Huszáros kalandozás

Az Attila Unokái Sportegyesület szeptember 14-én negyedik alkalommal rendezi meg a Virágh Gedeon-emléktúrát a Magyar Hősök Túrasorozat keretében, s amelyre a kutyánkat is magunkkal vihetjük.

Negyedik alkalommal rendezik meg szeptember 14-én a Virágh Gedeon-emléktúrát, amely az 1848-as szabadságharc egyik legnagyobb huszárbravúrját végrehajtó őrnagyról kíván méltó módon megemlékezni. A túra öt távon – hét, tizenöt, harminc, negyven és ötven kilométeren – teljesíthető, a budaörsi uszodától indul, és oda is ér vissza. Kisgyerekes családoknak, és akik az első túráikra készülnek, érdemes a két rövidebb táv közül választaniuk, a hosszabbak biztos teljesítéséhez nem árt némi tapasztalat.

„A Budaörsön található Kő-hegyet és az ottani kápolnát mindegyik távunk érinti, innen csodálatos panorámában lehet részük az idelátogatóknak – válaszolta Mákos Tamás, a túra szervezéséért felelős Attila Unokái Sportegyesület elnöke. – A tizenöt kilométeres táv résztvevőinek a Sorrento-sziklák megcsodálására is lesz lehetőségük, a harmincon indulók elmennek a Normafához, a negyvenesek elsétálnak Hűvösvölgybe. A legnagyobb, ötven kilométeres távot választók pedig a Máriaremeténél található Kisboldogasszony bazilikát is útba ejtik.”

Az egyesület által szervezett túrákon kutyákat is szívesen látnak, az indulók be is nevezhetik hűséges társukat. Ebben az esetben a regisztrációnál kutyafalatokat vehetnek át, amelyeket kedvük szerint adagolhatnak a kutyusoknak, akiket az ellenőrzőpontokon vitaminos víz vár, a táv teljesítésekor pedig emléklapot és díjszalagot is kapnak. Persze a problémamentes túrához nem árt betartani néhány szabályt.

„Olyan kutyás túrázókat várunk, akik megfelelő nevelésben részesítették kutyusukat, azok nem jelentenek veszélyt a többi kirándulóra és az erdőben élő erdei állatokra. A gazdiknak tisztában kell lenniük azzal is, hogy a balesetek elkerülése érdekében az erdőben pórázon kell vezetni kedvencüket.”

A túrára az attilaunokai.net weboldalon szeptember 13-án délig lehet regisztrálni, a nevezési díjjal, a túra pontos útvonalával és a várható frissítéssel kapcsolatos információk is ott találhatók meg. Utóbbi tekintetében a teljesítménytúrákon megszokott kínálatra kell számítanunk, egy kis extrával.

„A negyven és ötven kilométeres távok már embert próbálóak, az igénybevételt bizony a szervezet is megérzi. Emiatt azoknak, akik ezeket a távokat választják, nagy méretű rántott húsos szendviccsel is kedveskedünk, ami jelentős mennyiségű zöldséget tartalmaz. Ez segít abban, hogy a szervezet megfelelő utánpótlást kapjon a fizikai megterhelés közben.”

(Megjelent a Nemzeti Sport Csupasport mellékletében 2019 szeptemberében.)

 

Kegyelem hazaszeretet miatt

Az Attila Unokái Sportegyesület a Virágh Gedeon-emléktúrát a Magyar Hősök Túrasorozat keretében rendezi meg, amelynek célja, hogy mindenkivel megismertesse nemzetünk kiváló hazafiait, akik tetteik által váltak halhatatlan hősökké.
Virágh Gedeon 1848-ban huszártársaival éppen Csehországban állomásozott, amikor eljutott hozzá Petőfi Sándor és a márciusi ifjak híre. A Habsburgok parancsa ellenére, Kossuth Lajos kérésére csapatait összeszedve hazatérést szervezett, ötszáz kilométert tett meg ellenséges területen, mire 186 magyar huszárral sikeresen teljesítette a küldetést. A szabadságharc alatt őrnagyként szolgált, az aradi várbörtönbe került, ahol kivégzés várt rá. Halálos ítéletét végül tizenhat év várfogságra enyhítették, a jegyzőkönyvbe az osztrákok ezt írták: „szökésének oka: hazaszeretet”.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.