Túrázás

11. 11. – a kerületkerülő kirándulás

Kopaszi-gát, Kelenvölgy, Kamaraerdő, Gazdagrét, Sas-hegy, Gellérthegy, Lágymányos – tudták, hogy Budapest 11. kerületét több mint 30 kilométer körbejárni? Vasárnap ki is próbálhatják!

2011. 11. 11. – hét éve egy 11 kilométeres túrával kezdődött a 11. kerületi túrázás, amely négy év szünetet követően 2015-ben éledt újra, s azóta megszakítás nélkül minden évben megrendezik, és egyre népszerűbb a túrázók körében.

A dátum ezúttal is 11. 11. lesz, a táv viszont immár hosszabb, a résztvevők ugyanis gyakorlatilag körbegyalogolják a kerületet, a Kopaszi-gátat, Kelenvölgyet, Kamaraerdőt, Gazdagrétet, a Sas-hegyet, vagy éppen a Gellérthegyet érintve jutnak el a kiindulóponthoz, Lágymányoshoz, így 34.2 kilométert teljesítenek a kirándulók. A kiírás szerint pedig a íróeszközt is kell magukkal hozni.

Vannak ellenőrzőpontok, ahol nem lesz ember, hanem a helyhez kötődő kérdésekre kell válaszolni – tudtuk meg Hevér Gábor szervezőtől, aki hozzátette, nem kell nehéz kérdésekre számítani. – Korábban esti túra volt, most már nappal rendezzük, volt már ötszáz résztvevőnk is, idén háromszáz már biztos, de sok múlik az időjáráson, esőben kevesebben, szép időben jóval többen állnak rajthoz.”

Hevér Gábor kérdésünkre elmondta, talán a Sas-hegy a legszebb része az útnak, de a Gellérthegyről sem érdemes megfeledkezni, hiszen onnan is remek panoráma tárul elénk. A nevezési díj 1200 forint, a túra pedig része a Budapest-kupának.

A sorozathoz összesen 139 gyalogos teljesítménytúra tartozik Budapesten és a környező hegyekben, ezek közül az adott évben 10, 25, illetve 50 túra teljesítéséért járnak különböző díjak.

Ami a kerületkerülő kirándulást illeti, Hevér Gábor – maga is 11. kerületi lakos – elmondta, a 15. kerületben van még hasonló túra, amelyre idén májusban került sor, de egyértelmű, hogy az ő szervezésükben indult meg ez a fajta túrázás.

Hogy ebből lesz-e esetleg 23 kerületi túra, az még a jövő zenéje, de érdekes sétákat lehetne tenni a budapesti kerületekben, sokat megtudva ezzel a városrészek történelméről, mai képéről.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.