A híd, amely Artúr király várába vezet

Az angliai Cornwall megyében található Tintagel vár a középkori legendák szerelmeseinek kedvelt helye. Az Artúr király és a kerekasztal lovagjainak történetét felelevenítő romokhoz vezető új függőhidat a napokban adtak át.

Az English Heritage, azaz a Brit örökség egyik legnépszerűbb látványossága a Tintagel vár, amely a szigetország alsó, délnyugati megyéjében, Cornwallban található. Tintagel az Atlanti-óceán partján fekvő falu, amelyet a várhoz kapcsolható Artúr király és a kerekasztal lovagjainak története miatt évente negyedmillió turista keres fel. Az épületet a 12. században emelték, az 1930-as években végzett ásatások nyomán előkerült egy magas rangú kelta monostor, egy fejedelmi erődítmény vagy kereskedelmi település, ami az V. vagy a VI. századból származik, rögtön a rómaiak kivonulását követő időből. 1998-ban találtak továbbá egy korabeli települést, amelyet Artúr kövének hívnak, és újabb adalékul szolgált Tintagel Artúr-kori legendájához.

A hely eddig is népszerű volt a turisták körében, megközelítése azonban nem volt egyszerű. A vár megnézéséhez egy félszigetre kell átkelni, ahová 148 lépcsőfok vezet át. Az út meglehetősen keskeny, sorok torlódnak fel, előfordul, hogy egy órába telik az átkelés. A problémát brit mérnökök szó szerint áthidalták, egy olyan 2.5 méter széles, 60 méterrel az óceán felett átívelő függőhidat építettek, amely nemcsak meggyorsítja az átkelést, de lenyűgöző panorámával ajándékozza meg a rajta átkelőket.

A híd sétafelülete 70 méter, tölgyfából készült, hogy minél jobban passzoljon a hely történelmi jelentőségéhez. Különlegessége, hogy a közepe nem ér teljesen össze, van egy néhány centiméteres hasadék, amitől az embernek olyan érzése lehet, mintha a híd épp összeomlani készülne.

A híd készítésének folyamatát az alábbi videó mutatja be:

A várromokhoz vezető régi lépcsősort és fahidat pedig itt lehet megtekinteni:

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.