk és a mozgásunk is helytelen lesz.

Tudásszint. Itt is a keménység a meghatározó, ugyanis kezdőknek puhább bakanccsal érdemes kezdeniük, amelyen jobban érzik a váltásokat, míg a haladók húzhatnak keményebbet, hiszen ők már a dinamikára figyelnek jobban, semmint az alapokra. Kivétel, ha valaki egyszerre kezdő és nagydarab, mert neki akkor is keményebb bakancsot érdemes használnia. Ő abban is érzi majd a finomságokat, a puhában csak végigbosszankodná az oktatást, vagy elege lenne, és a síléceket a vállára dobva gyalog indulna lefelé a hegyen – láttunk erre is példát…

November végén jön a símagazinunk!

Néhány hét múlva 100 oldalas símagazinnal jelentkezünk, amelyet az újságárusoknál, hipermarketekben lehet majd megvásárolni. A Síelés 2018/2019 kiadvány elsősorban az újdonságokra fókuszál, legyen az felszerelés, kütyü, pálya vagy bármi más, de hasznos infókat kapnak a kezdők – és remélhetőleg a haladóbbak is.

Felhasználás. Mivel ma már nem csupán a kijelölt pályákon folytatott elegáns hobbisízés létezik, a legnagyobb gyártók is igyekeznek figyelembe venni a piacot és specializálni a termékeiket. Ennek megfelelően már nemcsak a hagyományos, merev pályabakancs (ez nem más, mint a hagyományos női és férfi síbakancs) létezik, hanem rugalmasabb és jobban illeszkedő modellek is, amelyek inkább trükközésre alkalmasak a kijelölt pályákon elkülönített freeride- és freestyle-parkokba, a legprofibbaknak pedig nagyjából bárhova.

Vannak kemény, szűk és drága versenysíbakancsok, és mivel egyre népszerűbb a túrasízés is, ma már szinte grammra kiszámított, kompaktabb túrabakancsokat készítenek, mivel ott már nemcsak az számít, mekkora a túrázó súlya, hanem hogy mekkora súlyt cipel a hátizsákjában.

Ezen kívül a nagy versenyben a cégek igyekeznek egyre több extrával felszerelni a lábbeliket, mint például a fűthető talpbetét, beszerelhető lavinajeladó és a még tovább fejlesztett energiaelnyelő konstrukciók, amelyeknek az a céljuk, hogy minél könnyebbé tegyék a síelést. Ezek azonban csak extra kiegészítők, és mindent ezek sem fognak megváltoztatni: a kiválasztásra fordított időt semmilyen fejlesztés nem spórolhatja meg. És mi se hagyjuk, hogy a technika fejlődése kényelmessé tegyen minket ezen a téren.

(Megjelent a Síelés magazinban 2016-ban.)

Amire kevesen figyelnek: a kötés

Valóban, a bakancs összeköti a síelőt a lécével, de van egy nagyon fontos elem, amely a bakancsot rögzíti: a kötés. Nemcsak a kényelem miatt fontos, hogy jól tartson, hanem azért is, mert tulajdonképpen ezen keresztül történik az erőátvitel, tehát bármit csinálunk, az energia nagyrészt itt adódik át. Ugyanakkor ha vészhelyzetbe kerülünk, felel a gyors leoldásért is, ezáltal pedig meg tudja akadályozni a súlyosabb baleseteket. Fordítsunk kiemelt figyelmet a síkötés beállítására, mert statisztikák szerint csak minden tizedik síelő végzi el jól az előkészületeket, és síel biztonságosan. Pedig csak néhány perc ráfordítást igényel.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.