Barangolás mellé barlangolás a hétvégén

Remek húsvéti kikapcsolódás egy-egy családi (barlang)túra, a hétvégén például két ilyen kiránduláson is részt vehetünk Székesfehérvár közelében.

Ne csak barangolj, barlangolj! Ez a jelmondata dr. Tarsoly Péter barlangkutató túráinak, amelyek során a Vértes, a Keleti-Bakony és a Velencei-hegység barlangjait lehet megismerni, az előttünk álló hétvégén például szombaton az Inotai keringő, vasárnap pedig a Pákozdvár titka elnevezésű túrán vehetnek részt a kirándulók.

„Nagyon fontos, hogy az emberek megismerjék a körülöttük lévő világ, a környék élővilágát, a barlangokat, s egyúttal megtanulják, hogyan kell a barlangokban közlekedni, mire kell figyelni. Biztos vagyok benne, hogy például Székesfehérváron is sokan vannak, akik nem is tudják, mennyi érdekes hely található a közelükben, ezért is jöttek létre ezek a túrák – kezdte érdeklődésünkre dr. Tarsoly Péter. – A most hétvégén sorra kerülő túrák átlagos felkészültséggel teljesíthetőek, ezt a leírásban mindig szoktam jelezni, hiszen vannak túrák, amelyek a kisgyermekes családoknak is megfelelnek, míg vannak olyanok, amelyekre tapasztaltabb kirándulókat várunk. Ami a felszerelést illeti, ugyanarra van szükség, mintha túrázni indulnánk az erdőbe, emellett legyen nálunk lámpa, esetleg kesztyű, és persze olyan ruhában legyünk, amit nem sajnálunk, ha sáros lesz.”

Az Inotai keringő 8 kilométer hosszú, 200 méter szintemelkedéssel, közepes nehézségi fokú, s nagyjából három óra alatt teljesíti a csoport.

A Pákozdvár titkai esetén 9 kilométer a túra, 200 méter a szintemelkedés, s a besorolása könnyű. Tarsoly Péter elmondta, nagyjából húsz érdeklődőre számít – persze előfordulnak nagyobb létszámú túrák is, de a barlangokban nem nagyon fér el egyszerre több ember úgy, hogy közben élvezhető is legyen a kirándulás.

A résztvevők összesen 22 különböző túra közül választhatnak, amelyek során a Velencei-hegységben gránitból és andezitből kialakult különleges sziklaformák képviselik a legfőbb látnivalót, a Keleti-Bakonyban egy képzeletbeli tengerfenéken a 200-250 millió éves földtani múlt nyomában járhatunk, míg a Vértesben a fokozattan védett Csákvári-barlangokat lehet bejárni.

(nyitó képünk illusztráció)

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.