Karácsonyi ajándéktippek túrázóknak

Fogalmad sincs, mivel teheted boldoggá rendszeresen túrázó ismerőseidet? Segítünk megoldani a problémát. Lássuk, minek örülhetnek azok, akik télen-nyáron megállás nélkül járják az erdőt!

Ajándékot venni rendszeresen túrázó ismerőseinknek nem könnyű feladat. Egyrészt valamennyire képben kell lenni a túrázással, másrészt az ajándékozott felszerelését sem árt ismerni, hiszen egy nyolcadik pár túrazokni vagy iránytű láttán nem valószínű, hogy felhőtlen lesz a mosolya. Melyek azok az ajándékok, amelyek valóban hasznosak lehetnek? Az alábbi lista a teljesség igénye nélkül, kizárólag ötletadási céllal készült, illetve kimaradt belőle a nagyobb beruházást igénylő tételek (kabát, cipő, táska), mivel azok egyrészt drágák lehetnek, másrészt személyes próba szükséges a megvásárlásukhoz, látatlanban nehéz kiválasztani a tökéleteset.

1. KAMÁSLI: Tipikusan az a felszerelés, ami mindössze pár ezer forintos tétel, de hatalmas segítség! Csapadékos időben, hóban megvédi nadrágunkat és cipőnket attól, hogy koszos legyen, átázzon, illetve a hó sem megy bele felülről. Ha hiányzik a repertoárból, az egyik legjobb ajándék, amit vehetünk.

2. SÓTABLETTA, ISO-ITALPOR: Akik komolyabban veszik a túrázás, jó eséllyel tartanak ilyet maguknál és rendszeresen használják, viszont mivel erősen fogyó eszközről van szó, mindig jól jön az utánpótlás. Az iso-italporral különösen nem lőhetünk mellé, legyen szó a túrázás mellett akár terepfutásról is.

3. IRÁNYTŰ, TÁJOLÓ: Inkább az idősebb korosztály tetszését nyerheti el, a fiatalok ma már egyiket sem igen használják, ráadásul iránytűt a legtöbb mobiltelefonon alapból találunk. A tájoló nagyon hasznos segédeszköz, de kell hozzá papír alapú térkép is, illetve meg kell tanulni a használatát.

4. KÜLSŐ AKKUMULÁTOR: Ezzel a felszereléssel nem lőhetünk mellé, főleg azért, mert a külső akkumulátort a túrázás mellett sokan a mindennapi életben is gyakran használják. Segítségével mobiltelefonunkat vagy más elektromos áramot igénylő készülékünket tölthetjük fel, mindössze egy kábelre lesz szükségünk, ami összeköti a kettőt (általában tartozék). Vásárláskor igyekezzük itt is a márkásat keresni, illetve figyeljük arra, hogy minél nagyobb kapacitású legyen.

5. TÚRABOT: Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, nem véletlenül. Használatával jobban bevonjuk a mozgásba felsőtestünket, így levesszük a terhet lábainkról, amelyek kevésbé fáradnak el. Túrabot választásánál mindig figyeljünk arra, hogy legalább 5 centiméteres skálákban állítható legyen, illetve hasznos, ha van mellé hótárcsa is, amellyel télen könnyíthetjük meg a mozgásunkat.

6. FEJLÁMPA: Az éjszakai túrázások elengedhetetlen kelléke, de télen is nagy hasznát vehetjük, hiszen nagyon korán sötétedik. A fejlámpa kiválasztásánál nem árt figyelni a márkára (a gyanúsan olcsó, sokledes kínai vackokat kerüljük), illetve a fényerősségre. Hasznos, ha a fényt több fokozatban állíthatjuk, illetve a vörös színű led is előny, mivel sokkal messzebbről látható és vészhelyzet esetén ez különösen fontos lehet számunkra.

7. SVÁJCI BICSKA: Amolyan mindenes, amire sosem tudni, mikor lesz szükség, de időnként nagyon jó, hogy kéznél van. Ha az ajándékozottról tudjuk, hogy a késen kívül mást amúgy sem használna, egy összecsukható zsebkés önmagában is jó ajándék lehet.

8. TÚRAZOKNI: A sótablettához, iso-italporhoz hasonlóan szintén fogyóeszköz, aminél nagyon fontos a minőség. Ha már ilyet veszünk, vegyünk valóban jót! Kerüljük a pamutanyagot, télre válasszuk merinói gyapjú és nejlon keverékét, nyárra a vékonyabb, de jól szellőző és nedvességet elvezető darabokat. A passzentos futózoknik is jó alternatívát jelenthetnek.

9. CSŐSÁL: Különösen futáshoz, de túrázáshoz is elengedhetetlen összetevő. A hagyományos sállal szemben a legnagyobb előnye, hogy speciális anyaga révén nem izzadunk alá, elvezeti a nedvességet és nem kell „nyolcvanhatszor” körbetekerni nyakunkon, valamint a kabátunk alá dugdosni a maradékot, hogy védjen. Számos mintában árulják, így biztos sikerül eltalálni az ajándékozott ízlését.

10. KULACS, TERMOSZ: Ez az az ajándék, amiből igazán nehéz kiválasztani a jót, hiszen aki túrázik, biztosan van megoldásra arra vonatkozóan, miben szállítja a folyadékot. Mégis, ha sikerül egy jópofa, újfajta megoldással nyíló-záró kulacsot vagy egy ötletes termoszt választanunk, elnyerhetjük ismerősünk tetszését.

JOLLY JOKER – AJÁNDÉKUTALVÁNY:
Ha menthetetlenül bizonytalanok vagyunk abban, mi az, ami már megvan és mire lenne valóban szüksége ismerősünknek, vegyünk neki ajándékutalványt! A legtöbb túraboltban vagy sportáruházban vásárolhatunk ilyet, akár előre meghatározott címletekben, akár saját összeggel feltöltve. Nem fontos sok pénzt tölteni a kártyákra, már pár ezer forint is nagy segítséget jelent, és biztosak lehetünk benne, hogy az ajándékozott arra fogja költeni, amire valóban aktuálisan a legnagyobb szüksége van.

FIGYELJÜNK RÁ: Bármilyen ajándékot is válasszunk, mindig őrizzük meg a blokkot! Így, ha választásunk nem nyerte el az ajándékozott tetszését, a blokkal egyszerűen visszaviheti a boltba, és kvázi ajándékutalványként arra költi az ajándékra fordított összeget, amire szeretné, és ami valóban tetszik neki.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.