Kiszedte a varratokat a saját térdéből

Porcleválás miatt artroszkópos műtéten esett át Szőnyi Ferenc ultratriatlonista, aki egy héttel a beavatkozás után nem várt az orvosokra, sőt már futott is, hogy mielőbb visszatérhessen.

Az év elején még arról beszélgettünk Szőnyi Ferenccel, hogy bár a korából fakadóan el kell engednie az ultratriatlonos mezőnyt, miután végzett építőipari feladataival, újra teljes erőből edzésbe áll. Ehhez képest az elmúlt napokban bekötözött, illetve Betadine-tól sárgálló-barnálló lábáról tett közzé fotót a közösségi médiában.

„Még tavaly őszről eredhet a sérülés” – kezdte megkeresésünkre az 56 éves Szőnyi Ferenc, aki már a januári beszélgetésben is utalt a térdfájásokra. Burkolással, csempézéssel is foglalkozik, ilyen munka közben következhetett be a baj, amelyet kezdetben sportsérülésnek tekintett, s úgy vélte, majd elmúlik.

 

Fotó: Hóti József

 

Mint mondja, a hosszabb futások után mindig megdagadt a térde, de mert utána kezelte, jegelte, két nap alatt el is múlt. Csakhogy ez amolyan jojóeffektusként működve folyamatosan váltakozott: bedagadt, elmúlt, bedagadt.

Járt kórházban, végeztek MR-vizsgálatot, meg is röntgenezték, de nem volt egyértelmű, mi lehet a baj, mert nem állandóan fájt a térde, kerékpározni például tudott. „Nyáktömlőgyulladásra is gondoltam, mert volt már olyan.”

Később azonban rosszabb lett a térde, „a fájdalom és a duzzadás elrontotta a hétköznapokat, és sok kompromisszumot szült”, ezért januárban felkereste egy székesfehérvári orvosbarátját, aki rögtön rátapintott a fájó pontra, és arra jutott, ez bizony porcleszakadás.

Csakhogy a januári diagnózist követően a koronavírus-járvány miatt húzódott a beavatkozás időpontja, így végül magánellátásban a múlt hét csütörtökön operálták meg.

„Muszáj volt elvégeztetni, mert sok időt veszítettem volna a felkészülésből, közelednek ugyanis a versenyek. Úgy gondoltam, legyünk túl rajta.”

A közösségi oldalán úgy fogalmazott: megérett a szervizre. Szőnyi Ferenc talán nem is lenne önmaga, ha nem egészen sajátságos rehabilitációs utat választott volna. Két nappal a műtét után már sétált, a harmadik napon pedig óvatosan 50 kilométert (!) kerékpározott, hogy azóta lenyomjon még egy 80 és egy 50 kilométeres távot. Egy héttel a beavatkozás után maga szedte ki a varratokat (!), és ennek örömére futott öt kilométert.

„A műtéti hegek gyorsan javulnak, bár még érzek némi fájdalmat – azért matattak rendesen belül – így az ultratriatlon magyar legendája. – Óráról órára javul a mozgásképességem, és szerintem rengeteget számít, hogy mozgatom, dolgoztatom a térdem. Alacsony fordulatszámon kerékpározom. Azt mondják, teher alatt nő a pálma, én is ebben hiszek.”

Amikor megkérdeztük, mit szól ehhez a műtétet végző orvos ismerőse, mosolyogva annyit mondott: nem hívogatja őt sajátos rehabilitációja részleteivel… „Gyógyulgatok, remélem, hogy a versenyekkel én is visszatérek.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Pókember jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.