Haláli helyeken a Pilisben

Szokatlan, korábban elhunyt személyek neveit viselő részeket érintő, kétnapos túrát rendeznek hétvégén, vagyis a résztvevők a nevekhez kapcsolódó legendákkal is megismerkedhetnek.

Szádeczky-Kardoss Géza Helynevek a Pilisben, avagy Halál-túra című könyve adta az apropóját a szombaton és vasárnap megrendezésre kerülő kétnapos sátorozós túrának, amely előtt tavaly – többek között – a Várak a Börzsönyben túrát rendezte meg a Magyar Kaland – Sport Egyesület Nonprofit Szervezet. Az idén pedig jöhet a Pilis – meg a halál.

A túra tavaszi borzongás névre „hallgat”, mert ahogy az említett könyvből is kiderül, feltűnően nagy számban találni a térségben a „halál” szót tartalmazó helyneveket, és a kétnapos tematikus túra éppen ezeket a helyeket érinti.

 

Az útvonal nem halálos, ellenben haláli helyeken vezet.
Fotó: MTI/Mónus Márton

 

„A túra célja, hogy a résztvevők kicsit kimozduljanak a komfortzónájukból – kezdte Schmittinger László, a túra vezetője. – Csak annyi ruhát, illetve élelmet érdemes hozni, amennyit kényelmesen magunkkal vihetünk a két napra. Este egy tisztáson sátorozunk, másnap haladunk tovább, végighaladva a könyvben szereplő »haláli« helyszíneken. A túra egyébként átlagos felkészültséggel teljesíthető, most húsz körüli létszámra számítunk; az egynapos túrák természetesen jóval népszerűbbek, de nagyon sokan nem is jöhetnének, mert a sátraknak is kell a hely a tisztáson, ahol megszállunk.”

A túra április 13-án Pilisszentkeresztről indul, majd másnap ugyanoda érkezik vissza, közben pedig jó 30 kilométer vár a résztvevőkre. Útközben meg lehet ismerkedni a különleges helynevek történetével, így nemcsak a testnek, hanem a szellemnek is hasznos a kirándulás.

A Pilis útjaihoz rengeteg legenda fűződik, többnyire helyi erdészek vagy a háborúból hazatérő katonák valós (vagy vélt) történetei adták magukat a nevekhez, mint például a Német gyerek halála, a Csehhalál, Enyedi halála, Fagyos katona vagy éppen Döme halála. A »halálos elnevezések« mellett a résztvevők a Szárazfarkas, illetve a Szalma-híd történetével is megismerkedhetnek.

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.