Hideg vagy meleg: frissíts, hogy jól fuss!

Tulajdonképpen mindegy, hogy milyen környezetben tesszük meg a kilométereket, az ideális testhőmérséklet fenntartását terepen is a mozgás intenzitása és időbeni hossza határozza meg.

Embere válogatja, de általában egy órán belüli futásoknál nincs különösebben szükség frissítésre. Persze ez csak akkor igaz, ha nincs extrém meleg, esetleg nem fokozottan megerőltető az edzés. Frissítésről azonban inkább a hosszabb, egy órán túli sportmozgások esetén érdemes beszélni. Az ilyen futások, különösen a terepfutás, már kellőképpen megerőltetőek, itt már szükség van nemcsak folyadék, hanem ásványianyag- és szénhidrátpótlásra is. Aki már rutinos terepfutó, pontosan tudja, hogy az elektrolititalok jelentik ilyenkor a legjobb megoldást, amelyek az emberi szervezet számára a legjobban hasznosuló formában és összetételben tartalmazzák a legfontosabb ásványi anyagokat és sok esetben a vitaminokat is. Tartalmuk pedig lehetővé teszi, hogy a szénhidrátpótlás is megtörténjen, vagyis az energianyeréshez szükséges makrotápanyagok rendelkezésre állnak.

Plusz frissítési lehetőség még az energiazselé, amelyet hosszabb futások alatt érdemes fogyasztani. A sűrű, édes, jól emészthető gél is tartalmaz minden olyan tápanyagot, amely a nagy fizikai igénybevétel során fontos lehet.

A mennyiség teljesen egyénfüggő, de függ a körülményektől. Télen magam sem érzem, hogy szükség lenne frissítésre, csak akkor, amikor húsz kilométer lefutása után hazamegyek, és azon töprengek, miért fáj a fejem. Ja, mert nem frissítettem! Azért, mert az ember nem érzi magát szomjasnak, nem izzad úgy, mint a nyári hőségben, szervezetének még szüksége van vízre és tápanyagokra, hogy húsz kilométert teljesítsen.

Sőt, hidegben futni legalább olyan megerőltető, mint melegben, mivel a szervezet duplán dolgozik: nemcsak a kilométerekkel birkózik, hanem hogy a hidegben fenntartsa testünk normális hőmérsékletét.

Na, de hogyan és miben érdemes magunkhoz venni a frissítőket?

Terepfutóknál – mivel ők általában nagyobb távokat teljesítenek – népszerű a futómellény, amelynek zsebei lehetővé teszik a kulacsok, zselék, pluszfelszerelés tárolását és szállítását. Viszonylag új találmány az ivózsák, amely olyan, mint egy kulacs puha kivitelben, és kényelmesebb magunkkal vinni. Télen, nagy hidegben hőálló kulacsot érdemes magunkhoz venni, máskülönben jéggé fagy a magunkkal vitt italunk. Illetve jó megoldás az olyan elasztikus öv, amely rásimul a derekunkra, s mivel rugalmas anyagból készült, elég nagy a tárolókapacitása: a félliteres puha falú kulacsokat, zseléket, igazolványokat, mobiltelefonokat is elnyeli. Mivel az öv kellőképpen szorosan illeszkedik, testhőmérsékletünknek köszönhetően a frissítő víz, izotóniás ital, zselé sem hűl le vagy dermed meg. Ha tudjuk, hogy az útvonalunkon található ivókút, utánatölthetjük kulacsunkat, ha nincs, induláskor a teljes edzésünk teljes frissítését be kell pakolnunk.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.