Szőnyi Ferenc: Jön a legnagyobb kihívás

Húsz Ironman vár Mexikóban a Deca Ultra Tri-világkupán rajthoz álló Szőnyi Ferencre. 76 kilométer úszás, 3600 kilométer kerékpározás és 844 kilométer futás vár rá. Az október 5-én rajtoló verseny szintideje 28 nap – interjú!

– „Még azt is megterveztem, ahogy lejövök a pódiumról” – említette a felkészülés kapcsán a szerdai sajtótájékoztatón. Azt is megtervezte, milyen eredménnyel ér célba?
– Nincs lejátszva ez előre, de az embernek vannak vágyai – mondta Szőnyi Ferenc a BioTechUSA által rendezett eseményen. – Én olyan szemléletű ember vagyok, hogy a versenyekre győzni megyek. Mindig úgy indulok el, hogy nyerni fogok, bár ez egy hosszabb és veszélyeket rejtegető verseny, hiszen nagyon nagyok a távok. De úgy gondolom, ezen a területen a világ legjobbja vagyok, úgyhogy mondhatom, nyerni megyünk.

Ehhez mindent optimalizálni kell, sok dolgot visszafogni. Nem lehetnek túlmozgások, nem lehet hibázni a táplálkozás, a folyadékpótlás terén.

Szőnyi Ferenc könyvben is

November közepén jelenik meg Futóarcok című könyvünk, amelyben Racemachine-t is igyekszünk alaposan bemutatni. Versenyzett Indiában, futott a Himalájában, kilenc körmét hagyta ott Milánó és San Remo között. Egyedi képekkel illusztrált interjúnkból többek között kiderül, hogyan lett kőművesből ultrafutó, a sok öröm mellett mit vett el az életéből a futás, miként küzd meg a fájdalommal.

– Mindig ilyen tökéletes alapossággal készül fel?
– Soha nem adtam még fel versenyt, ez is egy képesség, de azért ha egy évet szánunk a felkészülésre, akkor nem lehet engedni semmiből, nagy kihívás, sőt életem legnagyobb kihívása lesz ez a verseny. Nemcsak fizikailag, hanem mentális erőpróbának is tekintem, végig fegyelmezettnek kell maradni. A győzelem bennem van, de nagyon hosszú út vezet odáig.

– Nem akarom elbagatellizálni a versenyt, de sok kőkemény erőpróbát kiállt már. Mi a legnehezebb egy-egy ilyen megméretésben?
– A test korlátai és sérülékenysége. A svájci versenyen a kerékpározás során olyan felfekvéseket szedtem össze, amiket korábban nem, és a sérülések krónikussá válhatnak. Ezt pedig el kell kerülni.

– Mi alapján választ versenyt? Legyen még extrémebb és még nehezebb?
– Ha az ember világbajnok, akkor azért kihúzhatja magát. A mi sportágunkban nem könnyű ismételni, egy-egy világbajnoki cím mögött egy egész pályafutás lehet. Engem önmagam progresszivitása motivál. Hiszek abban, hogy még fejlődöm, 55 évesen is tudok még hozzátenni a teljesítményemhez. Kevesebb dinamikával, alacsonyabb pulzusszámmal, kevesebb izomtömeggel, de több versenyzői intelligenciával, nagyobb tapasztalattal hasonló vagy jobb eredményt elérni.

– Mi viszi rá az embert, hogy tizennyolc versenytársával együtt egy hét kilométeres körpályán tekerje le a Tour de France-t, amit egy-egy irdatlan mennyiségű úszással és futással fog közre?
– Hogy képes vagyok rá, megtehetem és meg is teszem. De egyfajta felelősség is a magyar zászlóval, önmagunkkal és a csapatunkkal szemben. Viszont kihívás is, amit bátran kell vállalni, mert megtettünk mindent, hogy a legjobbak legyünk.

– S ahogy mondta, ez élete legnagyobb kihívása.
– Valóban, de tegyük hozzá, az élet is tele van kihívásokkal, például a fél hatos kelés, hogy hat órakor már a medencében legyek. Vagy amikor a hétvégi hosszú állatkerti séta helyett tekerek kétszázat. Az is ugyanolyan nehéz. A hétköznapok sokkal gyötrelmesebbek, azokat könnyebb elengedni, mint a versenyt, akkor könnyebb azt mondani, hogy visszafekszem. De ott sem teszem, hiszen tudom, mi a célom!

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Pókember jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.