Hideg vagy meleg: frissíts, hogy jól fuss!

Tulajdonképpen mindegy, hogy milyen környezetben tesszük meg a kilométereket, az ideális testhőmérséklet fenntartását terepen is a mozgás intenzitása és időbeni hossza határozza meg.

Embere válogatja, de általában egy órán belüli futásoknál nincs különösebben szükség frissítésre. Persze ez csak akkor igaz, ha nincs extrém meleg, esetleg nem fokozottan megerőltető az edzés. Frissítésről azonban inkább a hosszabb, egy órán túli sportmozgások esetén érdemes beszélni. Az ilyen futások, különösen a terepfutás, már kellőképpen megerőltetőek, itt már szükség van nemcsak folyadék, hanem ásványianyag- és szénhidrátpótlásra is. Aki már rutinos terepfutó, pontosan tudja, hogy az elektrolititalok jelentik ilyenkor a legjobb megoldást, amelyek az emberi szervezet számára a legjobban hasznosuló formában és összetételben tartalmazzák a legfontosabb ásványi anyagokat és sok esetben a vitaminokat is. Tartalmuk pedig lehetővé teszi, hogy a szénhidrátpótlás is megtörténjen, vagyis az energianyeréshez szükséges makrotápanyagok rendelkezésre állnak.

Plusz frissítési lehetőség még az energiazselé, amelyet hosszabb futások alatt érdemes fogyasztani. A sűrű, édes, jól emészthető gél is tartalmaz minden olyan tápanyagot, amely a nagy fizikai igénybevétel során fontos lehet.

A mennyiség teljesen egyénfüggő, de függ a körülményektől. Télen magam sem érzem, hogy szükség lenne frissítésre, csak akkor, amikor húsz kilométer lefutása után hazamegyek, és azon töprengek, miért fáj a fejem. Ja, mert nem frissítettem! Azért, mert az ember nem érzi magát szomjasnak, nem izzad úgy, mint a nyári hőségben, szervezetének még szüksége van vízre és tápanyagokra, hogy húsz kilométert teljesítsen.

Sőt, hidegben futni legalább olyan megerőltető, mint melegben, mivel a szervezet duplán dolgozik: nemcsak a kilométerekkel birkózik, hanem hogy a hidegben fenntartsa testünk normális hőmérsékletét.

Na, de hogyan és miben érdemes magunkhoz venni a frissítőket?

Terepfutóknál – mivel ők általában nagyobb távokat teljesítenek – népszerű a futómellény, amelynek zsebei lehetővé teszik a kulacsok, zselék, pluszfelszerelés tárolását és szállítását. Viszonylag új találmány az ivózsák, amely olyan, mint egy kulacs puha kivitelben, és kényelmesebb magunkkal vinni. Télen, nagy hidegben hőálló kulacsot érdemes magunkhoz venni, máskülönben jéggé fagy a magunkkal vitt italunk. Illetve jó megoldás az olyan elasztikus öv, amely rásimul a derekunkra, s mivel rugalmas anyagból készült, elég nagy a tárolókapacitása: a félliteres puha falú kulacsokat, zseléket, igazolványokat, mobiltelefonokat is elnyeli. Mivel az öv kellőképpen szorosan illeszkedik, testhőmérsékletünknek köszönhetően a frissítő víz, izotóniás ital, zselé sem hűl le vagy dermed meg. Ha tudjuk, hogy az útvonalunkon található ivókút, utánatölthetjük kulacsunkat, ha nincs, induláskor a teljes edzésünk teljes frissítését be kell pakolnunk.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.