A komponálás művészete spinningre

Új, heti rendszerességgel megjelenő sorozatunk első témája a zeneválasztás. A muzsika ritmusa és üteme az edzés tematikáját is meghatározza, bár ebben sincs egyetértés a szakemberek között.

Aki volt már spinningórán, tudja, a résztvevők előre elkészített, összeválogatott zenei mixre tekernek, a mixek elkészítése pedig komoly tudást és jelentős időráfordítást igényel.

„Olyannyira, hogy a zeneválasztás viszi el a legtöbb időt, még akkor is, ha már kiforrott stílusod van, s már készségszinten használod a mixelő szoftvert – kezdte Vallus Anett spinningedző. – Számomra akkor jó a mix, ha olyan az egész óra, mintha egy »darab« zene lenne; nem vagyok híve az össze-vissza tördelt mixeknek, illetve a különböző stílusok órán belüli keverésének. Lassan természetesen lehet átmenet két különböző stílus között, ehhez azonban nagy rutinra van szükség.”

 

Vallus Anett olykor öt-hat órát is eltölt egy teljes edzés zenei felépítésével.

 

A szakember olyannyira rutinos, hogy oktatja a magyarországi edzőket – igény esetén magánembereket is – a megfelelő zeneszerkesztésre. Ezzel együtt persze előfordulhat, hogy elviszünk egy zenét az órára, és ott derül ki, hogy nem szeretünk rá tekerni, ahogy az is érdekes, hogy a zenetörténelem kultikus darabjai, mint például Michael Jackson vagy az AC/DC számai sem mindig ülnek az órán.

„Néhány kollégám órájára imádok járni, de előfordul, hogy elkérem a mixeiket, aztán mégsem tudok rá órát tartani – folytatta a Fáy utcai Oxygen Wellnessben, a Lite Wellnessben és a Príma Wellnessben is órákat tartó Vallus Anett. – A kulcs ugyanis az, hogy a zene teljesen a tied legyen. Alapvetően nem kedvelem a populáris zenéket. Jellemző rám, ami a többi edzőre is igaz, hogy amit otthon hallgatsz, az óráidon is használni fogod. Ennek ellenére nincs algoritmus arra, hogy mely zenéket szeretik a vendégek, de előbb-utóbb mindenki, edző és vendég is megtalálja a magához való stílust, így alakul ki az edző vendégköre, a saját kis családja. Konkrét stílust nem szeretek megnevezni, de kedvelem a progresszív zenéket, a house-t, az ambient stílust, az instrumentális zenéket, és néha a techno is előfordul. Szeretek még klasszikus alapra írott zenéket is használni, amelyekben sok a hegedű vagy éppen más hangszerek. Összességében az a jó mix, amelyik energiát ad, és érzelmileg is tartalmas, feltölti az embert.”

Amíg az aerobikóránkon használt zenében kötelező tartani a négyszer nyolc ütemet, a spinningnél lazábbak a keretek, nem gond a pluszütem vagy éppen az ütemkihagyás, a lényeg, hogy az edző ismerje a saját zenéjét, tudja, hol vannak ezek a szakaszok. A mixek elkészítése során előfordul, hogy egy-egy szettet nehezebb összeállítani, órákat, napokat is el lehet ezzel a feladattal szöszölni. Vallus Anett átlagban öt-hat órát tölt egy-egy mix megszerkesztésével, majd még két-három tekerés tapasztalatai alapján tökéletesíti az egyes darabokat.

„Ha a vendégek kérik, előfordul, hogy két egymást követő héten is ugyanazt a mixet használom, de alapvetően úgy vagyok vele, egy hónapon belül nem használom kétszer ugyanazt a zenét, s mindig felírom, hogy mikor melyik szettre tartottam az órát.

Amióta edzősködöm, körülbelül háromszáz mixet készítettem, ezek közül persze jó néhányat már nem használok, változott már a stílusom is. Jelenleg körülbelül ötven zene van a gépemen, amelyek közül rendszeresen válogatok. Igaz, nemrég eszembe jutott két régebbi mix. Nagyon jó volt újra órát tartani rájuk, s ha nem is használom őket aktívan, néha előkerülhetnek majd.”

 

A spinningedző ötven zenei összeállítás közül váltogatja mixeit az edzéseken.

 

Vallus Anett hozzátette, eleinte borzalmasan ment a mixelés, évek alatt autodidakta módon sajátította el a zenekészítés fortélyait. A spinningben síkok és hegyek váltogatják egymást, előbbi 80-110 pedálfordulat/perces tempót jelent, utóbbi pedig 60-80-at, ami máris meghatározza, hogy milyen tempójút zenére van szükség. Úgy tartják egyébként, a hegyeken a pedálfordulat fele a zene ütemének, így például hatvanas fordulathoz egy 120 bpm-es zene dukál. Az edzők egy része előbb a zenét, majd az óra profilját tervezi meg, mások fordítva, míg egy harmadik csoport esetében – szakértőnk is ide tartozik – párhuzamosan épülnek fel a számok és a tekerés profilja.

„Amikor zenét szerkesztünk, igazából egy utat komponálunk, és a vendég majd megválasztja, hogy ezen az úton milyen intenzitással szeretne végigmenni. Bár ebben van vita az edzők között, arra kérem vendégeimet, hogy a zene ütemére tekerjenek, mert ha nem használnak pulzusmérő órát, és az ütemre sem figyelnek, mi az edzés viszonyítási alapja? Fontos az oktató, fontos, hogy a vendég jól érezze magát vele és a teremben, de szintén igaz, hogy ha jól van összerakva a zene, egyetlen szó nélkül is megfelelő ütemben lehet végigtekerni az órát.”

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.