Kerüljük el, hogy befagyjon a kulacsunk

Még tart a tél, és hosszabb túrákon problémát okozhat, ha nem figyelünk eléggé a magunkkal szállított vízre. Íme, három tanács, amivel elkerülhetjük a jegesedést.

Habár a téli túrázáshoz sokan óvatosan állnak, ha megfelelően előkészülünk, bátran vállalkozhatunk hosszabb túrákra is. Odafigyelni természetesen nem árt, mindig legyen nálunk megfelelő mennyiségű élelem, innivaló, pluszruházat, illetve a korai sötétedésre gondolva fejlámpa. Innivaló alatt többnyire vizet értünk, ezzel azonban van egy kis probléma:

mínusz fokokban, hosszabb kirándulás során könnyen megfagyhat.

A probléma elsőre nem tűnik ijesztőnek, pedig sok kellemetlenséget okozhat, különösen, ha nincsen nálunk más folyadék, iható forrás és tábortüzet sem tudunk rakni. Az alábbi videó megoldást jelenthet a problémára.

A felvételen három hasznos tipp is hallható, hogy megelőzzük a problémát. Az egyik, hogy ivás után a kulacsot vagy műanyag palackot ne süllyesszük el a hátizsákunk mélyére, hogy aztán órákig rá se nézünk. Igyunk rendszeresen, mondjuk fél-egy óránként. Ezzel egyrészt biztosítjuk a rendszeres folyadékbevitelt, másrészt nem fagy meg a víz.

A második tipp, hogy legyen nálunk mindig egy fém kulacs is. Nem fontos, hogy különösebben nagy űrtartalma legyen, elég, ha jól bírja a hőt. Vészhelyzetben ezt egy tábortűz mellett gyorsan átmelegíthetjük, és az esetlegesen belefagyott víz gyorsan felolvad. Harmadik tanács, a műanyag palack vagy kulacs szigetelése, például ráhúzhatunk egy felesleges téli zoknit. A pluszréteg meleget ad, és segít elkerülni a bosszantó jegesedést. Szintén hasznos lehet, ha kulacsunkat fejjel lefelé tároljuk. Mivel a víz felülről kezd megfagyni, így a kulacs aljában lévő víz kezd jegesedni, és az tetejéről még ihatunk.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.