Hazánk rejtett gyöngyszemei

A Mátrában zafírkék vizű tengerszemet, a Mecsekben több száz éves üvegfúvó kemencét, a Bükkben szállásként is használható barlangot találhatunk.

Hova menjünk túrázni? – a kérdés az év végéhez közeledve is gyakran felvetődhet, hiszen a természetjárás nincs időjáráshoz kötve. Az ősz végéhez közeledve, a tél várható beköszöntével is bátran kimehetünk a szabadba, és felkereshetjük hazánk népszerű látogatóhelyeit – sőt a kevésbé ismerteket, népszerűeket is.

Apci tengerszem – Fotó: Fekete István, mapio.net

Ha a Mátráról van szó, a legtöbben a Kékesre, Magyarország legmagasabb hegyére gondolnak, amelynek csúcsát egy nemzeti színekre festett kő jelzi. A közelben fekvő Mátrafüred, Mátraháza és Gyöngyös kedvelt turisztikai célpont, számos programot találhatunk magunknak. Kevesek ismerik ugyanakkor az utóbbitól mindössze félórás autóútra található, Apc községhez tartozó Széleskő-bányatavat, amely apci tengerszem néven is ismert. A tó létrejötte a Szent-Iványi családnak köszönhető, amely a Nagy-Hársas és a Somlyó-hegy között 1875-ben andezitbányát nyitott. A termelés az 1960-as években leállt, a bánya gödre ezt követően csapadékkal és talajvízzel telt meg. A bányató átlagos mélysége 5-10 méter, a zafírkéken csillogó vizet 10-15 méter magas sziklafal, illetve erdő határolja. Ha a környéken járunk, mindenképp érdemes ellátogatni ide, Apcon járva pedig útba ejthetjük a Szent István király római katolikus templomot, amely gótikus és barokk stílusjegyeket is magán viseli.

Kisújbánya – Fotó: wikipedia

Üvegfúvó kemencék – Fotó: wikipedia

Ha inkább az ország déli felére utaznánk, remek célpont lehet a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet közepén található Kisújbánya és az attól három kilométerre észak-keletre található Óbánya. A két települést patak köti össze, a környéken számos forrás található. De nem ez a fő vonzerő. Kisújbánya hagyományos sváb falu, igazi időutazásban lehet része annak, aki felkeresi. A házak többsége üdülőként működik, formájuk megőrzésére tájvédelmi törvény kötelezi a tulajdonosokat. Óbányát a „magyar Svájcként” is emlegetik a környék páratlan természeti adottságai miatt. A közelben található nevezetességek közé tartoznak a Pusztabányán található üvegfúvó kemencék, amelyek a 18. században épültek, illetve a Csepegő-szikla (nyitóképünkön, fotó: Okvátovityné Bánhidai Beáta), amely egy mésztufaképződmény, 5-6 méter magas vízeséssel – a fagyos idő beálltával a víz lenyűgöző jégformákat vesz fel.

Cserepes-kői-sziklaodú – Fotó: Cserepes-kői-barlang facebook

Ha a Bükki Nemzeti Parkba tervezünk többnapos kirándulást, érdemes megfontolni a Cserepes-kői-sziklaodú felkeresését, amely a Kálmán-hegy délkeleti nyúlványát alkotó, fennsíkperemi Cserepes-kő csúcsa alatt, a sziklás hegygerincen nyílik. Bélapátfalváról csaknem hét kilométeres gyalogtúrával juthatunk el oda, megközelítését segíti, hogy az Országos Kéktúra egyik bélyegzőhelye is itt található. A barlang különlegessége, hogy ha magunkkal cipeljük a szükséges felszereléseket (derékalj, hálózsák, stb.) meg is szállhatunk benne. A fa priccseken hatan férnek el, a téli időszakban fűthető vaskályha növeli a komfortérzetet. A barlang közelében található a Bükk-vidék nyolcadik legmagasabb hegye, a 949 méteres Tar-kő, meredek sziklafalának pereméről varázslatos panoráma nyílik déli irányba, az Alföld felé.

(Megjelent a Nemzeti Sport Csupasport mellékletében 2019 novemberében.)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.