Ötven nap alatt ötven Ironman – teljesítve!

James Lawrence ötven Ironman-versenyt csinált végig ötven amerikai államban, mégsem erre a legbüszkébb, hanem az öt csodálatos gyermekére, akiktől nap mint nap rengeteget tanul.

Már az is kalapemelést érdemel, ha valaki végigcsinál egy Ironmant, na de hogy valaki ötvenet, ráadásul ötven nap alatt, ötven különböző államban? A szakmai berkekben csak Iron Cowboyként emlegetett amerikai James Lawrence már hat évvel ezelőtt, 2012-ben sporttörténelmet írt, sőt, a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült, amikor egy naptári éven belül letudott harminc Ironman-versenyt.

Ám a legtöbb aktív sportolóhoz hasonlóan nem elégedett meg ennyivel, újabb kihívásokra vágyott, ezért a fejébe vette, hogy ötven nap alatt ötven különböző államban teljesít Ironmant, és naná, hogy össze is jött neki három évvel később, 2015-ben. Igaz, ezzel a Guinness Rekordok könyvébe végül nem került be, mivel két alkalommal uszodában és szobakerékpáron teljesítette a távot. Ez azonban szemernyit sem von le az érdemeiből, még belegondolni is fárasztó abba, amit végigcsinált. Csak a rend kedvéért rögzítsük: ötvenszer 3.86 km-t (193 km) úszott, 50×180.25-öt kerékpározott (9012.5 km) és ötvenszer 42.2 km-t futott (2110 km), és akkor még nem is említettük a rengeteg, szintén kimerítő utazást. Átlagosan naponta négy órát aludt, elmondása szerint Tennessee-ben szenvedett a legjobban, ahol kerékpározás közben elaludt, és hatalmasat esett.

„A fáradtsággal küzdöttem a legtöbbet. Futás és úszás közben folyamatosan koncentrálni kell, de kerékpározás közben többször elbóbiskoltam néhány másodpercre” – mesélte Lawrence, aki mellesleg öt gyermek büszke édesapja.

A felesége és a gyermekei is elkísérték őt a nem mindennapi kalandra, amellyel egyúttal a híres séf, Jamie Oliver alapítványának gyűjtött pénzt.

Az Ironman versenyekhez persze nem kis kitartás kell, ám gyermekkorában versenyszerűen birkózott, így már egész kiskorában megtanulta, hogy csak kemény küzdelemmel és kitartással érhet el bármit a sportban.

De vajon mi teszi a triatlont és az Ironman-versenyt annyira vonzóvá, hogy valaki ötvenet is végigcsináljon nem egészen két hónap leforgása alatt?

„Nem a triatlon az, ami inspiráló, hanem az emberi lélek – vallja. – Szembenézni a félelmeiddel, és minél keményebb dolgokat végigcsinálni, ez az, ami inspiráló. Szerintem elég jelentős kihívás egyszerre három sportágban is helytállni, és legyőzni saját magad. Amikor a végén, a rengeteg befektetett munka és áldozat után átszakítod a célszalagot, csodálatos érzés, ezért éri meg csinálni az egészet. Engem elsősorban a feleségem és a gyermekeim motiválnak, nap mint nap rengeteget tanulok tőlük. Türelmet, szeretetet, önzetlenséget és sok minden mást is. Meg akarom nekik mutatni, hogy teljesen rendben van az, ha szembenézel a félelmeiddel. Ezért mindenkinek azt javaslom, hogy hallgasson az eszére és a szívére, és ne foglalkozzon azzal, mit mondanak mások, ne hagyja magát befolyásolni.”

Ez mind szép és jó, de vajon hogyan lehet legyőzni a félelmeinket és az életben és a sportban is rendre elénk tornyosuló rengeteg akadályt? Ő például hogyan küzdött meg a fáradtsággal, no és azzal, hogy a lába állandóan fájt, tele volt hólyagokkal, a körmei pedig leestek?

„Nincsenek varázspirulák és titkos szószok. Csak a tett van. Büszkeséggel tölt el, hogy sokan felnéznek rám, és inspirálom őket, de ez egyúttal óriási felelősség. Szeretném, ha mindenki tisztában lenne azzal, hogy bármi lehetséges, nincsenek határok, ezért nem szabad lemondani a legnagyobb álmainkról.”

fotó: redbull.com

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Felkészülési verseny volt számára, ám az erejét remekül beosztva győzött a spliti versenyen
Lemaradt, aztán feltámadt a New York-i félmaraton női győztese
Ez az indiai túraútvonal könnyedén kigyógyíthat a tériszonyból
Akadtak hátráltató tényezők, mégis országos csúccsal győzött
Irány a tízemeletes teteje – így formáljuk a vádlinkat!

Videók

Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól

Hegymászás

Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket
Küldetéstudata volt, tudása viszont semmi: az őrült mászón a hite sem segített

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.