Ultratriatlon

Három magyar a tízszeres Ironman-en

Szerdán kezdődik a kontinens egyik legkeményebb ultratriatlon-versenye a svájci Buchsban. A versenyzők a 38 kilométer úszás mellett 1800 kilométert tekernek és 422 kilométert futnak.

„Go hard or go home” – azaz légy kemény vagy térj inkább haza, hirdeti Európa egyik legkomolyabb ultratriatlon seregszemléje, a Swissultra, amely szerda délután indul el meglehetősen hosszú és küzdelmekkel telített útjára a festői szépségű svájci Buchs településén. A Dunaújvárosi Hírlap munkatársai a helyszínről küldték honlapunknak a beszámolót.

Az egyetemes ultratriatlonsport nemzetközi rangadóján idén összesen négy versenyszámban állnak rajthoz a rendkívüli teljesítményre képes sportemberek. A legnépesebb mezőny a DECA kontinuus kiírására jött össze. E feladvány keretében az ultra­triatlonistáknak tíz klasszikus Ironman távot kell teljesíteniük – folyamatos lebonyolításban.

Azaz összesen 38 kilométert úsznak, majd letekernek 1800 kilométert, végül egy „könnyed” 422 kilométeres futással zárják le a versenyt.

Erre mindössze 345 óra áll rendelkezésükre, ám belső, szakaszolt szintidőkre is figyelni kell, az úszásra például 24 órát kaptak. A seregszemlére összesen tizenhatan jelentkeztek.

A legnépesebb küldöttséggel a németek rendelkeznek, öt ultratriatlonistájuk áll rajthoz, de a mezőny tagja három kiváló magyar sportember is: a százhalombattai Szabó Zoltán, a pécsi Mindum Károly, valamint a Dunaújvárosi Triatlon Sportegyesülettől Pötör Zoltán. Rajtuk kívül svájci, kanadai, indiai, brit és francia triatlonisták is nekivágnak az embert próbáló távnak.

Ami a további versenyszámokat illeti, szerdán rajtol a DECA one per day mezőnye is. A sportolóknak napi egy klasszikus Ironman távot kell letudniuk, tíz napon keresztül – tehát, ami a kilométereket illeti, az e számban indulóknak is a fent említett adagot kell teljesíteniük.

Rendeznek sprint számokat Quintuple néven, itt felezték a DECA-sok kilométereit. E két mezőny augusztus 20-án és augusztus 23-án rajtol. A Quintuple kontinuus mezőnyében megtalálható az ultratriatlonsport már sokszor megkoronázott királya, Szőnyi Ferenc – vagy ahogy a sportágban egyszerűen csak becézik: „Racemachine” – is. Szőnyi tavaly rekordidő alatt teljesítette és nyerte meg a DECA folyamatos versenyszámát, amelyben Pötör Zoltán is indul.

„Béke van, nyugalom, a futópályát már körbesétáltam. Számomra talán a legnehezebb feladvány a 38 kilométer úszás, de hát erre készülök több mint háromnegyed éve, azaz a szükséges munkát beletettem, nyugodtan, bizakodva várom a Swissultrát” – fogalmazott a dunaújvárosi sportember, aki segítőivel, Makai Gáborral és Kovács Ákossal az elmúlt huszonnégy órában felépítette a bázisukat.

(fotó: Zsedrovits Enikő)

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.