Cipőteszt: nehéz, de dagonyában is remek

Amikor az aszfaltosban már azt érzed, hogy nyár van, de korcsolyázol, kezdő terepfutóként is váltani kell. Kipróbáltuk a Mafate Speed 2 cipőt.

Már jó ideje vizslattam a terepcipők széles választékát, hiszen két szezont „futottam át” aszfaltosban. Igazából a Clifton 4 tökéletesen megállta a helyét az erdei ösvényeken, nagy sárban, amúgy is (mint egy igazi bátortalan kezdő terepfutó) inkább a városban történő edzésre esett a választásom. Tavaly a Tóth Attila által szervezett walesi edzőtárborban végül meghoztam a döntést.

Nincs mese, terepfutáshoz kell egy terepre való cipő, hiszen ott igazán megéreztem, milyen, amikor sárban, fűben, vizenyős, mocsaras, nedves sziklás talajon az aszfaltos cipő már nem elég. Amikor aszfaltosban azt érzed, hogy korcsolyázol.

Így a vásárlási szándék megvolt, már csak a tökéletes modellt kellett megtalálni. Az elvárásaimat tekintve elég magasra tettem a lécet. Amiben nem akartam kompromisszumot kötni:

  • Vibram talp
  • Masszív, erős, strapabíró felsőrész – ne azon aggódjak minden futásnál, hogy ha belerúgok egy kőbe, vajon szakad-e azonnal
  • Legyen azért valamennyire csillapított, mert nem szeretnék minden kavicsot érezni
  • Bírja a hosszú futásokat, hiszen alapvetően ultrákra készülök
  • Legyen hosszú távon társam a futásaim során, ne csak amíg a garancia lejár
  • Legyen szép

A Hoka cipői között keresgéltem, hiszen imádom a formavilágot, azt az egyedi dizájnvonalat, amelyet képviselnek. Több modellt is próbáltam: a Challanger ATR 4, a Speedgoat 2, a Speed Instict 2 és a Mafate Speed 2 volt a jelölt. Olvasgattam vásárlói véleményeket, kérdezgettem futóbarátokat, végül a Mafatét válaszottam.

Kezdő terepfutó vagyok, tehát logikus választásnak tűnhetett volna egy könnyebb, egyszerűbb cipő. A Mafate nem könnyű, ellenben az összes felsorolt igényemnek megfelelt. Ráadásul egy terepcipőnél nekem nem szempont a súlya, hiszen nem egy 300-as körpályán szeretnék repülőrajtot gyakorolni vagy résztávos edzést végezni benne.

Amikor először felvettem, úgy éreztem, tényleg a lábamra tervezték. A Clifton az első néhány futásunk alkalmával feltört egy apró helyen, meg kellett várni, hogy „betörjön”. Ez a cipő már az első alkalommal sem bántotta sehol a lábam, tökéletesen illeszkedik, ezáltal nagyon hamar összeszoktunk.

Eddig csaknem 400 kilométert tettünk meg együtt. Maximálisan azt érzem, hogy rábízhatom magam, bármilyen talajt is „fogok”, mert megvéd. Bátran merek benne futni, ami terepen nálam elég nagy szó.

Próbára tettem már szélsőséges időjárási körülmények között is, nagyon mély, igazi dagonyázós sárban, patakokban, csúszós, sziklás terepen és meredek, füves-saras, lejtős talajon is. Nem csúsztam el benne.

Kellőképpen párnázott, mégis hagyja, hogy érezd, terepen vagy. Nagy biztonságérzetet ad egy ilyen masszív cipő egy rutintalan terepfutó számára. Az eddigi leghosszabb futásunk együtt négy óra volt, de túráztunk is már csaknem hét órát, magashegyi körülmények között, meredek, sziklás terepen, amelyen szintén megállta a helyét.

Kezdőknek és gyakorlott terepeseknek egyaránt jó választás lehet, akiknek fontos a kényelem, a stabilitás, a párnázottság, nem riadnak vissza a nehezebb cipőtől, és hosszú távra keresik futópartnerüket a terepfutás változatos kihívásaihoz.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.