Mecsek Maraton Team: jól a gázra léptek

Több egyéni rekord is született márciusban azokon a versenyeken, ahol a pécsi székhelyű amatőr sportcsapat versenyzői rajthoz álltak.

Március 10-én három verseny helyszínén is lehetett szurkolni a csapatnak. Az egyik legnagyobb létszámban a busójáráshoz kapcsolódó mohácsi félmaratonin álltak rajthoz a pécsi futók, ahol szép számú egyéni rekord született. Csanaky Lilla korosztályos elsőként futotta élete legjobb félmaratoni idejét 1:41:07 perccel.

„A mohácsi pálya sík, de a szélnek helyenként eléggé ki van téve, nincs tömeg, úgyhogy nem kell verekedni az első kilométereken. A megbeszélt pulzustartományban és 4:35-ös tempóval kezdtem, ez eleinte jól is esett, de úgy 6 kilométernél teljesen bekrepált a derekam, szinte biztos voltam benne, hogy nem tudom majd végigfutni a távot.

A fordítónál láttam, hogy a 3. helyen állok, ami hatalmas motivációt adott, dobogós helyről azért csak nem kezd el sétálni az ember.

A mozgásom itt már cseppet sem volt természetes, de szerencsére csak elfogytak valahogy a kilométerek, és a 3. helyet sikerült megtartanom. Az időm 1:41:07 lett, ez korosztályos első helyet is ért, és pontosan három perccel jobb, mint az eddigi csúcsom.”

Szabó-Kopjár Ildikó 1:41:46-os idővel szintén egyéni legjobbját javította meg Mohácson, ahol rajthoz állt még Fülöp Bálint is, aki a korosztályos dobogó 3. fokára állhatott egyik kedvenc versenyén.

A Sixárd névre hallgató 6 órás magyar bajnokságot Szekszárdon rendezték, ahol a csapatból Tóth György futotta élete első körözéses aszfaltos ultráját.

A terepfutas.hu által szervezett Ensport Vértes Terep Maratonin is szép létszámban jelent meg a csapat. Sulyánszki Zsolt a félmaratoni távon indult és sikerült a dobogó 2. fokát elcsípnie, aminek nagyon örült, hiszen a tavalyi idejét is meg tudta javítani.

„Az első 2 kilométert elég szorosan kezdtük. Szabó Sándor lazára fogta a kezdést, ami nekem éppen ideális volt. Az erdőbe érve Sanyi felvette a saját tempóját, így utánakiabáltam: jó utat! Én tartottam az előírt pulzust, sokkal jobb tempóval, mint gondoltam. 7 kilométer környékén én is magamra maradtam, nagyon jó erőben éreztem magam. 1:35-re lőttem be az időmet a tavalyi 1:39-ből kiindulva. A többi ajándék, úgy gondoltam. 18 kilométer környékén az órára nézve láttam, hogy meglehet 1:30 alatt, de ehhez a gázra kell lépni. Erőm van, lábak jók, keringés működik – hát hajrá! Végül sikerült 1:29:48-cal beérkezni a célba. Nagyon jó irányban haladunk az edzőmmel, hiszen kerek 10 percet javítottam a tavalyi időmhöz képest és még csak nem is futottam ki magamból mindent. Jövőre ugyanitt!”

Németh Norbert szervezésében március utolsó hétvégéjén pedig a Balatonra indultak a csapat lelkes bringásai a BRM 200 – Balaton-kerülés 2019 kerékpáros teljesítménytúrán.

„Négyen indultunk Pécsről, Kraut Zoltán, Murgács Csaba és Balázs Gergely csatlakozott hozzánk. A BRM, vagyis Brevet Randonneurs Mondiaux-mozgalom 2011 óta van jelen Magyarországon. Alapvetően 200 és 1000 kilométer közötti kerékpáros teljesítménytúrákat szerveznek.

Fontos, hogy nem versenyeket, hanem pecsételőpontos, jó hangulatú túrákat, aminek azért az élmezőnye amatőr szinten erős idővel szokott beérni. Az útvonal Tihanyból indult és óramutatóval ellentétesen ment, gyakorlott Balaton-kerülőknek ez szokatlan irány.

A tervünk az volt, hogy az elejével elmegyünk, és amíg bírjuk, velük tartunk. A csapat nagyjából együtt tudott maradni, amiben Gerinek oroszlánrésze volt, mert amikor ő vezetett, márpedig viszonylag sokat vállalt, akkor egyenletes, jó iramot tudtunk menni. Tihanyba fordulva még fel kellett másznunk az apátság tövéhez a célba, és így éppen meglett a 200 kilométer. Az elején mindenkinek összejött a nettó 6 órán belüli menetidő, jó eséllyel a 7 órás bruttó idő is. Nekem ez volt az első egynapos Balaton-kerülésem. Összességében jó móka volt, számomra több tanulsággal és tanulnivalóval.”

Kresz Rebeka az Adidas Runners Budapest csapatával vett részt március 31-én a Varsói Félmaratonin, amelyen 1:43:20-as idővel egyéni csúcsot futott.

A versenyszezon pedig még csak most kezd igazán beindulni, áprilisban többek közt hazai pályán, a Mecsek Trailen lehet majd szurkolni a csapatnak.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.