Szeld át Szlovéniát!

Hét nap, nagyjából 330 kilométer – nem mindennapi kalandban lehet része, aki 2019 februárjában egy héten belül keresztül-kasul átszelné délnyugati szomszédunk káprázatos tájait.

Noha a sífutás remek edzés, mivel teljesen átmozgatja a testet – ráadásul kiegészítő tréningnek sem utolsó, amiről a telente sífutó-edzőtáborba vonuló kajak-kenusok mesélhetnének –, idehaza már csak a természeti adottságok miatt sem a legnépszerűbb sport és edzésműfaj. Akik viszont nem kezdők a sportágban, érdekes túrát kínál számukra a PPS Slovenia. Nem mindennapi élményben lehet része ugyanis, aki vállalkozik a különleges kalandra, hogy sílécen átszelje Szlovéniát.

Ahogyan idén, úgy 2019-ben is megrendezik a PPS Slovenia elnevezésű versenyt (de nevezzük inkább sífutótúrának), amelynek lényege, hogy a vállalkozó kedvűek hét nap alatt nagyjából 330 kilométert megtéve szelik át sílécen Szlovéniát.

Az út változatos terepen vezet, a túra a tengerszint felett 800 és 1600 méter magas hegyekkel övezett fennsíkon halad. Mivel helyenként hegyeken át visz az út, a túrát nem ajánlják teljesen kezdőknek – Szlovénia sífutólécen való átszeléséhez már szükség van némi rutinra. A különleges országjárás során az útvonal gyönyörű helyszíneket érint, naponta átlagban 47 kilométert kell megtenni. Az állomások: Pohorje (45 kilométer), Velika planina (30 km), Bloke (45 km), Sneznik (43 km), Trnovski gozd (53 km), Jelovica (50 km) és Pokljuka (55 km).

A szervezők fontosnak tartják, hogy a résztvevők valóban élvezzék a vezetett túrát, amelynek nyom- és útvonalát a klasszikus sífutóstílushoz passzolóan jelölik ki. Helyenként frissítő állomásokat is elhelyeznek, de ajánlott, hogy az indulók is vigyenek magukkal innivalót, némi alapvető élelmiszert és tartalékruhát. A sífutók szállodában töltik az éjszakát, ahol az étkezés is biztosítva van, míg a szállás és a túrák kiindulópontja között buszos transzfer szállítja őket.

Az „előhang” 2019. február 16-án Ljubljanában lesz, ám ekkor még csak az alapvető információkat mondják el, a túra másnap rajtol ténylegesen. A részvételi díj 930 euró, amely minden költséget tartalmaz, azaz a szállás, a transzfer, az étkezés, a felkészülés és a frissítők árát is. Minden résztvevő speciális tanúsítványt és szuvenírt kap a túra végén.

Kalandra fel!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.