A felkészületlenség végzetes lehet

Bármilyen túraútvonalat választunk, tisztában kell lennünk teljesítőképességünk határaival. Mivel ezt sokan figyelmen kívül hagyják, a túravezetőre hárul a felelősség, hogy ki mire képes.

A Kínában található Huashan hegytől a Pápua Új-guinea-i Kokoda-ösvényen át egészen az Utah állambeli Angels Landingig (Angyalok Leszállóhelye) sok népszerű gyalogtúra-útvonal vált zarándokhelyből sírhellyé: a felkészületlenség és a tudatlanság számos emberáldozatot követelt. Bár Elek Péter, a Magyar Kalandsport Egyesület elnöke szerint Magyarországon alapvetően nincsenek életveszélyes túraútvonalak, indulás előtt mégis érdemes néhány alapvető információ birtokába jutni.

„Olyan hazai gyalogtúra-útvonalról nincs tudomásunk, amely megtételéhez a túrázóknak különösebb előképzettséggel kellene rendelkezniük. Viszont az, aki nem biztos saját tudásában, és nincs tisztában a túrázás alapvető szabályaival, könnyen veszélybe sodródhat” – kezdte Elek Péter.

Elmondása szerint Magyarországon egyre többen választanak olyan szabadidős sporttevékenységet, amelyhez valamilyen szintű ismeret, képzettség és felügyelet szükséges. Ilyen a gyalogtúrázás is, bár elsőre azt gondolnánk, egy könnyed túra önmagában nem rejteget veszélyeket, néhány alapkészség hiánya végzetes is lehet. Megijedni azonban nem kell.

„Alapvetően nem kell túl bonyolult dolgokra gondolni. Első hallásra banálisnak tűnik, mégis igaz, hogy az egyik legfontosabb a tájékozódási képesség. E nélkül senki se induljon el túrázni, mert ha eltéved, nagy bajba sodorhatja magát és másokat is.”

Könnyen veszélybe kerülhet az is, aki előzetes tudás és tapasztalat nélkül olyan terepre merészkedik, amely az átlagosnál nagyobb tapasztalatot igényel. Egy nehezebb túraútvonal még veszélyesebbé válhat, ha a környezeti és időjárási viszonyokról nem tájékozódunk időben.

 

Az igazi veszély forrása a tudatlanság, nem a terep

 

„Az időjárás változékonysága, kiszámíthatatlansága mindig jelentős veszélyforrás lehet, magashegyi túraviszonyok között – bármilyen furcsán is hangzik – a baj megelőzésében a készségek mellett a tájékozottság is legalább annyira fontos szerepet játszhat. Főként a helyi, regionális előrejelzést kell folyamatosan figyelni.”

Nagy Sándor, a Túravezető Oktatók Sportegyesületének vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a veszély forrása elsősorban maga az ember, másodsorban pedig a terep adottságai. A szakember elsősorban a túravezetők felelősségét hangsúlyozta.

„Még a legegyszerűbb terepen is bekövetkezhet a tragédia, ha a túravezető nincs tisztában a hely adottságaival, a terep típusával, vagy ha nem képes pontosan felmérni, valójában mennyi idő kell egy adott túraútvonal megtételéhez. Ezzel nem azt állítom, hogy egy túraterep mindig rejteget veszélyeket, de ezekről a tényezőkről egy tapasztalt és felelősségteljes túravezetőnek tudnia kell.”

Az átlagosnál nehezebb és veszélyesebb túraútvonalak biztonságos megtételéhez állóképesség és edzettség szükséges. A többi már a tapasztalt túravezető feladata.

 

Nehezebb útvonalon elengedhetetlen a túravezető, ellenkező esetben tragédia is történhet

 

„Az ilyen terepeken már elengedhetetlen egy tapasztalt túravezető jelenléte, aki jól ismeri a hely adottságait és sajátosságait, valamint jól fel tudja mérni a résztvevők képességeit. Ezen a szinten nélküle már nem szabad nekivágni az ilyen kalandoknak” – figyelmeztetett az egyesület vezetője.

 

Hazai gyalogtúra-útvonalak, amelyeken nem árt az elővigyázatosság:
Rám-szakadék
Vadálló-kövek
Salabasina-árok
Remete-barlang, Hegyes-tető
Holdvilág-árok

Jó tudni

  • Évente átlagosan száz ember veszíti életét a kínai Huashan hegy megmászása közben
  • Évente mintegy hatezer ember vág neki a Pápua Új-Guineában található 96 kilométeres Kokoda-ösvénynek, amelyet a „Halál és izzadás” túrájának is neveznek
  • Sokan szelfizés vagy fényképkészítés közben veszítik életüket az egyesült államokbeli Angels Landing-túraútvonalon

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.