Negyvenéves a hawaii Ironman-vb

A hét végén 42. alkalommal rendezik meg a triatlon alapjait adó Ironman-sorozat világbajnokságát. A sportág legfontosabb megméretésén ismét rajthoz áll Flander Márton.

Fogadásból indult, ám a világ egyik legnépszerűbb sportága, a triatlon nőtt ki belőle, profik és szabadidős sportolók milliói készülnek fel évente az embert próbáló megméretésre, amelyet a Hawaiion állomásozó San Diegó-i hadosztály három tagja talált ki. John Collins, John Dunbar és egy harmadik társuk beszélgetéséből született meg 1978-ban az a kihívás, amely 3.8 kilométer úszásból, 180 kilométer kerékpározásból és egy klasszikus maratoni táv lefutásából állt.

Az első Ironmannek 15 bátor sportember, tengerész vágott neki, 12-en tudták befejezni a versenyt, amely a waikiki strandon úszással kezdődött, majd jött a zsúfolt országúton a kerékpározás és a legkeményebb rész, a maratoni futás, amely megszűrte a mezőnyt. Az első versenyt Gordon Heller nyerte meg, ő vehette át a vasból kovácsolt, lyukas fejű embert ábrázoló szobrot, ami azóta is az Ironman-versenyek jelképe.

Az idén alapítása 40. évfordulóját ünneplő viadalt 1978 és 1980 között Oahun rendezték meg, amely három versenyt kapcsolt össze: a Waikiki Roughwater úszást, az Oahu kerékpáros versenyt, valamint a Honolulu Maratonit. 1981-ben a verseny átköltözött egy kevésbé városias szigetre, a Kailua-Kona öbölbe, s 1982-ben az addigi tavaszi viadal megtartása után ősszel is rendeztek egy versenyt. Azóta minden ősszel itt fogadják a világ legjobb versenyzőit. Az Ironmannek a férfiaknál két hatszoros bajnoka is van, az amerikai Dave Scott és Mark Allen a sportág legendája, míg a hölgyeknél Paula Newby-Fraser nyolcszor tudott győzni, nem véletlenül hívták őt Kona királynőjének.

A legjobb Ironman-versenyzők minden ősszel Hawaiion csobbannak a vízbe

A jelenkort a férfiaknál a németek (2014 óta az ő versenyzőik nyernek), a nőknél a svájci Daniela Ryf uralja, a hölgyeknél ő a pályacsúcs tartója, míg a férfiaknál a tavalyi győztes Patrick Lange.

A magyarok közül a legjobb eredmény Kropkó Péter és Csomor Erika nevéhez fűződik, előbbi kétszer volt hetedik, utóbbi 2008-ban negyedik helyen ért célba a profi versenyzők között.

Idén, a 42. versenyen Flander Márton szerepel.

A világbajnokságnak ettől az évtől új kvalifikációs rendszere van: a 2019-es erőpróbán a pro kategóriában azok a versenyzők indulhatnak, akik az Ironman-sorozat versenyein győzelmet szereznek.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.